search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:39
MENU CLOSE

Ο κύβος ερρίφθη: Τo ΚΥΣΕΑ αποφάσισε αύξηση της θητείας

21.01.2021 13:34
Ο κύβος ερρίφθη: Τo ΚΥΣΕΑ αποφάσισε αύξηση της θητείας - Media
 
Την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της στρατιωτικής θητείας στη χώρα επικύρωσε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε την Πέμπτη.
 
Συγκεκριμένα, το όργανο αποφάσισε την αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς, κάνοντας δεκτή τη σχετική εισήγηση των Γενικών Επιτελείων. Ειδικότερα εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των Οπλιτών του Στρατού Ξηράς με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία (12 μήνες για τους υπόχρεους πλήρους θητείας αντί για 9 μήνες που ισχύει σήμερα). Η αυξημένη θητεία θα ισχύσει από την επόμενη σειρά κατάταξης.
 
Παράλληλα, με βάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ εφαρμόζεται «διζωνικό» σύστημα και καθορίζεται διάρκεια θητείας 9 μηνών, για τους στρατιώτες που υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες είτε εδρεύουν στην περιοχή της Θράκης είτε στα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής. Το ίδιο ισχύει επίσης και για τους στρατιώτες που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο καθεστώς ισχύει ήδη σήμερα για τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην Π.Α και το Π.Ν.
 

Οι εξαιρέσεις

Σε ό,τι αφορά τους στρατιώτες που είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κτλ) αυτή πλέον καθορίζεται στους 8 μήνες από 9 μήνες που είναι σήμερα. Να σημειώσουμε πως η εν λόγο πρόβλεψη αφορά εκείνους που υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες Στρατού Ξηράς (Θράκη και ακριτικά νησιά του Αιγαίου). Το εν λόγω καθεστώς ισχύει επίσης σήμερα για την Π.Α και το Π.Ν.
 
Ως προς τη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, αυτή εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα). Καθορίζεται επίσης διάρκεια θητείας 14 μηνών, για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τους Επίκουρους Σημαιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυποσμηναγούς της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στις αντίστοιχες περιοχές.
 
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συνεδρίασης τους ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε ομοφώνως η παράταση της θητείας του Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη ως Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ) και η παράταση της θητείας του Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη στη θέση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:39