search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:53
MENU CLOSE

Νέο κυβερνητικό μπλακ άουτ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2163
4-2-2021
04.02.2021 04:00
mitsotakis_akornteon_main.jpg

 

Στα πρόθυρα νέου lockdown μετά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων

Παρά τη διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση, όσον αφορά στο θέμα της πανδημίας της Covid-19 αλλά και τις διάφορες «ουρές» που αυτό προκαλεί, δεν κινείται στη λογική βλέποντας και κάνοντας, όπως την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, η πραγματικότητα έρχεται να τον διαψεύσει.

Πριν καν η χώρα βγει από το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις καθώς κανένα από τα μέτωπα που ανοίγει ο κορωνοϊός δεν φαίνεται να κλείνει, ούτε καν να μπαίνει σε σχετική ύφεση.

Αντιθέτως, μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις πρώτες απόπειρες ανοίγματος εκ νέου της κοινωνίας και της οικονομίας η κυβέρνηση συζητά για νέο σκληρό lockdown, τα κρούσματα ξαναπαίρνουν την ανηφόρα, τα μέτρα προστασίας από τις εισαγόμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού αποδεικνύονται τουλάχιστον ανεπαρκή και οι φόβοι για νέες ασφυκτικές πιέσεις στο ΕΣΥ αυξάνονται δραματικά.

Tην ίδια ώρα στο οικονομικό επιτελείο καταγράφονται έντονες παραφωνίες. O υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση διαθέτει τα μέσα και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει να στηρίζει (αν και η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η στήριξη αυτή είναι πενιχρή) όποιον πλήττεται από την πανδημία. Ο αναπληρωτής του Θόδωρος Σκυλακάκης ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε στο action 24 ότι «το τρίτο κύμα αν υπάρξει θα έχει πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος που θα το πληρώσουμε όλοι οι φορολογούμενοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». Και στη συνέχεια επανήλθε ο Σταϊκούρας (Παραπολιτικά 90,1) υποστηρίζοντας, σε άλλο μήκος κύματος από τον Σκυλακάκη, πως «η χώρα θα αντέξει ακόμα και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ως μη όφειλε άνοιξε μέτωπο με τους επαγγελματίες της εστίασης, καθώς αμφισβήτησε το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί από την πανδημία και τα απαγορευτικά μέτρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να αναλάβει τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Μάλιστα, αντιλαμβανόμενος την άστοχη δήλωσή του και προσπαθώντας να τη «μαζέψει», κατόπιν του κύματος αντιδράσεων που σήκωσε τα όσα δήλωσε, έκανε τα πράγματα χειρότερα λέγοντας ότι αυτό που είπε ήταν μια λεκτική υπερβολή την οποία χρησιμοποίησε για να απαντήσει σε συνδικαλιστική υπερβολή.

Και όλα αυτά σε μια στιγμή που ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς δηλώνει ότι περίπου 40.000 επιχειρήσεις εστίασης θα βάλουν λουκέτο, πράγμα που συνεπάγεται περίπου 200.000 απώλειες θέσεων εργασίας.

Σκοντάφτει η… «Ελευθερία»

Παράλληλα, το σχέδιο «Ελευθερία» μοιάζει να σκοντάφτει καθώς είναι πλέον δεδομένες οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Και αν για το ζήτημα προφανώς δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, μιας και οι συμφωνίες για τα εμβόλια υπεγράφησαν από την Κομισιόν, διάφορες υπεραισιόδοξες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το πρόγραμμα εμβολιασμών έρχονται να στοιχειώσουν την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ενδεικτικό είναι ότι σε δημοσίευμά του το «Politico» ανέφερε ότι ώς το τέλος Σεπτεμβρίου 2021 θα έχει εμβολιαστεί μόλις το 23% του πληθυσμού, ποσοστό πολύ μακριά από το απαιτούμενο για ανοσία 70%.

Όλα τα παραπάνω επιτείνουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει επεξεργασμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής καθαυτής της πανδημίας αλλά και των συνεπειών της και ότι μοιάζει να τρέχει και να μην φτάνει πίσω από τις εξελίξεις, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται ο Μητσοτάκης.

Όλα ανοιχτά

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα περί αυστηρότερου lockdown και πιθανής απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα άφησε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα πριν διολισθήσουμε σε δύσκολες καταστάσεις», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψιν των λοιμωξιολόγων, και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις. Όσον αφορά την πιθανότητα για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6.00 είναι κάτι που θα δούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρυσοχοϊδης. «Ίσως να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο» είπε, αναφερόμενος σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Ερωτηθείς μάλιστα για το αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό αυστηρό απαγορευτικό για δύο εβδομάδες, ο Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψιν των λοιμωξιολόγων και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων το μεσημέρι της Παρασκευής θα δώσει την τελική της εισήγηση στον πρωθυπουργό. Με το σενάριο του καθολικού lockdown να βρίσκεται πια στο τραπέζι, όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί της επιτροπής.

«Φυσικά και είναι στο τραπέζι της επιτροπής το καθολικό lockdown, όπως και όλα τα σενάρια. Όλα είναι στο τραπέζι. Το καθολικό lockdown είναι υγειονομικά σωστό ως μέτρο. Αλλά το θέμα είναι και αν αντέχει η οικονομία. Δεν είναι τόσο απλό» σημείωσε χθες χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ.

«Γίνονται συζητήσεις και αύριο μεθαύριο θα αποφασιστεί. Προφανώς και είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown. Τα πάντα είναι στο τραπέζι, όμως, άλλο να το λες και άλλο να γίνεται. Άλλο αν είναι ρεαλιστικό και σίγουρα υπάρχει κόστος» επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας. «Η πολιτεία, η οποία εκφράζει τον κόσμο και λέει πως η κατάσταση είναι δύσκολη στην οικονομία, θα λάβει την απόφαση. Εμείς θα εισηγηθούμε. Οι απαγορεύσεις, η ελαχιστοποίηση των επαφών και ο γρήγορος εμβολιασμός θα βοηθήσουν» κατέληξε ο Βατόπουλος.

«Τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό»

Την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενημέρωσε χθες το μεσημέρι η επιτελική ομάδα αντιμετώπισης της πανδημίας, δηλαδή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Εγώ πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η πανδημία. Αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας «με την επιδημία θα τελειώσουμε με αξιόπιστα δεδομένα επιτήρησης». Ο ίδιος εξήγησε πως «αυτά θα συσχετιστούν με τη βελτιστοποίηση των μέτρων σε ένα αποδεκτό επίπεδο, κοινωνικά και οικονομικά, που θα διατηρεί χαμηλό και σταθερό ποσοστό λοίμωξης ώστε να υπάρξει ισορροπία μεταξύ του αρνητικού αποτελέσματος για τη δημόσια υγεία, και φυσικά, μειωμένο κοινωνικό κόστος».

Ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αττική λέγοντας πως τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Τσιόδρας.

«Ούτε το πείραμα δημιουργίας ανοσίας του πληθυσμού, δηλαδή χωρίς lockdown, ούτε το πείραμα του απόλυτου lockdown, για περιορισμένο διάστημα, πέτυχαν. Όλοι γνωρίζουμε πια ότι το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο είναι η καραντίνα και όλα τα κράτη αναζητούν διαρκώς τη χρυσή τομή, την ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία και τη λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Κικίλιας.

«Παραμένουμε σε συναγερμό, παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή και επαγρύπνηση», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Από την πλευρά του ο Παναγιωτης Αρκουμανέας, μιλώντας για το μητρώο Covid, τόνισε πως «καμία σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε, εσκεμμένα δυστυχώς, ως ένα διπλό βιβλίο. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο παράλληλο σύστημα».

Εξηγώντας ο Αρκουμανέας ανέφερε πως «μέσα στις κινητές μονάδες, για να συντονιστούν, είχε προβλεφθεί και το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής συμβάντων. Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα έχει πολλές λειτουργίες και παρουσιάστηκε ως παράλληλο σύστημα καταγραφής».

«Το σύστημα που έχουμε για να επιτηρούμε και να ελέγχουμε σε όλην την Ελλάδα τις κινητές μονάδες, ξαφνικά κάποιος πήγε και είπε ότι είναι ένα παράλληλο σύστημα. Είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με το εθνικό μητρώο Covid. Ένα είναι το εθνικό μητρώο Covid, το έχει η ΗΔΙΚΑ και εκεί καταχωρούνται όλα τα στοιχεία» είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

«Ευκαιρία» η πανδημία για σειρά νομοσχεδίων

Ταυτόχρονα όμως ενισχύεται και η αίσθηση που έχουν εκφράσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να περάσει νομοσχέδια τα οποία σε άλλη περίπτωση θα προκαλούσαν θυελλώδεις αντιδράσεις, όπως το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι όλοι οι ισχυρισμοί της υπουργού Νίκης Κεραμέως περί κοινής πρακτικής στα ευρωπαϊκά ΑΕΙ καταρρίφθηκαν ακόμα και από τον ίδιο τον υφυπουργό της Άγγελο Συρίγο, ενώ σχεδόν στο σύνολό της η πανεπιστημιακή κοινότητα μοιάζει να απορρίπτει την παρουσία αστυνομίας μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, η κυβέρνηση επιμένει να προχωρήσει στην ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Προσδοκώντας από τη μια πλευρά να συσπειρώσει ένα σκληρό κομμάτι των ψηφοφόρων της που «δεν χαλιέται» με την ιδέα της αστυνομίας στα πανεπιστήμια και από την άλλη πλευρά να ασκήσει πιέσεις στην αντιπολίτευση προκειμένου να τη φέρει σε δύσκολη θέση κατηγορώντας την επί της ουσίας ότι συνδράμει ή ότι εν πάση περιπτώσει ανέχεται παραβατικές συμπεριφορές μέσα στα ανώτατα ιδρύματα.

Στην ουσία η κυβέρνηση μοιάζει να επιδιώκει να δημιουργήσει εντάσεις σε κοινωνικό επίπεδο, επιχειρώντας να φέρει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση αλλά και να ενεργοποίησει τα πιο συντηρητικά ένστικτα του εκλογικού σώματος με στόχο να μεταφέρει τη συζήτηση μακριά από τις ανεπάρκειες που έχει επιδείξει στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και να αξιοποιήσει την τάση συσπείρωσης των πολιτών σε περιόδους κρίσης γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Επιμένει να ψάχνει για «παράθυρο» αιφνιδιασμού

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει πιθανό παράθυρο ευκαιρίας για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντείνονται. Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξαν ρεπορτάζ σχετικά με τον ρόλο που δυνητικά μπορεί να παίξει στη διαμόρφωση ενός εκλογικού αποτελέσματος η δεξαμενή των ομογενών, οι οποίοι αποκτούν πλέον δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές.

Προφανώς οι εξελίξεις σχετικά με την πανδημία θα παίξουν μείζονα ρόλο στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι ανοίγει συζήτηση για τον ρόλο της ψήφου των ομογενών σε πιθανή εκλογική αναμέτρηση δείχνει σαφώς ότι στο Μαξίμου ο σχεδιασμός για εκλογικό αιφνιδιασμό είναι υπαρκτός και ότι προφανώς ο χρόνος του θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44