search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:47
MENU CLOSE

Θύελλα στα Γαλλία από τις αποκαλύψεις για ενδοοικογενειακή σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

17.02.2021 07:35
Θύελλα στα Γαλλία από τις αποκαλύψεις για ενδοοικογενειακή σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων - Media
 
Πέρασε μάλλον «στα ψιλά» της ειδησεογραφίας, κυρίως γιατί η Ελλάδα βρισκόταν στο μέσο της θύελλας που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική κακοποίηση και ψυχολογική και σωματική κακοποίηση σε διάφορους χώρους, αλλά και η Γαλλία βρίσκεται εν μέσω του δικού της #me_too.
 

Βιβλίο-«βόμβα»

Όλα άρχισαν με το βιβλίο «La familia grande» της 45χρονης δικηγόρου, Καμίλ Κουσνέρ, στο οποίο περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πώς ο θετός της πατέρας, εξέχων διανοούμενος Ολιβιέ Ντιαμέλ, κακοποιούσε σεξουαλικά τον δίδυμο αδελφό της, όταν ήταν 14 ετών.
Ο Ντιαμέλ πρόκειται για μια κορυφαία προσωπικότητα στη Γαλλία: επικεφαλής της διοικούσας επιτροπής της περίφημης σχολής Sciences Po, πρώην ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και γνωστός πολιτικός αναλυτής, αποτελεί μέλος της γαλλικής ελίτ.
 
Όσο για την Κουσνέρ και τον αδελφό της, δεν πάνε πίσω: είναι τα παιδιά του Μπερνάρ Κουσνέρ, συνιδρυτή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και των Γιατρών Του Κόσμου, και πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, επί κυβέρνησης Σαρκοζί-Φιγιόν.
 

Προκαταρκτική έρευνα

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, οι αποκαλύψεις της Καμίλ Κουσνέρ, μέσω προδημοσίευσης του βιβλίου της στην Le Monde, προκάλεσαν πραγματικό σοκ στη Γαλλία, όχι μόνο γιατί αφορούσαν μέλη της ελίτ της χώρας, αλλά και γιατί άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.
 
Όσον αφορά σε αυτή καθαυτή την υπόθεση Ντιαμέλ, η εισαγγελία του Παρισιού άνοιξε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του, στην οποία κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική επίθεση σε βάρος ανηλίκου του οποίου ήταν νόμιμος κηδεμόνας.
 
Ωστόσο, η συγκλονιστική αποκάλυψη της Κουσνέρ μοιάζει να έσπασε ένα φράγμα στην Γαλλία: μέσω του hashtag #metooincenste (και εγώ αιμομιξία) το Twitter πλημμύρισε με καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από συγγενείς τους.
 

Εκατοντάδες καταγγελίες

Από τον παππού μέχρι τον cool θείο, και σε ηλικίες από 6 ως 14 ετών, οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος ανηλίκων στη Γαλλία φθάνουν τις εκατοντάδες, σύμφωνα με την φεμινιστική οργάνωση «NousToutes».
 
Η οργάνωση λέει ότι οι καταγγελίες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να επιβεβαιώνουν αυτά που επί χρόνια λένε οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την προστασία των παιδιών, ότι, δηλαδή, το φαινόμενο είναι εκτεταμένο, κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με αυτό και τα σημαδία «αγνοούνται».
 
Στο πλαίσιο αυτό, η οργάνωση κάλεσε την κυβέρνηση να αναδιαρθρώσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, που κρίνεται ανεπαρκές, ώστε να καταπολεμηθεί ενεργά το φαινόμενο και να προστατευθούν επαρκώς τα παιδιά από φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης.
 

Η βαρύνουσα παρέμβαση Μακρόν

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι αποκαλύψεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, παραδέχθηκε ότι το νομικό πλαίσιο δεν είναι επαρκές και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις.
 
Συγκεκριμένα, ο Μακρόν, αφού υπενθύμισε ότι η παραγραφή του αδικήματος της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου ανέβηκε στα 30 χρόνια, δήλωσε ότι θα αρχίσουν έρευνες στα δημοτικά και γυμνάσια και ψυχολογική στήριξη στα θύματα.

«Σήμερα, η ντροπή αλλάζει πλευρά», είπε ο Μακρόν. «Για όσους απελευθερώθηκαν από το βάρος που κουβαλούσαν για πολύ, για όσους ήθελαν να μιλήσουν αλλά δίσταζαν, θέλω να σας πω ότι είμαστε εδώ, σας ακούμε, σας πιστεύουμε και δεν θα είστε ποτέ ξανά μόνοι».
 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., παγκοσμίως μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους 13 άνδρες έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση πριν τα 18 χρόνια τους, ωστόσο ο οργανισμός εκτιμά ότι τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα λόγω της ντροπής που τα θύματα αισθάνονται για να καταγγείλουν τα περιστατικά.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:47