31/05/2020 04:13:34
16.6.2013 / ΠΟΝΤΙΚΙ ART

O γύρος του κόσμου

O γύρος του κόσμου - Media
Γερμανία: Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ να πόζαραν για χαμογελαστές φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της κοινής τους επίσκεψης στο Λούβρο, όπου οργανώνεται η έκθεση «De l’ Allemagne , 1800-1939», αλλά ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει το γαλλικό μουσείο την ιστορία της γερμανικής τέχνης έχει προκαλέσει πλήθος αρνητικών δημοσιευμάτων στις γερμανικές εφημερίδες. Τονίζοντας το γεγονός πως η έκθεση ολο­κληρώνεται με μια προπαγανδιστική ταινία της αγαπημένης του Χίτλερ, Λένι Ρίφενσταλ, και έναν πίνακα του κατατρεγμένου από τους ναζί Eβραίου ζωγράφου Μαξ Μπέκμαν, ο γερμανικός Τύπος καταγγέλλει πως η έκθεση «αναπαράγει όλα τα κλισέ περί σκοτεινού και επικίνδυνου γείτονα». Το Λού­βρο, πάλι, υποστηρίζει πως «δείχνει τον πλούτο και τις πολλές εκδοχές της γερμανικής τέχνης».
 
Πακιστάν: Κάποτε, πριν από 30 περίπου χρόνια, στη Λαχώρη υπήρχε το «Λόλιγουντ», όπου γυρίζονταν ένα σω­ρό ταινίες πολλές από τις οποίες έκα­ναν καριέρα και σε γειτονικές χώρες. Σήμερα ελάχιστοι οι κινηματογράφοι στις πόλεις του Πακιστάν (μόνο 150, από τους οποίους οι 130 υπολειτουρ­γούν, σε μια χώρα 180 εκατομμυρίων), ελάχιστοι και οι κινηματογραφιστές. Υπάρχουν όμως μερικοί που προσπαθούν να κάνουν σινεμά. Γυρνώντας ταινίες στα δωμάτια των σπιτιών τους βάζοντας σε αυτές όσα χρήματα κατα­φέρνουν να πάρουν σκηνοθετώντας τηλεοπτικές διαφημίσεις. Πέρα όμως από τα οικονομικά και πολιτικά προ-βλήματα που αντιμετωπίζουν, έχουν να ανταγωνιστούν και έναν χείμαρρο ινδικών ταινιών, οι οποίες κυκλοφο­ρούν σε παράνομα DVD. «Τουλάχιστον να πήγαιναν οι άνθρωποι να τις δουν στο σινεμά… Ίσως έτσι συνήθιζαν τις κινηματογραφικές αίθουσες και αποφάσιζαν κάποτε να δουν και κανένα δικό μας έργο» λέει ο Τζαμσέντ Μαχμούντ, ένας από τους λίγους που γυρνούν ακόμα ταινίες.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.