search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:12
MENU CLOSE

Εθνικό Θέατρο: Τελεσίγραφα

18.07.2013 21:00
Εθνικό Θέατρο: Τελεσίγραφα - Media

Δύο μεγάλα ονόματα του θεάματος, ο Λάκης Λαζόπουλος και ο Πέτρος Φιλιππίδης, έγιναν το μήλον της έριδος ανάμεσα στον Σωτήρη Χατζάκη και τον Σταύρο Ξαρχάκο και έφεραν τις πρώτες ρωγμές στο νέο θεσμικό καθεστώς του Εθνικού Θεάτρου.

Δύο μεγάλα ονόματα του θεάματος, ο Λάκης Λαζόπουλος και ο Πέτρος Φιλιππίδης, έγιναν το μήλον της έριδος ανάμεσα στον Σωτήρη Χατζάκη και τον Σταύρο Ξαρχάκο και έφεραν τις πρώτες ρωγμές στο νέο θεσμικό καθεστώς του Εθνικού Θεάτρου. Ο Ξαρχάκος παραιτήθηκε από τη θέση του πρόεδρου του Δ.Σ. του Εθνικού, διαφωνώντας με τις επιλογές του καλλιτεχνικού διευθυντή Χατζάκη.

Στην προχθεσινή έκτακτη γενική συνεδρίαση του Δ.Σ. ο Ξαρχάκος αποχώρησε εκνευρισμένος, αφού είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με την απόφαση του Χατζάκη να εντάξει στο ρεπερτόριο της περιόδου 2013-2014 τον Πέτρο Φιλιππίδη ως σκηνοθέτη του έργου «Κέικ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και τον Λάκη Λαζόπουλο ως συγγραφέα και σκηνοθέτη της παράστασης «Τω αγνώστω τραγωδώ», και τα δύο για τη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνθέτης αναρωτήθηκε «πώς θα αναβαθμίσουμε τον εκπαιδευτικό ρόλο του Εθνικού Θεάτρου επιλέγοντας συνεργασίες με τον Λάκη Λαζόπουλο και τον Πέτρο Φιλιππίδη;». Ο Χατζάκης στην απάντησή του επικαλέστηκε το διά νόμου δικαίωμα που έχει ως καλλιτεχνικός διευθυντής να φέρει την αποκλειστική ευθύνη του ρεπερτορίου. Παρόλο που τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. προσπάθησαν να κατευνάσουν τους τόνους, ο Ξαρχάκος ήταν ανένδοτος.

Προφανώς θεωρεί ότι δύο εμπορικά ονόματα θα πλήξουν το πρεστίζ του θεάτρου και θα υποβιβάσουν την ποιότητα του ρεπερτορίου. Αυτό από μόνο του είναι ένα θέμα που «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση. Απ’ ό,τι φαίνεται, ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον συνθέτη – που απόλαυσαν την περσινή εισπρακτική επιτυχία της παράστασης «Το Μεγάλο μας τσίρκο» – έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο χάσμα ως προς την ίδια την ουσία και τον ρόλο της τέχνης.

Μία ακόμη, βέβαια, ένσταση του Ξαρχάκου είναι ότι τα μέλη του Δ.Σ. έμαθαν ως τετελεσμένη την απόφαση του Χατζάκη στη συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης βδομάδας, αφού στο Δ.Σ. που προηγήθηκε δεν ήταν ξεκάθαρη η συμμετοχή στο πρόγραμμα του Λαζόπουλου και του Φιλιππίδη.

Στο διά ταύτα πάντως, ο Σωτήρης Χατζάκης έχει ως καλλιτεχνικός διευθυντής δικαίωμα να επιλέγει, να απορρίπτει, να αποφασίζει. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα κριθεί. Όπως κρίθηκε και ο προκάτοχός του Γιάννης Χουβαρδάς για το ότι, μέχρι να ανοίξει τη βεντάλια του Εθνικού σε πιο λαϊκά θεάματα, προηγήθηκε μια διετία που το Εθνικό είχε ένα στίγμα ελιτίστικο.

Από την άλλη, και ο Σταύρος Ξαρχάκος έχει κάθε δικαίωμα να διαφωνεί και να αποχωρεί. Τα κάστανα από τη φωτιά καλείται τώρα να βγάλει ο νέος υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος. Μένει να δούμε ποιον θα διορίσει νέον πρόεδρο του Δ.Σ.  
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:10