search
ΤΡΙΤΗ 28.05.2024 18:47
MENU CLOSE

Ποδαρικό… με την εφορία

08.01.2014 22:00
oldphotossel.561389201380.jpg

Ήρθε η ώρα που οι φορολογούμενοι μπορούν πλέον να ζητήσουν από την εφορία να πληρώσουν με δόσεις τον φόρο τους, πριν καταστεί το χρέος τους ληξιπρόθεσμο.

Ήρθε η ώρα που οι φορολογούμενοι μπορούν πλέον να ζητήσουν από την εφορία να πληρώσουν με δόσεις τον φόρο τους, πριν ακόμα εκπνεύσει η ημερομηνία πληρωμής του και πριν καταστεί το χρέος τους ληξιπρόθεσμο.
 
Για να ενταχθεί λοιπόν κάποιος στη ρύθμιση χρεών, η εφορία θα εξετάζει πριν αν έχει ο ενδιαφερόμενος υποβάλει κανονικά τις δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ. έως και μία πενταετία πριν.
 
Με βάση νέες οδηγίες και διευκρινίσεις που έδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης στους εφόρους για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών, προβλέπεται ότι:
 
1. Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν έπειτα από επιλογή του φορολογούμενου:
α. Οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης.
β. Οι μη ληξιπρόθεσμες έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλές.
 
2.  Στη ρύθμιση θα υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων, έως την ημερομηνία της αίτησης, οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί με αναστολή είσπραξης ή άλλη ρύθμιση. Στις οφειλές αυτές συγκαταλέγονται και βεβαιωμένες υπέρ νομικών προσώπων ή τρίτων.
 
3.  Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η υποβολή των δηλώσεων:
α) φορολογίας εισοδήματος, εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας,
β) των περιοδικών δηλώσεων (ΦΠΑ) που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει έναν μήνα πριν από την ημερομηνία αίτησης.
 
4. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 15 ευρώ.
 
5. Στο ίδιο πρόγραμμα ρύθμισης είναι δυνατόν να υπάγονται οφειλές για τις οποίες χορηγούνται μέχρι 12 δόσεις και οφειλές για τις οποίες χορηγούνται άνω των 12 και μέχρι 24 δόσεις κατά περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή ρυθμίζονται κατά προτεραιότητα αυτές για τις οποίες χορηγούνται άνω των 12 δόσεων.
 
Η αίτηση ρύθμισης θα γίνεται μέσω Ίντερνετ
 
Όπως ορίζει η εγκύκλιος Θεοχάρη:
1. Η ρύθμιση χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη.
2.  Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όσες περιπτώσεις αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Εξαιρετικά και στις περιπτώσεις που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης ή απαιτούνται για την αξιολόγηση της αίτησης επιπλέον στοιχεία, πέραν αυτών που δύνανται να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά, η αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια εφορία.
3.  Η ρύθμιση τίθεται σε ισχύ μόλις πληρωθεί η πρώτη δόση, εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 28.05.2024 18:47