search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:19
MENU CLOSE

Τι (δεν) μας λένε οι δημοσκοπήσεις

23.03.2014 10:22

Ότι έχουμε  μπει σε προεκλογική περίοδο φαίνεται κυρίως από το γεγονός ότι έχουν αρχίσει κάθε εβδομάδα να βγαίνουν δημοσκοπήσεις και από τα…μικροέργα που συναντάμε στους δρόμους των δήμων.

Ότι έχουμε  μπει σε προεκλογική περίοδο φαίνεται κυρίως από το γεγονός ότι έχουν αρχίσει κάθε εβδομάδα να βγαίνουν δημοσκοπήσεις και από τα…μικροέργα που συναντάμε στους δρόμους των δήμων.

Σε ότι αφορά στις δημοσκοπήσεις τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα μέχρι στιγμής.

1) Τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά από αυτά που συγκέντρωσαν στις εκλογές, ακόμα κι αν εισπράξουν από την δεξαμενή των αναποφάσιστων, δεν θα πιάσουν τα ποσοστά των εθνικών εκλογών του 2012.

Αν ένα αρνητικό αποτέλεσμα προκαλέσει κυβερνητική κρίση μετεκλογικά, θα εξαρτηθεί κυρίως από το ποσοστό που θα λάβει η "Ελιά" και από τις διαθέσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Προσωπικά, πιστεύω ότι θα θελήσουν να πάνε μέχρι την προεδρική εκλογή τον Μάρτιο του 2015.

2) Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις δεν είναι τέτοια που διαμορφώνουν ρεύμα εξουσίας.

Αν αυτά δεν προκύπτουν από την αλλοίωση των αποτελεσμάτων στις έρευνες από το μεγάλο ποσοστό των απρόθυμων να απαντήσουν στα τηλεφωνήματα των ερευνητών,( σε τέτοια περίπτωση είναι μικρό το πανελλαδικό δείγμα των 1000 ερωτηθέντων, ενώ στις μετρήσεις στην περιφέρεια με το ίδιο δείγμα ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ πάνω από 5%) τότε η Αξιωματική αντιπολίτευση ας αναζητήσει αλλού τα αίτια.

– Στην έλλειψη ενιαίας γραμμής στα θέματα της οικονομίας.

– Στην αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά των επενδύσεων, γενικώς…

–  Στην αδυναμία να βάλει την δική του πολιτική ατζέντα αφού τρέχει μόνιμα πίσω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και των τροϊκανών, με την ίδια ρητορική εδώ και τρία χρόνια.

– Στην αδυναμία του να συγκροτήσει μια επικοινωνιακή στρατηγική απέναντι σε ένα σκληρά οργανωμένο μπλοκ των ΜΜΕ που στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές.

3) Η επόμενη αξιοσημείωτη παρουσία στις δημοσκοπήσεις είναι η εμφάνιση του "Ποταμιού". Χρειάζεται λίγος χρόνος για να δούμε αν ήρθε για να μείνει, η πρόκειται για μιντιακό φαινόμενο, πασπαλισμένο με απόψεις που συνήθως τις ακούγαμε από τον Στέφανο Μάνο, την Ντόρα και από ορισμένους καθήμενους εκ δεξιών του Φώτη Κουβέλη.

Ας περιμένουμε…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:19