search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 10:23
MENU CLOSE

Τα κουβαδάκια σας και δρόμο!

05.05.2014 21:00
Τα κουβαδάκια σας και δρόμο! - Media

Ο όψιμος χωροτάκτης, πολεοδόμος, ωκεανογράφος, περιβαλλοντολόγος Γιάννης Στουρνάρας, μάλλον, δεν περίμενε ότι το σχέδιο νόμου – έκτρωμα υπό τον αθώο τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» θα προκαλούσε τόσο μεγάλες αντιδράσεις ακόμα και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης.

Ο όψιμος χωροτάκτης, πολεοδόμος, ωκεανογράφος, περιβαλλοντολόγος Γιάννης Στουρνάρας, μάλλον, δεν περίμενε ότι το σχέδιο νόμου – έκτρωμα υπό τον αθώο τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» θα προκαλούσε τόσο μεγάλες αντιδράσεις ακόμα και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης.
Ένα σχέδιο νόμου, η διαβούλευση του οποίου συνεχίζεται μέχρι τις 13 Μαίου, το οποίο συντάχθηκε σε ιδιωτικά γραφεία κατ΄εντολήν συμβούλων που έχουν πιάσει στασίδι στο υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ, διατυμπανίζοντας ότι έχουν το know how για την προσέλκυση επενδυτών και τη μεταρρύθμιση της χώρας.
Ένα σχέδιο νόμου που σε νοσηρή φαντασία συναγωνίζεται ευθέως το σχέδιο νόμου για τα δάση που μετά το χεσίδι που έπεσε στη διαβούλευση η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αναγκάστηκε να το αποσύρει.
Ήδη στην διαδυκτυακή διαμαρτυρία την επιστολή προς τον Αντώνη Σαμαρά έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής περισσότεροι από 7.000 πολίτες και όχι μόνον από την Ελλάδα  ενώ η σελίδα στο  Facebook  «STOP στην καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών» μέσα σε λίγες ημέρες απέκτησε πάνω από 13.000 υποστηρικτές.
Οι προβλέψεις του σχεδίου νόμου είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αφού επί της ουσίας συνεπάγεται την καταστροφή του μεγαλύτερου πλεονεκτήματος της χώρας. Και το δυστύχημα για την κυβέρνηση είναι ότι στο θέμα αυτό δεν μπορούν να πιάσουν επικοινωνιακά τρικ και επικοινωνιακά παραμύθια περί ρυθμίσεων απαραίτητων για τη σωτηρία της χώρας, περί άρσης στρεβλώσεων και περί μεταρρυθμίσεων αφού όλοι οι πολίτες έχουν και γνώση και ξεκάθαρη άποψη.
Το δυστύχημα για την κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορεί να προπαγανδίζει το σχέδιο νόμου ως αναπτυξιακό τη στιγμή που οι προβλέψεις του βάζουν ταφόπλακα στις παραλίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έκπληκτοι μπροστά στο εύρος των αντιδράσεων άρχισαν να διαρρέουν διάφορα φληναφήματα περί ρυθμίσεων απαραίτητων για τις επενδύσεις που θα βγάλουν τη χώρα από το τέλμα και διάφορα εκβιαστικά προς τους βουλευτές του τύπου εάν δεν περάσουν οι ρυθμίσεις θα φύγουν οι επενδυτές.
Μόνο που το επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην περίπτωση αυτή θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση. Γιατί θα πρέπει κανείς να ζει σε άλλη χώρα, να έχει άλλου τύπου παραστάσεις για να πιστέψει ότι για το καλό μας θα πρέπει όπως επεσήμανε το WWF Ελλάς με επιστολή  προς τους τριακόσιους της Βουλής, να νομοθετηθεί η εγκληματική πρόταση που μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής αδιανόητα:
–       Νομιμοποιεί επιχειρηματικής χρήσης αυθαίρετα και καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης.
–       Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις.
–       Καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και θέτει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να «αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας».
–       Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «μικρές» και οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν πολύτιμο οικολογικό πόρο.
–       Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:53