search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:30
MENU CLOSE

AIDS: Παγκόσμια κύρια αιτία πρόωρου θανάτου

01.12.2009 17:43
AIDS: Παγκόσμια κύρια αιτία πρόωρου θανάτου  - Media

Πάνω από 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται ετησίως σε όλο τον κόσμο από τον ιό του AIDS ενώ στην χώρα μας έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμώς των νέων φορέων. .

Πάνω από 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται ετησίως σε όλο τον κόσμο από τον ιό του AIDS ενώ στην χώρα μας έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμώς των νέων φορέων. .

Στην χώρα μας , σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης του υπουργείου Υγείας τονίζουν ότι  στους δέκα πρώτους μήνες του 2009, έγιναν 462 νέες διαγνώσεις του ιού του AIDS.

Το AIDS παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο μία από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου, ενώ την ίδια στιγμή, οι νέες μολύνσεις αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τη θεραπεία των ασθενών, υπενθυμίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, προσθέτοντας ότι σε ορισμένες χώρες υπάρχουν σημάδια προόδου όσον αφορά την αναστροφή της επιδημίας της νόσου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό καταλαμβάνουν οι άνδρες (83,3%) που μολύνθηκαν, κατά δήλωσή τους, μέσω ομοφυλοφιλικής κυρίως αλλά και ετεροφυλικής επαφής. Οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ 25 και 44 ετών.

Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο του χαμηλού αριθμού νέων φορέων του AIDS, οι οποίοι κάνουν χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών.

Ενόψει   της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, οι επιστήμονες παρατηρούν πέρα από την αύξηση στον ιό HIV, αύξηση και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, ξεχασμένων από το παρελθόν, όπως η σύφιλη.

Οπως τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, στη φετινή, Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS αντιμετωπίζουμε μια σαφή πρόκληση: “πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που φέρνει αποτελέσματα και επείγει να κάνουμε περισσότερα, για να κρατήσουμε την υπόσχεσή μας για την επίτευξη, έως το 2010, της καθολικής πρόσβασης στην πρόληψη, τη θεραπευτική αγωγή, την περίθαλψη και τη στήριξη”.

Ο  ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει επίσης ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ρίξουμε το άπλετο φως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον HIV. “Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή στιγματισμού και διακρίσεων που συνδέονται με τον HIV. Σημαίνει την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Σημαίνει την εξασφάλιση της πρόσβασης σε πληροφόρηση και υπηρεσίες σχετικά με τον ιό HIV”.

Ο Μπαν Κι-Μουν καλεί όλες τις χώρες να άρουν τους ποινικούς νόμους, τις πολιτικές και τις πρακτικές που αποτελούν εμπόδιο στην αντιμετώπιση του AIDS, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών περιορισμών εις βάρος των ατόμων με HIV.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34