Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Του Χρήστου Παρίδη
Όταν ο Μιχάλης Κακογιάννης το 1954 έβγαλε στους δρόμους της Αθήνας την κάμερα για τα γυρίσματα της ταινίας «Κυριακάτικο ξύπνημα», θεωρήθηκε πρωτοποριακό και ασυνήθιστο.
Του Χρήστου Παρίδη
Όταν ο Μιχάλης Κακογιάννης το 1954 έβγαλε στους δρόμους της Αθήνας την κάμερα για τα γυρίσματα της ταινίας «Κυριακάτικο ξύπνημα», θεωρήθηκε πρωτοποριακό και ασυνήθιστο. Κατέγραψε τότε μια ειδυλλιακή, φιλήσυχη βαλκανική πόλη, μαρτυρία μιας εποχής που έχει φύγει ανεπιστρεπτί. Η κωμωδία με πρωταγωνιστές την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν, παρόλη την ερασιτεχνική σχέση με τη κινηματογραφική τεχνική του νεαρού Κύπριου σκηνοθέτη από το Λονδίνο, άρεσε τόσο στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου που οι Άγγλοι θέλησαν να την οικειοποιηθούν χαρακτηρίζοντας την ταινία «αθηναϊκής σχολής»! Ο Κακογιάννης εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα και τα χρόνια που ακολούθησαν έμελε να κάνει μερικές από τις πλέον θρυλικές σήμερα ταινίες του νεότευκτου τότε ελληνικού κινηματογράφου. Τη «Στέλλα» με τη Μελίνα, «Το κορίτσι με τα μαύρα» και «Το τελευταίο ψέμα» με τη Λαμπέτη, την οποία λάτρεψε και ανέδειξε όσο κανείς άλλος, την «Ερόικα», ένα από τα πλέον αγαπημένα εφηβικά μυθιστορήματα, την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη με την Παπά, για να φτάσει στην τεράστια διεθνή επιτυχία του 1964,τον «Ζορμπά» με τους Κουήν, Μπέιτς και Λίλα Κέντροβα που απέσπασε Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου όπως και ο Βασίλης Φωτόπουλος Όσκαρ σκηνογραφίας. Όλες οι ταινίες ήταν ασπρόμαυρες, με διευθυντή φωτογραφίας τον Γουόλτερ Λάσσαλυ που παγίδευσε μοναδικά το ελληνικό φως. Στις περισσότερες με μουσική του Θεοδωράκη, του οποίου το συρτάκι του «Ζορμπά» έχει μείνει στη διεθνή συλλογική μνήμη ως ταυτόσημο με την Ελλάδα, ενώ στην ελληνική συλλογική μνήμη έμεινε η εξαίσια μουσική του Χατζιδάκι σε συνεργασία με τον Τσιτσάνη για τη «Στέλλα». Τις αξεπέραστες αυτές ταινίες, που οι περισσότεροι γνωρίζουμε από την τηλεόραση, θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε στη μεγάλη οθόνη για την οποία προοριζόντουσαν σε μια ρετροσπεκτίβα που οργανώνει το Ίδρυμα Κακογιάννη στην Πειραιώς 260, στη μνήμη του δημιουργού που απεβίωσε το καλοκαίρι. Ανάμεσα τους θα προβληθούν και ταινίες λιγότερο γνωστές κι επιτυχημένες όπως η σάτιρα για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος του 1967 «Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά» με πρωταγωνίστρια την ανακάλυψη του σκηνοθέτη Κάντις Μπέργκεν, και την απόπειρα για διεθνή καριέρα της Λαμπέτη με το «Χαμένο κορμί» γυρισμένο το 1961 στη Σινετσιτά. Τις «Τρωάδες» του 1971 με τις Κάθρην Χέμπορν ως Εκάβη, Βανέσα Ρέντγκρειβ ως Ανδρομάχη και Ζενεβιέβ Μπιζό ως Κασσάνδρα, και την ελληνική υπερπαραγωγή «Ιφιγένεια» του 1977 υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Επίσης το πολυαγαπημένο του ντοκιμαντέρ για την Κύπρο, «Αττίλας ‘74» που γύρισε αμέσως μετά την τουρκική εισβολή. Την ίδια χρονιά γύρισε για αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο το άπαιχτο στην Ελλάδα «The story of Joseph and Jacob» με μουσική πάλι του Μίκη, και το οποίο θα προβληθεί χωρίς υπότιτλους. Ο κύκλος κλείνει με τις τρεις τελευταίες ταινίες του, «Γλυκιά πατρίδα», «Άνω, κάτω και πλαγίως», και το κύκνειο άσμα του «Βυσσινόκηπος» του 1999.
Μια προβολή κάθε βράδυ στις 8:30μμ. Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά πρέπει να γίνονται έγκαιρα κρατήσεις στο 210-3418579. Καλή σας θέαση!
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.