search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 20:20
MENU CLOSE

Παραιτείται σήμερα ο πάπας Βενέδικτος

28.02.2013 09:22
Παραιτείται σήμερα ο πάπας Βενέδικτος - Media

Ιστορική μέρα σήμερα για το Βατικανό καθώς για πρώτη φορά εδώ και επτά αιώνες ένας εν ζωή πάπας θα εγκαταλείψει με τη θέλησή του την θέση του. Εσώκλειστος σε μοναστήρι θα παραμείνει ο Βενέδικτος.

Ιστορική μέρα σήμερα για το Βατικανό καθώς για πρώτη φορά εδώ και επτά αιώνες ένας εν ζωή πάπας θα εγκαταλείψει με τη θέλησή του την θέση του.
 
Η παραίτηση του Βενέδικτου 16ου ισχύει από το απόγευμα. Ο γερμανός πάπας ανακοίνωσε την πρόθεση του να παραιτηθεί στις 11 Φεβρουαρίου τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να σηκώσει το βάρος των καθηκόντων του.
 
Η τελευταία ημέρα, γεμάτη συμβολισμούς, για τον 85χρονο πάπα ο οποίος χθες Τετάρτη είχε την τελευταία ακρόαση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ενώπιον 200.000 πιστών.
 
Στο τέλος του πρωινού, οι καρδινάλιοι της κουρία, ορισμένοι από τους οποίους θα συμμετάσχουν στην εκλογή του διαδόχου του, θα απευθύνουν κεκλεισμένων των θυρών τελευταίο χαιρετισμό στον Βενέδικτο 16ο.
 
Το απόγευμα, 18:00 ώρα Ελλάδας, ο πάπας θα αναχωρήσει με ελικόπτερο από το Βατικανό για το Καστέλ Γκαντόλφο, την θερινή κατοικία των επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Ρώμη. Η βίλα αυτή βρίσκεται σε μια έκταση 55 εκταρίων στις όχθες της λίμνης Αλμπανο.
 
Μόλις εγκατασταθεί στα διαμερίσματά του, ο πάπας θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό από το μπαλκόνι του στο κόσμο που θα έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία του χωριού, ενός από τα ωραιότερα της Ιταλίας. Αυτή θα είναι και η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ως πάπα.
 
 Η παραίτηση του θα ισχύσει επισήμως από τις 21:00 ώρα Ελλάδας. Η μόνη ένδειξη που θα σημαίνει το τέλος της θητείας του είναι ότι θα αποχωρήσει η ελβετική φρουρά από την πύλη του Καστέλ Γκαντόλφο.
 
Ο πρώην πάπας θα πάρει τον επίσημο τίτλο "Η Αγιότης του Βενέδικτος 16ος, επίτιμος πάπας".
 
 Η επίσημη ισχύς της παραίτησής του θα ανοίξει την περίοδο της "κενής έδρας" , κατά την οποία ο καρδινάλιος Καμεράριος αναλαμβάνει επικεφαλής της Αγίας Έδρας. Το βάρος αυτό πέφτει σήμερα στον πιστό γραμματέα του Πάπα, τον καρδινάλιο Ταρτσίζιο Μπερτόνε.
 
Σημαντικές προκλήσεις περιμένουν τον διάδοχο του Βενέδικτου 16ου: εσωτερική αμφισβήτηση, διώξεις εναντίον των χριστιανών στον κόσμο, παραβιάσεις των κανόνων ηθικής και δεοντολογίας και σκάνδαλα κάθε είδους που πλήττουν μια Εκκλησία 1,2 δισεκατομμυρίων πιστών.
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 20:14