search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:55
MENU CLOSE

Σε ναυάγιο η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank ελέω τρόικας

08.04.2013 05:44
Σε ναυάγιο η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank ελέω τρόικας - Media

Η λύση της ξεχωριστής ανακεφαλοποίησης για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank προτιμήθηκε τελικά από την κυβέρνηση και την τρόικα, μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή για το ζήτημα.

Η λύση της ξεχωριστής ανακεφαλοποίησης για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank προτιμήθηκε τελικά από την κυβέρνηση και την τρόικα, μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή για το ζήτημα.
 
Το θέμα προέκυψε από τις ενστάσεις που προέβαλε η τρόικα σχετικά με το μέγεθος του ενεργητικού της νέας ενιαίας τράπεζας – περίπου 170 δισ. ευρώ, ίσο περίπου με το ΑΕΠ της χώρας – καθώς και το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου. Αποτελεί γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν εξαρχής εμφανιστεί αρνητικοί με το σενάριο αυτής της συγχώνευσης που θα άλλαζε τον συσχετισμό δυνάμεων στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη.
 
Πλέον οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες προχωρούν η κάθε μία σε ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση (οι τράπεζες Alpha Bank και η Πειραιώς έχουν ήδη δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες).
 
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος (η οποία είχε τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας), οι διοικήσεις των δύο τραπεζών απέστειλαν, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επιστολές προς την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν είναι πιθανόν να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση της κάθε μιας. Με αποτέλεσμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει, ενώ, ως βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο χρόνο η συγχώνευση, ή εάν οι δύο τράπεζες θα πωληθούν.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας:
 
«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου.
 
Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει – είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών – Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.
 
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
 
Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».
 
Στουρνάρας: Απολύτως ασφαλείς οι καταθέσεις
 
Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση αναστέλλονται και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη θα λάβει το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος. Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, εάν το ΤΧΣ μπορεί να αποφασίσει την πώληση των δύο τραπεζών ξεχωριστά, ανέφερε ότι το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.
 
Σημειώνεται ότι, μετά τις συγκεκριμένες εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».
 
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Στουρνάρα, οικονομικού επιτελείου και «τροϊκανών» στις 21.00 την Κυριακή, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα υπάρξει νέο ραντεβού σήμερα Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα, αφού υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα, όπως αυτό των άμεσων απολύσεων 20.000 επίορκων από το δημόσιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:54