search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:55
MENU CLOSE

ΚΕΔΕ: Ομαδικές παραιτήσεις υπεβάλαν οι δήμαρχοι

13.07.2013 12:55
ΚΕΔΕ: Ομαδικές παραιτήσεις υπεβάλαν οι δήμαρχοι - Media

Τις παραιτήσεις τους έθεσε στη διάθεση του προεδρείου της ΚΕΔΕ η πλειονότητα των δημάρχων, που μίλησαν στη γενική συνέλευση της Ένωσης, η οποία αποφάσισε το τριήμερο κλείσιμο των δήμων από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου και πραγματοποίηση άμεσης συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Τις παραιτήσεις τους έθεσε στη διάθεση του προεδρείου της ΚΕΔΕ η πλειονότητα των δημάρχων, που μίλησαν στη γενική συνέλευση της Ένωσης, η οποία αποφάσισε το τριήμερο κλείσιμο των δήμων από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου και πραγματοποίηση άμεσης συνάντησης με τον πρωθυπουργό.
 
Οι αιρετοί αποφάσισαν ακόμη όσο οι δήμοι θα παραμένουν κλειστοί να λειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες καθαριότητας και οι κοινωνικοπρονοιακές δομές, με εξαίρεση την Τρίτη 16 Ιουλίου, ημέρα της γενικής απεργίας.

Η συνέλευση διεξήθχθη σε τεταμένο κλίμα μετά τα προβλεπόμενα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που έρχεται προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Δεν έλειψαν και κάποιες επικριτικές φωνές απέναντι στην ίδια την ΚΕΔΕ και το διοικητικό συμβούλιό της για τις έως σήμερα πολιτικές επιλογές. Επίσης, αρκετοί δήμαρχοι στηλίτευσαν το γεγονός ότι στη σημερινή σημαντική γενική συνέλευση παρίσταντο μόνο το ένα τρίτο των δημάρχων.  

Ως φλέγοντα ζητήματα δεν αξιολογούνται μόνον η κατάργηση των δύο κλάδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, αλλά και η ισχυρή επιτροπεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, μέσω του οποίου ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών αποκτά αποφασιστική εξουσία στη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων και ορίζεται ως αρμόδιος να υποδεικνύει στους ΟΤΑ τις παρεμβάσεις που πρέπει να εφαρμόζουν.
 
Από τις εισηγήσεις των δημάρχων, ωστόσο, φάνηκε ότι το νομοσχέδιο είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε σειρά σοβαρών προβλημάτων, που συσσωρεύτηκαν την τελευταία τριετία. 

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. 

 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Έξω από το ξενοδοχείο που συνεδρίαζε η ΚΕΔΕ βρίσκονταν συγκεντρωμένοι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι νωρίτερα είχαν πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία, καθώς και σχολικοί φύλακες. 

Τη Δευτέρα, παραμονή ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε συγκέντρωση στην πλ. Συντάγματος. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η συγκέντρωση να συνδυαστεί με συναυλία, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ολονύκτιας παραμονής στην πλατεία.

Την Τρίτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ενώ σε ό,τι αφορά στην αποκομιδή απορριμμάτων, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους κατά τόπους συλλόγους.

Κινητοποιήσεις, για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σχεδιάζουν και οι καθηγητές εναντίον των μετατάξεων και της διαθεσιμότητας εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).  


 

Πολιτικές αντιδράσεις

Για σειρά αιφνίδιων θανάτων την επόμενη περίοδο στους δήμους έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη.

«Εδώ δεν είναι Σκουριές, είναι Βουλή» είπε από το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος απευθυνόμενους στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται ότι τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου ζητεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αναφέροντας πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα στο όνομα καμιάς πειθαρχίας, να ψηφίσει την σφαγή των δικαιωμάτων του λαού». Παράλληλα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:52