search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:00
MENU CLOSE

Αντιφάσεις…

06.09.2013 06:49
Αντιφάσεις... - Media

Αντιφάσεις Περίπτωση Σκάϊ: Από την μια πλευρά, ο οργανισμός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επιβολής ατομικών συμβάσεων, πιέσεων για«εθελούσια έξοδο» και μειώσεων μισθών, αρχικά της τάξης του 10% στα τέλη του 2010 και της τάξης του 20% στα τέλη του 2011. 

Της Γιώτας Τζιαμουράνη

Αντιφάσεις Περίπτωση Σκάϊ: Από την μια πλευρά, ο οργανισμός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επιβολής ατομικών συμβάσεων, πιέσεων για«εθελούσια έξοδο» και μειώσεων μισθών, αρχικά της τάξης του 10% στα τέλη του 2010 και της τάξης του 20% στα τέλη του 2011.

Περίπου πενήντα εργαζόμενοι έχασαν την δουλειά τους τα τελευταία χρόνια και μόλις λίγες εβδομάδες πριν,ανακοινώθηκαν δεκαοκτώ νέες απολύσεις δημοσιογράφων ενώ το σωματείο των εργαζομένων κάνει λόγο και για δυο απολυμένες, μητέρες μονογονεϊκής οικογένειας.Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος οργανισμός προωθεί δράσεις με επίκεντρο το περιβάλλον καλώντας πολίτες για συμμετοχή σε καθαρισμούς και δενδροφυτεύσεις.

Παράλληλα,μια πλήρης εκστρατεία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με δράσεις για συγκέντρωση φαρμάκων, ρούχων, τροφίμων, ιατρικών υπηρεσιών εξελίσσεται από το 2010 υπό την σκέπη του ενωτικού συνθήματος «Όλοι μαζί μπορούμε». Αποκορύφωμα η πρόσφατη βράβευση με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για μικρομεσαία επιχείρηση. Περίπτωση Coca-Cola: Από την μια πλευρά, αποτελεσματικές πιέσεις για«οικειοθελείς» αποχωρήσεις και καταιγιστικός αριθμός απολύσεων, αν και τα ετήσια έσοδα δεν φαίνεται να τις δικαιολογούν, με την εταιρία να ανήκει σε εκείνες τις εισηγμένες με μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα και την ΓΣΕΕ να την χαρακτηρίζει ως εταιρία με υπερκέρδη. Από την άλλη πλευρά, παραδοσιακά δομημένη εταιρική κοινωνική ευθύνη και «Πρόγραμμα εκπαίδευσης αποφοίτων» που φτιάχνει τους ηγέτες του αύριο.

Αποκορύφωμα η πρόσφατη βράβευση με Ευρωπαϊκό Βραβείο μεγάλης επιχείρησης για κάποια πρακτική της στο πλαίσιο Εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Οι αντιφάσεις του επιχειρείν προφανείς και αδιάσειστες. Και πόσο ειρωνικό να θεωρείται ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι κίνηση τοποθέτησης της κοινωνίας και του ατόμου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πόσο αμήχανο να διαφημίζεται ότι στόχος είναι η συμβολή στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Διαψεύσεις στην πράξη, με απολύσεις που δύσκολα ερμηνεύονται από τα κέρδη και τα διαφημιστικά έσοδα, με συγκαλυμμένα τελεσίγραφα και εθελούσιες αποχωρήσεις, με σαστισμένους εργαζόμενους που μέχρι πρόσφατα καλούνταν να υποστηρίξουν εκ των έσω τις εταιρικές δράσεις και τώρα καλούνται να περάσουν από το λογιστήριο και ίσως, λίγο αργότερα από τα σημεία διανομής φαρμάκων και τροφίμων των πρώην εργοδοτών τους, ως εξαναγκασμένοι -από τα νέα δεδομένα της ζωής τους – «ευεργετούμενοι».

(Τα κείμενα των «Ρεπόρτερ στο δρόμο» δεν υφίστανται επεξεργασία και εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:59