search
ΤΡΙΤΗ 30.09.2025 13:59
MENU CLOSE

Νέα παραδοχή λαθών από το ΔΝΤ για την Ελλάδα

02.11.2013 12:40
Νέα παραδοχή λαθών από το ΔΝΤ για την Ελλάδα - Media

Στην παραδοχή λαθών του Ταμείου, όσο αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, προχώρησε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον, αποδίδοντάς τα στην απουσία εμπειρίας για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.

Στην παραδοχή λαθών του Ταμείου, όσο αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, προχώρησε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον, αποδίδοντάς τα στην απουσία εμπειρίας για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Diw Welt» για το αν οι απαιτήσεις της τρόικας ήταν πολύ υψηλές, δεδομένου ότι η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση με μεγάλη ανεργία, ο αναπληρωτής Γεν. Διευθυντής του ΔΝΤ ανέφερε ότι εκ των υστέρων είναι εύκολο να πει κανείς ποια απόφαση ήταν καλή και ποια κακή. Παραδέχτηκε δε ότι το Ταμείο έμαθε πολλά από την Ελλάδα και από τα σφάλματα που έγιναν στο πρώτο πρόγραμμα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι τα λάθη που έγιναν τότε μπορούσαν να αποφευχθούν. Το πρώτο ελληνικό πακέτο φτιάχτηκε, ενώ το οικονομικό σύστημα και η παγκόσμια οικονομία ήταν σε ευάλωτη κατάσταση. Τότε κυριαρχούσε ο φόβος μετάδοσης στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και ο κίνδυνος για χρηματοοικονομική αστάθεια. Εκτός αυτού δεν υπήρχε πρακτική εμπειρία συνεργασίας για την υποστήριξη μίας οικονομίας σε τέτοια κατάσταση. Από τότε η συνεργασία έχει βελτιωθεί κατά πολύ και τώρα είναι πολύ καλή» είπε ο Λίπτον.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των εταίρων της, εάν εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος.

«Αναμένουμε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα τηρήσουν αυτές τις υποσχέσεις και αυτό είναι εξάλλου και προϋπόθεση για να συμμετέχουμε σε αυτά τα προγράμματα. Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Αποφασιστικής σημασίας είναι τώρα το πρόγραμμα για το 2014 και σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον χρήματα. Συζητάμε σχετικά με αυτό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και ελπίζουμε ότι αυτή η ανάγκη θα καλυφθεί. Πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα θα διευκρινισθούν σε μία μεταγενέστερη χρονική στιγμή» σημειώνει, παραπέμποντας το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους στο μέλλον.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.09.2025 13:58