search
ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 21:13
MENU CLOSE

Σε «επιτήρηση» η Γερμανία λόγω υπερβολικού πλεονάσματος;

12.11.2013 14:38
Σε «επιτήρηση» η Γερμανία λόγω υπερβολικού πλεονάσματος; - Media

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα εάν θα θέσει υπό διαδικασία ελέγχου το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας.

 
Άλλοι επιτηρούνται λόγω ελλείμματος, άλλοι λόγω πλεονάσματος…
 
Στη δεύτερη περίπτωση ανήκει η Γερμανία η οποία ενδέχεται να τεθεί υπό διαδικασία ελέγχου, καθώς αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το Βερολίνο να κάνει περισσότερα ώστε να τονώσει την εγχώρια ζήτηση. Κατά τους επικριτές, το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας, που βασίζεται στις εξαγωγές, πλήττει την οικονομική σταθερότητα στην ΕΕ και παγκοσμίως.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα εάν και κατά πόσον θα θέσει υπό διαδικασία ελέγχου το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας για να διαπιστώσει εάν καταγράφεται οικονομική ανισορροπία, ανέφερε ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι η τόνωση της εγχώριας ζήτησης θα βοηθούσε την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
 
«Αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει εάν απαιτείται μια βαθύτερη ανάλυση για τη Γερμανία. Μια τέτοια εξέταση δεν θα έπρεπε να θεωρείται ταμπού. Αυτό δεν θα βοηθούσε ούτε τη Γερμανία, ούτε την Ευρώπη», γράφει ο επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία και νομισματικά θέματα της ΕΕ Όλι Ρεν σε ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ.
 
Το ζητούμενο σε μια τέτοια διαδικασία, ανέφερε ο Ρεν στο άρθρο του στην εφημερίδα, είναι «να κάνουμε έναν διάλογο επί των πραγματικών δεδομένων ώστε να εντοπίσουμε δυνητικά προβλήματα νωρίς και για να τα αντιμετωπίσουμε».
 
Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό τον Σεπτέμβριο, αφού οι εξαγωγές της αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.
 
Το εποχικά διορθωμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διευρύνθηκε στα 18,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Το τρέχον πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών της Γερμανίας, που ανέρχεται σε 19,7 δισ. ευρώ, ισούται με το 8% και πλέον του γερμανικού ΑΕΠ το 2012 και είναι άρα πάνω από το όριο του 6%, μετά το οποίο η ΕΕ θεωρεί υπερβολικά τα πλεονάσματα.
 
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε επικρίνει με έντονους όρους τη Γερμανία στα τέλη του περασμένου μήνα, στην εξαμηνιαία της αναφορά στο Κογκρέσο, για τις οικονομικές της ανισορροπίες.
 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε χρησιμοποιήσει πιο ήπιους τόνους σε ομιλία του στη Φραγκφούρτη την περασμένη εβδομάδα, αλλά το μήνυμά του ήταν παρόμοιο: η Γερμανία πρέπει να κάνει το «μάθημά της» ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
 
Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει μια απόφαση την Τετάρτη σχετικά με την «δημοσίευση της έκθεσης του μηχανισμού» για την πρόληψη και την διόρθωση μακροοικονομικών ανισοτήτων.
 
«Αυτή είναι μια ετήσια έκθεση η οποία αναφέρεται στα κράτη μέλη όπου θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες», δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ κατά την διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
 
Η Γερμανία υποστηρίζει ότι έχει υποδιπλασιάσει το πλεόνασμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών της με την υπόλοιπη Ευρωζώνη ως ποσοστό επί του ακαθάριστου εθνικού της προϊόντος από το 2007.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 21:13