search
ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 21:42
MENU CLOSE

Η Κομισιόν δεν έχει “εγκρίνει” τον προϋπολογισμό της Ελλάδας!

21.11.2013 14:18
Η Κομισιόν δεν έχει \"εγκρίνει\" τον προϋπολογισμό της Ελλάδας! - Media

Ο προϋπολογισμός του 2014 που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή δεν έχει την έγκριση της τρόικας σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ. 

 
Ο προϋπολογισμός του 2014 που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή δεν έχει την έγκριση της τρόικας σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ. Ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η Κομισιόν έχει λάβει την δέσμευση της Αθήνας για συμπληρώσεις ή τροποποιήσεις με προσθήκη τυχόν μέτρων όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό κενό.
 
Ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου για την Οικονομία μίλησε για πρόοδο της Ελλάδας στον δημοσιονομικό τομέα και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ότι «περαιτέρω πρόοδος απαιτείται στη φορολογική μεταρρύθμιση, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον ανταγωνισμό, τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
 
Σε ό,τι αφορά το Eurogroup της Παρασκευής ο Ο’ Κόνορ σχολίασε ότι δεν αναμένει να διεξαχθεί λεπτομερής συζήτηση για την Ελλάδα, ωστόσο «την τελική ευθύνη για το περιεχόμενο της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου έχει ο επικεφαλής της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ». Ενημέρωσε, βέβαια, πως ο Όλι Ρεν είναι έτοιμος να ενημερώσει για την πρόοδο των συζητήσεων στην Αθήνα, σε περίπτωση που το ζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών.
 
Ο προϋπολογισμός, σημειώνεται πως προβλέπει 2,9 δις ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 και 812 εκατομμύρια ευρώ για το 2013.

Στο μεταξύ «νέες θυσίες» από τους Έλληνες ζήτησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Περισσότερη δουλειά ζήτησε και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ η οποία συναντά αύριο, Παρασκευή στο Βερολίνο τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
 
ΣΥΡΙΖΑ: Ο προϋπολογισμός είναι «προσχέδιο»
 
Το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα αποτελεί δεύτερο προσχέδιο, σύντομα θα έχουμε νέο κείμενο αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνει πως ο προϋπολογισμός συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ανεξαρτήτως κόστους.

‘Ολη η δήλωση Ευκλείδη Τσακαλώτου, Βουλευτή Β’ Αθήνας και Υπεύθυνου ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014:

Το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή είναι ένα κείμενο υπό αίρεση, ουσιαστικά ένα Προσχέδιο Νο. 2. Και αυτό, διότι ακόμα δεν έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με την τρόικα, ούτε έχει κατατεθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο. Είναι, έτσι, βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ένα διαφορετικό κείμενο για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Αν αγνοήσουμε αυτό το γεγονός, ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2014 συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο.  Αποκλειστικός στόχος παραμένει  η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ανεξαρτήτως κόστους. Συγκεκριμένα:

–  Για το 2013, ενώ τα έσοδα θα είναι μειωμένα σε σχέση με το στόχο, η Κυβέρνηση θα περικόψει ακόμα περισσότερο τις πρωτογενείς δαπάνες και τις δημόσιες επενδύσεις  για να φτάσει σε πλεόνασμα.

– Για το 2014, στο σκέλος των εσόδων, οι φόροι στην ακίνητη περιουσία θα φτάσουν τα 4 δις. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 41% σε σχέση με φέτος. Όταν οι φόροι στην ακίνητη περιουσία αντιστοιχούν σχεδόν στο 1/3 του φόρου εισοδήματος (όλων των κατηγοριών), η αρχή της φοροδοτικής ικανότητας «πάει περίπατο».

– Από την πλευρά των δαπανών, για το 2014 αναμένεται περαιτέρω μείωση κατά 3 δις ευρώ.  Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι σε ποια Υπουργεία γίνονται αυτές οι περικοπές.  Ειδικότερα, οι δαπάνες του Υπ. Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης θα μειωθούν κατά 1,2 δις ευρώ, του Υπ. Υγείας κατά 1 δις ευρώ και του Υπ. Παιδείας κατά 300 εκατ. ευρώ – πάνω από το 80% των περικοπών προέρχεται από αυτά τα 3 Υπουργεία. Με άλλα λόγια,  τα υπολείμματα του κοινωνικού κράτους θυσιάζονται στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, περηφανεύεται ότι θα επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν μπορεί όμως να υποστηρίξει ότι αυτό το πλεόνασμα είναι βιώσιμο, οικονομικά αποτελεσματικό και, κυρίως, κοινωνικά δίκαιο. Ακόμα χειρότερα, ακόμα κι αν το επιτύχει, το πρόβλημα του χρέους δεν έχει λυθεί. Όπως παραδέχεται και το Υπ. Οικονομικών, το δημόσιο χρέος δεν μειώνεται, απλά δεν αυξάνεται τόσο πολύ όσο στο παρελθόν.

Συμπερασματικά, με την υφιστάμενη πολιτική, όπως αποτυπώνεται και στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, η χώρα παραμένει βαθιά μέσα στην «παγίδα χρέους». 

Μόνο μια ριζική αλλαγή πορείας όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αναδιανομή των φορολογικών βαρών, διαφορετική κατανομή δαπανών με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την παραγωγική ανασυγκρότηση, μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και να την οδηγήσει σε μια πορεία βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.
 
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ    21/11/2013

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 21:42