search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 04:57
MENU CLOSE

Μυλόπουλος: Στην Παιδεία δεν χωρούν αποκλεισμοί

11.02.2014 13:28
Μυλόπουλος: Στην Παιδεία δεν χωρούν αποκλεισμοί - Media

Την καταγγελία  για απόρριψη τυφλού αριστούχου μαθητή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, σχολίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του ιδρύματος, Γιάννης Μυλόπουλος.

 
Την καταγγελία  για απόρριψη τυφλού αριστούχου μαθητή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, σχολίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του ιδρύματος, Γιάννης Μυλόπουλος.
 
«Πρόκειται για ένα δυσάρεστο γεγονός. Στο τυπικό κομμάτι και σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό, δεν μπορεί ένας τυφλός μαθητής να παρακολουθήσει μαθήματα. Πρόκειται όμως για έναν κανονισμό απολίθωμα που πρέπει να εκσυγχρονιστεί! Δεν μπορεί ο μεγάλος φυσικό Στίβεν Χόκινγκ να εξακολουθεί να ερευνά με τόσα κινητικά προβλήματα, μαθητές να εκπαιδεύονται και να πραγματοποιούν εξ αποστάσεως χειρουργικές επεμβάσεις. Θα φέρω το θέμα στην Σύγκλητο προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο κανονισμός. Στην παιδεία δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης στη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε για το συμπόσιο «Ποια Ελλάδα» .
 
Η καταγγελία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από το παράρτημα Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, το οποίο με ανακοίνωσή του ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας.
 
Ο τυφλός μαθητής είναι αριστούχους, με σημαντικές διακρίσεις σε μαθητικούς και με αργυρό μετάλλιο σε μαθηματική ολυμπιάδα. Ο Σύνδεσμος Τυφλών σημείωσε πως το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ απέρριψε το αίτημα του μαθητή «πριν καν καταθέσει το μηχανογραφικό του», επικαλούμενο τα γενικά κριτήρια ικανοτήτων που έχει θέσει το ίδιο για την αποδοχή υποψηφίων φοιτητών με ειδικές ανάγκες, όπως η μη ολική τύφλωση και η μη ανικανότητα και των δύο άνω άκρων. 

Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι «αυτή η απόφαση και ο νόμος που τη στηρίζει είναι αντισυνταγματική» και «τουλάχιστον αναχρονιστική και αντιανθρωπιστική», υποστηρίζοντας ότι σε αντίστοιχα τμήματα των Ιωαννίνων και της Αθήνας δεν υπάρχουν εμπόδια εισαγωγής για φοιτητές με προβλήματα όρασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τριμελής επιτροπή καθηγητών του τμήματος, που έγινε για να εξετάσει την περίπτωση της αίτησης του μαθητή την απέρριψε, χωρίς καν να έρθει σε επικοινωνία με τον ενδιαφερόμενο υποψήφιο. Στην…ευρωπαϊκή και εκσυγχρονισμένη  Ελλάδα του 2014, πάντως, δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα εισαγωγής φοιτητών με ειδικές ανάγκες στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Ιδρύματα, καθώς σε κάποια τμήματα αποκλείονται και σε κάποια άλλα γίνονται δεκτοί οι μαθητές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 03:24