search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:59
MENU CLOSE

Επικίνδυνος πανικός

15.10.2014 21:00
oldphotossamar1413397340.jpg

Η κατάρρευση του χρηματιστηρίου και η άνοδος του επιτοκίου δανεισμού της χώρας σε επίπεδα χρεοκοπίας δημιουργούν σαφή κίνδυνο συνολικής βουτιάς της οικονομίας.

Η κατάρρευση του χρηματιστηρίου και η άνοδος του επιτοκίου δανεισμού της χώρας σε επίπεδα χρεοκοπίας δημιουργούν σαφή κίνδυνο συνολι­κής βουτιάς της οικονομίας.
 
Παράλληλα η κυβέρ­νηση Σαμαρά βλέπει όλο τον επικοινωνιακό σχεδι­ασμό της να καταρρέει σαν πύργος από τραπου­λόχαρτα, αφού αποδεικνύεται και στον πιο αδαή ότι η εξαγγελία της για αποσύνδεση από το ΔΝΤ δεν είναι απλώς επικοινωνιακή και ψευδής, αλλά και επικίνδυνη.
 
Η έλλειψη προετοιμασίας για μια τέτοια κίνη­ση είναι σαφής. Το ίδιο και η έλλειψη στρατηγι­κού στόχου, αφού η πρόσβαση της Ελλάδας στις «αγορές» είναι απαγορευτική με επιτόκιο δανει­σμού πάνω από 7% στο δεκαετές ομόλογό της.
αν συνυπολογίσουμε και το ότι η Κομισιόν, στην περίπτωση «αυξημένης επιτήρησης» λόγω της παροχής προληπτικής πιστωτικής γραμμής, θα συνεργάζεται κατά περίπτωση και με το ΔΝΤ για τη λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων, τότε ούτε καν η αποσύνδεση από το ΔΝΤ δεν επιτυγχάνεται με τους σχεδιασμούς των φωστήρων του Μεγάρου Μαξίμου.
 
Δυστυχώς, η κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλει­στικό κριτήριο τον πανικό της, ο οποίος πηγάζει τόσο από τις καταδικαστικές γι’ αυτήν δημοσκο­πήσεις όσο και από τα σημάδια εσωτερικής κα­τάρρευσης. Η αγωνία της όμως να παραμείνει πάση θυσία στην εξουσία και η χρήση πολιτικά και οικονομικά ανορθόδοξων μεθόδων καταντά απο­σταθεροποιητική και δυνάμει επικίνδυνη.
 
Τίποτε απ’ όλα όσα εξαγγέλλει ή πράττει αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πια θετικό αντίκρισμα. Ακό­μη και η εξαγγελία για «ελάχιστο εγγυημένο εισό­δημα» είναι ένα φθηνό επικοινωνιακό κόλπο στο όριο του εμπαιγμού. Ακόμη χειρότερα χθες αντι­σταθμίστηκε πλήρως από την τρομερή εκπρό­θεσμη ντροπολογία με την οποία βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το «ανεκχώρητο» και «ακατάσχετο» του 40% της κρατικής επιχορή­γησης των κομμάτων!
 
Κοινώς, κόμματα τα οποία πήραν τεράστια δάνεια με εγγύηση αυτήν ακριβώς την επιχορήγηση απο­φάσισαν ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να κατά­σχουν ένα μέρος της.
 
Κοινώς, με το «έτσι θέλω», αποσύρουν εγγύηση από τραπεζικό δανεισμό, κάτι που κανένας από τους εκατομμύρια δανειο­λήπτες σε αυτή τη χώρα (ιδιώτες και επιχειρήσεις) δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει.
 
Καθώς έρχεται η ώρα να εγκαταλείψουν την εξου­σία, τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα επιχειρούν να κάνουν στους εαυτούς τους ένα τελευταίο «δωράκι» περιφρονώντας προκλητικά – τόσο επί της ουσίας όσο και συμβολικά – κάθε άλλον δα­νειολήπτη στην Ελλάδα.
 
Άξια η… επιχορήγησή τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:55