search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:38
MENU CLOSE

Έκλεισε τα 69 η Αλέκα Παπαρήγα

06.11.2014 09:36
Έκλεισε τα 69 η Αλέκα Παπαρήγα - Media

Τα 69 της χρόνια έκλεισε την Τετάρτη η πρώην γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Τα 69 της χρόνια έκλεισε την Τετάρτη η πρώην γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
 
Μία από τις αυθεντικές παρουσίες της πολιτικής ζωής της χώρας η Αλέκα Παπαρήγα είναι η πρώτη γυναίκα αρχηγός πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα, τα ηνία του οποίου ανέλαβε σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο για τον κομμουνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Με δύο λόγια θα μπορούσε κανείς να πει, ανεξαρτήτως με το αν συμφωνεί ή όχι με το ΚΚΕ, ότι είναι μια μαχητική πολιτικός με ευφράδεια και χιούμορ που δεν σταμάτησε ποτέ να πιστεύει και να παλεύει για την ιδεολογία της, τον Μαρξισμό – Λενινισμό και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδος.

Η Αλέκα Παπαρήγα ή αλλιώς Αλεξάνδρα Δρούσου γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1945 από τους αντιστασιακούς μαχητές και μέλη του ΚΚΕ, Νίκο και Κική Δρόσου, με καταγωγή από την Κεφαλονιά και ξεκίνησε την αγωνιστική της πορεία το 1961 συμμετέχοντας στο Κίνημα της Ειρήνης.
 
Την ίδια περίοδο αναλαμβάνει μέλος του γραφείου οργάνωσης της νεολαίας της Ε.Δ.Α. και της τριμερούς γραμματείας του γραφείου σπουδάζουσας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.


 
Το 1968, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, οργανώθηκε στο Κ.Κ.Ε. και δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα των οικογενειών των πολιτικών κρατουμένων. Συνελήφθη από τη χούντα των συνταγματαρχών και κρατήθηκε επί 4 μήνες.
Το 1974 έγινε μέλος του γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθηνών και ασχολήθηκε με το γυναικείο κίνημα. Υπήρξε μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και συμμετείχε στη διοργάνωση εκδηλώσεων για το Διεθνές Έτος της Γυναίκας. Το 1978 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου.
 
Στις 27 Φεβρουαρίου 1991 εξελέγη Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, θέση στην οποία επανεκλέχτηκε για αρκετές φορές μέχρι και τις 14 Απριλίου του 2013 και στις εκλογές του 1993 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής.

Η περίοδος που αναλαμβάνει την ηγεσία του ΚΚΕ ήταν μια από τις δυσκολότερες περιόδους του κόμματος εξ’ αιτίας των διεθνών και εσωκομματικών εξελίξεων που «πυροδότησαν» οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες.
 
Το 1989, συγκροτείται ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, διασπάται η ΚΝΕ και εκτός από ορισμένα μέλη της νεολαίας του κόμματος αποχωρούν και στη συνέχεια διαγράφονται και 15 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Το 1991 έρχεται και η διάσπαση του ΚΚΕ όταν ομάδα στελεχών, οι λεγόμενοι τότε «ανανεωτικοί» επιχείρησαν την διάλυση του ΚΚΕ και την ενσωμάτωσή του ως τάση στον Συνασπισμό με την Αλέκα Παπαρήγα να παίζει καθοριστικό ρόλο στην συνέχιση της ύπαρξης του ΚΚΕ.

Στις 24 Ιουνίου του 1991 σε κεντρική συγκέντρωση του κόμματος στο Πεδίο του Άρεως η Αλέκα Παπαρήγα καθιστά σαφές το εξής: «Δε διαπραγματευόμαστε την αυτοτελή ύπαρξη του ΚΚΕ» προδιαγράφοντας όλη την μετέπειτα πορεία του ΚΚΕ απέναντι σε αυτό το ζήτημα.
 
Για πολλά χρόνια ήταν παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Θανάση Παπαρήγα με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, τη Βασιλεία και ένα άλλο παιδί το οποίο απεβίωσε όταν ήταν τριών ετών. Ο σύζυγός της απεβίωσε στις 11 Οκτωβρίου 2002, έπειτα από το βαρύτατο τραυματισμό του σε τροχαίο δυστύχημα. Μιλάει αγγλικά και ρωσικά και έχει συγγράψει βιβλίο για τη χειραφέτηση και την απελευθέρωση της γυναίκας.
 
Το «Π» της εύχεται χρόνια πολλά με υγεία και καλή επιτυχία στους αγώνες της και στο ΚΚΕ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:34