Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Κοινή συνέντευξη Τύπου με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις έδωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και η επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ.
(Αναδημοσίευση από το avgi.gr – Ρεπορτάζ Κατερίνα Μπρέγιαννη)
«Από θέμα ελληνικό ανυψώνεται σε ευρωπαϊκό» δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος στην κοινή συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και χαρακτήρισε τη μέρα «συμβολική» καθώς «ο αγώνας από ελληνικός, γίνεται γερμανοελληνικός». Αναφέρθηκε στις ρίζες της γερμανοελληνικής φιλίας που όπως βασίζεται σε αγώνες και όχι στην τύχη, ή σε πολιτικαντισμούς. Ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι σε καμιά περίπτωση υπεύθυνος ο γερμανικός λαός, αλλά το Γ' Ράιχ. Δεν θέλουμε να μας ζητάνε συγγνώμη οι Γερμανοί πολίτες και ο γερμανικός λαός, δεν τους ταυτίζουμε με το Γ' Ράιχ, ζητάμε την αποκατάσταση της δικαιοσύνης».
Η G. Zimmer (Die Linke) πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς υποστήριξε ότι ένα «πέπλο λήθης έχει καλύψει το θέμα» εντοπίζοντας τις ευθύνες για αυτό στην «άρνηση των πολιτικών να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους». Δήλωσε την υποστήριξη της και την αλληλεγγύη στο αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τον Μαν. Γλέζο θα προσπαθήσει να φέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη παρ' όλες τις δυσκολίες. Εξήγησε ότι έλαβε την απόφαση να ζητήσει να επανεξεταστεί το θέμα και η Γερμανία να επωμιστεί την ευθύνη, αντί να την αποποιείται. Δήλωσε πρόθυμη να επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα και πρόσθεσε ότι είναι σημαντική, αυτή η συμβολική εκδήλωση ώστε να "συναντήσουμε με σεβασμό ο ένας τον άλλο".
Πρόσθεσε ότι με αυτή την εκδήλωση αλλά και με την ευκαιρία του εορτασμού της κατάρρευσης του τείχους θα προσπαθήσει να επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα. Έχει μεγάλη σημασία ως επανεννωμένη Γερμανία να θυμηθούμε αυτά τα πράγματα και να ξαναμιλήσουμε για αυτά σε σχέση και με την οικονομική κρίση. Είναι θέμα σεβασμού στην αξιοπρέπεια την Ελλήνων, συμπλήρωσε.
Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλης.
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.