search
ΤΡΙΤΗ 23.09.2025 23:13
MENU CLOSE

«Η Λεωφόρος του θανάτου»: Όταν οι Αμερικανοί χτύπησαν τους Ιρακινούς στην υποχώρηση (photos)

21.04.2015 14:07
«Η Λεωφόρος του θανάτου»: Όταν οι Αμερικανοί χτύπησαν τους Ιρακινούς στην υποχώρηση (photos) - Media

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1991, οι δυνάμεις μιας συμμαχίας 34 χωρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εξαπέλυσαν συνδυασμένες χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές επιθέσεις για να κάμψουν τον ιρακινό στρατό μέσα σε 100 ώρες.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1991, οι δυνάμεις μιας συμμαχίας 34 χωρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εξαπέλυσαν συνδυασμένες χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές επιθέσεις για να κάμψουν τον ιρακινό στρατό μέσα σε 100 ώρες.

Μέχρι τις 26 του μήνα το Ιράκ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις δυνάμεις του από του Κουβέιτ, χωρίς ωστόσο να αποδέχεται τα ψηφίσματα του OHE.

Χιλιάδες ιρακινά άρματα μάχης, φορτηγά και στρατεύματα σχημάτιζαν ουρές χιλιομέτρων υποχωρώντας από το Κουβέιτ στην ιρακινή πόλη της Βασόρα.

Εκεί τους βομβάρδισαν ανελέητα οι Αμερικανοί σκοτώνοντας εκατοντάδες στρατιώτες και καταστρέφοντας χιλιάδες οχήματα.

Το σημείο έγινε γνωστό ως η «Λεωφόρος του θανάτου» καθώς στον κεντρικό ιρακινό αυτοκινητόδρομο 80, βρίσκονταν πλέον τα απομεινάρια 2.000 οχημάτων.

Τον βομβαρδισμό είχαν αναλάβει αμερικανικά αεροσκάφη τύπου Α-10 που χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς για να μεγιστοποιήσουν τις απώλειες.

Αεροσκάφος Α-10 επί το ”έργον”

 

Η πιο διάσημη φωτογραφία που ελήφθη από το σημείο είναι η παρακάτω, που δείχνει έναν Ιρακινό στρατιώτη απανθρακωμένο.

Ο φωτογράφος ονόματι Kenneth Jarecke την σχολίασε ως εξής: «Αν δεν το φωτογράφιζα αυτό, άνθρωποι σαν τη μητέρα μου θα πίστευαν ότι πόλεμος είναι αυτό που βλέπουν στην τηελεόραση».

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.09.2025 23:12