search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 20:23
MENU CLOSE

Κοινή κυβέρνηση θέλει το Ποτάμι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1878
20-08-2015
23.08.2015 03:00
sp2304potami.jpg

Στην ιδεολογική και πολιτική αμηχανία της Ν.Δ. και στην τοξικότητα του ΠΑΣΟΚ, που δεν φαίνεται να ανακάμπτει αμέσως, στοχεύει το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.

 

Στην ιδεολογική και πολιτική αμηχανία της Ν.Δ. και στην τοξικότητα του ΠΑΣΟΚ, που δεν φαίνεται να ανακάμπτει αμέσως, στοχεύει το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.
 
Έχοντας στόχο τους κεντρώους – κεντροδεξιούς «νοικοκυραίους» και προβάλλοντας την ανάγκη εθνικής συνεννόησης μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος, το Ποτάμι προβάλλει τη βεβαιότητα ότι θα είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Ωστόσο όλα του τα στελέχη επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι στην παρούσα φάση χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας. 
 
Το σχέδιο του Ποταμιού είναι απλό, αφού η κυβέρνηση εθνικής ενότητας εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους. Από τη μια εντάσσει τον Τσίπρα αυτομάτως στις συστημικές πολιτικές δυνάμεις, αν αποδεχτεί να συγκυβερνήσει με εκπροσώπους του αστικού πολιτικού συστήματος.
 
Επενδύει ταυτόχρονα στην πολιτική φθορά του, ενώ την ίδια στιγμή κλείνει το μάτι στους δανειστές ότι το Ποτάμι μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη – για τα συμφέροντά τους – πολιτική δύναμη στη χώρα. Μάλιστα, βουλευτές του δεν απέκλεισαν, μιλώντας δημόσια, το Ποτάμι να αποχωρήσει από ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε η κυβέρνηση να διατηρήσει με τους παρόντες βουλευτές την πλειοψηφία και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, προκρίνοντας έτσι έμμεσα την ψήφο ανοχής. 
 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρότι συνομιλεί, όπως λένε από τα κεντρικά του, συχνά – πυκνά με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει κατεβάσει τους τόνους και ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Ο ίδιος δεν κρύβει τον στόχο του να γίνει αυτός ο κυβερνητικός εταίρος, πετώντας στο περιθώριο τους «έξαλλους», κατά την κρίση του, από τους ΑΝ.ΕΛΛ. 
 
Στην παρούσα φάση επιχειρεί να «καθιερωθεί» στη συνείδηση των πολιτών ως η πολιτική δύναμη που διαθέτει κοινό νου, προωθεί στην πολιτική ζωή τους ικανότερους, δεν έχει πολιτικές εμπάθειες και απωθημένα, όπως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, και, παρότι έχει στις τάξεις του πολιτικούς με πλούσιο παρελθόν, προσπαθεί να πείσει ότι είναι το πιο άφθαρτο κόμμα αυτήν τη στιγμή. 
 
Ταυτόχρονα, συνεχίζει να αποκρούει μετά βδελυγμίας κάθε προσπάθεια συμπόρευσης, συνεργασίας ή συνεννόησης με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο Θεοδωράκης χαρακτήρισε παραμύθια τα σενάρια για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φαίνεται να προωθούν Σαμαράς και Βενιζέλος. 
 
Είναι προφανές ότι το Ποτάμι δεν επιθυμεί μια άμεση κάθοδο σε εκλογές, θεωρώντας ότι ενδεχόμενη φθορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. μπορεί να το ωφελήσει εκλογικά.
 
«Σταθερότητα» θέλει η Φώφη
 
Εκλογές δεν ήθελε ούτε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιχειρεί με τη νέα ηγετική ομάδα να προσδιορίσει νέα πολιτική φυσιογνωμία μετά το έντονο κεντροδεξιό αποτύπωμα που άφησε η περίοδος Βενιζέλου, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει μια νέα ενότητα στον χώρο με την επανάκαμψη – κοινωνικών κυρίως – δυνάμεων και στελεχών που αποχώρησαν μαζικά την προηγούμενη πενταετία. 
 
Η Φώφη Γεννηματά θα ήθελε σίγουρα ένα δωδεκάμηνο πολιτικής σταθερότητας, προκειμένου και η ίδια να επαναδιατάξει το κόμμα και να προωθήσει το σχέδιό της για άμβλυνση των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων και κυρίως να αντιμετωπίσει τη μαζική φυγή που προκάλεσαν η ηγεσία Βενιζέλου και η πολιτική ταύτιση με τη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά.
 
Η Φώφη, παρότι βλέπει μπροστά της τον Βενιζέλο σε κάθε κίνηση να επιχειρεί είτε να υπερασπιστεί το κυβερνητικό παρελθόν του είτε να σηματοδοτήσει ότι είναι παρών και ενεργός, επιχειρεί ένα άνοιγμα προς τη ΔΗΜΑΡ και στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ προκειμένου να επιτύχει μια καλύτερη εκλογική καταγραφή από το 4,7% του Ιανουαρίου. 
 
Ο διάλογος με τον νέο γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλο προχωράει και δεν αποκλείεται μια εκλογική συνεργασία προκειμένου και η ΔΗΜΑΡ να εκπροσωπείται στην επόμενη Βουλή. Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι, λόγω της δεινής πολιτικής θέσης στην οποία βρίσκονται, οι δύο πολιτικοί χώροι είναι πιο πιθανό να συνεργαστούν. Δηλαδή είναι προτιμότερο τα εναπομείναντα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να στραφούν στο ΠΑΣΟΚ απ’ ό,τι στο Ποτάμι, όπου υπάρχουν και εντάσεις λόγω της προσχώρησης των Λυκούδη, Ψαριανού κ.ά. στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ τίθενται και ζητήματα αλαζονείας. 
 
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Λ. Γρηγοράκος και Οδ. Κωνσταντινόπουλος, πιέζουν προς την κατεύθυνση δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά και να σταματήσει το κόμμα να στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές αν δεν υπάρξουν ρητές δεσμεύσεις από τον Τσίπρα ότι επιδιώκει συνεργασία και συνεννόηση. 
 
Ήδη η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει «Όχι» στο ενδεχόμενο αιτήματος της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης, διαλύοντας οποιοδήποτε σενάριο για αποχή, που θα διευκολύνει την κυβέρνηση. 
Πληροφορίες από τη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι η Φώφη έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ και ήδη κάποια μεσαία στελέχη έχουν εκδηλώσει προθέσεις επιστροφής, ενώ η ίδια θα επιθυμούσε να επανακάμψουν στα κομματικά δρώμενα μετριοπαθή στελέχη όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Συμεών Κεδίκογλου ή ο Κώστας Τριαντάφυλλος, που αποχώρησαν επειδή συγκρούστηκαν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 
 
Η ίδια ωστόσο γνωρίζει ότι οι σχέσεις της με τον Βενιζέλο κρέμονται από μια λεπτή κλωστή, αφού ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η διάσπαση από τον Γιώργο Παπανδρέου έφερε το ισχνό εκλογικό αποτέλεσμα που προκάλεσε την παραίτησή του. Για τον λόγο αυτόν η Φώφη δεν μιλάει στην παρούσα φάση για μια συλλογική και διακομματική επαφή μεταξύ των δύο χώρων, αλλά επιλεκτικά με στελέχη που προσχώρησαν στο ΚΙΔΗΣΟ και επιθυμούν να επανέλθουν στο κόμμα που τα ανέδειξε. 
 
Από την πλευρά του Παπανδρέου είναι πάντα στο τραπέζι η πρόταση κοινής εκλογικής καθόδου όλων των προοδευτικών κεντροαριστερών δυνάμεων. Στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ εκτιμούν ότι με το τρίτο μνημόνιο κατέρρευσαν μύθοι, αλλά και η προσπάθεια υπονόμευσης της πολιτικής Παπανδρέου και αποδείχτηκε η δύναμη επιβολής των δανειστών. 
 
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούνται δικαιωμένοι, ενώ προβάλλουν και ως δικαίωση την πρόβλεψη Παπανδρέου ότι μέσα σε έξι μήνες θα έχουμε ξανά εκλογές. «Μπορεί να έπεσε έξω έναν, δύο μήνες» επισημαίνουν και επιμένουν ότι, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, το ΚΙΔΗΣΟ θα είναι στη Βουλή με ποσοστό αρκετά πάνω από το 3%, διαψεύδοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που το φέρνουν στο 1%. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 20:22