search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 14:33
MENU CLOSE

«Πολύ σκληροί για να πεθάνουν»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1881
10-09-2015
11.09.2015 03:00
pod_1009_006_cmyk.jpg

Αλλαγή σκηνικού και αλλαγή ψυχολογίας στη Χαριλάου Τρικούπη από τα αυξημένα δημοσκοπικά ποσοστά της τελευταίας εβδομάδας.

 

Αλλαγή σκηνικού και αλλαγή ψυχολογίας στη Χαριλάου Τρικούπη από τα αυξημένα δημοσκοπικά ποσοστά της τελευταίας εβδομάδας. Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά επισημαίνουν ότι από την προεκλογική κίνηση προκύπτει πως υπάρχει μια τάση επανάκαμψης ψηφοφόρων στην πολιτική τους αφετηρία. 
 
Σημειώνουν δε ότι, αν δεν ήταν τόσο σύντομη η προεκλογική εκστρατεία και μπορούσαν να ακουστούν πιο καθαρά οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης αν δεν είχε τόσο δραματικά οικονομικά προβλήματα το κόμμα, ώστε να μπορέσει να κάνει μια πιο αξιοπρεπή διαφημιστική καμπάνια, θα μπορούσε το αποτέλεσμα της κάλπης να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό.
 
Το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης φαίνεται ότι έχει λειτουργήσει θετικά. Μόλις προχτές η Άννα Διαμαντοπούλου, παρ’ ότι αρνήθηκε να επανενταχθεί στα ψηφοδέλτια, δήλωσε τη στήριξή της στην προσπάθεια που κάνουν από κοινού το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, διαψεύδοντας με ηχηρό τρόπο τις φήμες ότι «φλερτάρει» πολιτικά με τη Ν.Δ. 
 
Η παρουσία και του Απόστολου Κακλαμάνη στο ψηφοδέλτιο της Β’ Αθηνών, έστω και από την τελευταία τιμητική 18η θέση, έχει τον δικό της συμβολισμό για ένα φανατικό ΠΑΣΟΚικό κοινό, που δεν αποδέχτηκε τον εμφύλιο βενιζελικών – παπανδρεϊκών των περασμένων εκλογών. Ο ίδιος άλλωστε, όπως θα διαβάσετε και στη στήλη «Τρυπώνω – Ξετρυπώνω», κατέβαλε στο παρασκήνιο, σιωπηλά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συστηματικές προσπάθειες για την προσέγγιση της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Παπανδρέου, την οποία «σαμποτάρισαν» στελέχη που τους επηρεάζουν.
 
Στο ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, επιμένουν ότι «είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν» και, εκεί που όλοι τούς έβγαζαν εκτός ενεργού πολιτικής πριν από έναν μήνα, τώρα μέσω της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βλέπουν σοβαρές προοπτικές να περάσουν πάνω από το Ποτάμι και να «κοντραριστούν» με τη Χρυσή Αυγή.
 
Η μάχη που δίνουν για να είναι τρίτο κόμμα είναι πολύ σκληρή, παρ’ ότι οι δημοσκόποι και οι αναλυτές επιμένουν ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα, αφού κανείς δεν ξέρει πώς θα συμπεριφερθούν όσοι νιώθουν οργή για την κατάσταση στη χώρα.
 
Όπως εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη, όση ζημιά μπορούσε να κάνει η παρουσία του Ποταμιού, με την προσέλκυση εκσυγχρονιστών – κεντρώων ψηφοφόρων με νεοφιλελεύθερες τάσεις, την ολοκλήρωσε στις προηγούμενες εκλογές. 
 
Επισημαίνουν, λοιπόν, ότι το Ποτάμι είναι πιο ελκυστική επιλογή σε νεοφιλελεύθερους μικροαστούς, στην ουσία κεντροδεξιούς, που δεν εμπιστεύονται τη Ν.Δ. ως ένα φθαρμένο πολιτικό προϊόν.
 
Ταύτιση
 
Το ΠΑΣΟΚ στην παρούσα φάση δεν μπορεί να επαναπατρίσει παλιούς ψηφοφόρους, όχι μόνο λόγω του σοκ του πρώτου μνημονίου, αλλά και εξαιτίας της δίχρονης κυβερνητικής ταύτισης με τη Ν.Δ. και τη θεοποίηση από στελέχη του των μνημονίων.
 
Η Γεννηματά και νεότερα στελέχη που τρέχουν την καμπάνια, όπως ο γραμματέας της Κ.Ε. Στ. Ξεκαλάκης και ο υπεύθυνος επικοινωνίας Π. Χρηστίδης, επιχειρούν να αποδυναμώσουν τη σκληρή κόντρα μεταξύ του Τσίπρα και του Μεϊμαράκη σημειώνοντας ότι πρόκειται για δικομματισμό – καρικατούρα, αφού τα ποσοστά τους είναι πολύ μικρότερα του κραταιού μεταπολιτευτικού δικομματισμού.
 
Η ίδια η Φώφη, παρ’ ότι υπάρχουν διάσπαρτα υπονοούμενα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως θα συνεργαστούν κυβερνητικά με το ΠΑΣΟΚ, ανεβάζει τους τόνους της κριτικής προς τον Τσίπρα και αναμένεται να την κορυφώσει την τελευταία εβδομάδα με στόχο τους αναποφάσιστους που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζοντάς το στο 4,6% από 12,5% που είχε στις εκλογές του 2012.
 
Η Γεννηματά κάνει λόγο για άρνηση της πραγματικότητας από τον Τσίπρα, προκειμένου να αποκρύψει την τραγική αποτυχία του στη διακυβέρνηση της χώρας και να εγκλωβίσει πάλι τους πολίτες. «Δεν είχε το θάρρος ούτε για στοιχειώδη αυτοκριτική ούτε για τα μεγάλα προβλήματα που με τις επιλογές του σώρευσε στην οικονομία και τους πολίτες. Ούτε μία συγγνώμη για όσους έχασαν τη δουλειά και τις επιχειρήσεις τους με τα capital controls» είπε χαρακτηριστικά. 
 
Πάντως, στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων τα πράγματα δεν ήταν αναίμακτα, αφού η προσπάθεια της προέδρου του ΠΑΣΟΚ να περάσει στα ψηφοδέλτια της Εύβοιας ξανά τον Συμεών Κεδίκογλου έγινε δεκτή με έντονες διαμαρτυρίες από την τοπική Νομαρχιακή, που απείλησε με εμπάργκο. 
 
Το αποτέλεσμα ήταν να βγει από τις λίστες, ενώ σχετικά ήρεμα πέρασαν οι πρώην βουλευτές που πλαισίωσαν τον Παπανδρέου, Νίκος Τσώνης (Φθιώτιδα), Φραγκίσκος Παρασύρης και Κώστας Ξυλούρης (Ηράκλειο), μαζί με οκτώ ακόμα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ: Μάκης Βουδούρης (Αττική), Βασίλης Κατσαφάδος (Α’ Πειραιά), Νίκος Μοίραλης (Αχαΐα), Γιώργος Παναγιωτόπουλος (Ηλεία), Βανέσα Γαρδίκου (Ιωάννινα), Νίκος Ανδρουλακάκης (Β’ Αθηνών), Σάντυ Μπιλιάνη (Α’ Αθηνών), Γιώργος Βαϊόπουλος (Καρδίτσα).
 
Και, παρ’ ότι το ΠΑΣΟΚ παρακάλεσε να αναγράφεται στα ΜΜΕ η προμετωπίδα ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για το ψηφοδέλτιο, τελικά στις λίστες μπήκαν μόλις οκτώ στελέχη, με πιο γνωστούς τους Θανάση Θεοχαρόπουλο (πρόεδρος ΔΗΜΑΡ) επικεφαλής στο Επικρατείας, Γιώργο Μπουλμπασάκο (γραμματέας Κ.Ε. ΔΗΜΑΡ) στη Β’ Πειραιά, Δημήτρη Χατζησωκράτη στην Αττική, τον καθηγητή Γιάννη Τσαμουργκέλη στη Λέσβο και τον πρώην βουλευτή Γιάννη Παπαμανώλη στις Κυκλάδες.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 14:33