search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 00:12
MENU CLOSE

«Αναποφάσιστοι, ελάτε προς εμέ»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1883
17-09-2015
19.09.2015 03:00
pod_1709_009_cmyk.jpg

Αγώνας του Μεϊμαράκη να τους βάλει στο μαντρί

 

Για το απόλυτο ντέρμπι ετοιμάζεται η Ν.Δ. και επιχειρεί τις τελευταίες μέρες, προβάλλοντας τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, να πείσει τους αναποφάσιστους ότι μπορεί να κερδίσει στο νήμα, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε πολύ πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Τίποτα δεν έχει κριθεί τελεσίδικα και ο αγώνας θα ολοκληρωθεί όταν κλείσουν οι κάλπες, εκτιμούν τα στελέχη της Ν.Δ., που έχουν αναθαρρήσει από δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών που δείχνουν τρία ποιοτικά στοιχεία:
 
◆ Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου όταν δεν είναι υπέρ τους, έστω και οριακά, είναι αντίστοιχα πολύ μικρή για τον ΣΥΡΙΖΑ.
◆ Τα ποιοτικά στοιχεία στην αίσθηση νίκης και την καταλληλότητα του πρωθυπουργού συγκλίνουν, και αυτό δείχνει ότι οι αναποφάσιστοι δεν έχουν ξεκάθαρο νικητή προκειμένου να στραφούν για ασφάλεια. 
◆ Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο μέχρι και τις τελευταίες μέρες δεν έχει ξεκολλήσει από το 64%, που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η χαλαρή αυτή εικόνα να του στοιχίσει εκλογικά.
 
Στη Ν.Δ. κρίνουν ότι η σταθερή και ειλικρινής στάση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη υπέρ της ανάγκης συνεργασιών, εθνικής συνεννόησης και ανασυγκρότησης της χώρας χωρίς πειραματισμούς έπεισε πολλούς που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ότι ήταν λόγια του αέρα. Επισημαίνουν ότι τα capital controls έπνιξαν την οικονομία και δημιούργησαν εφιαλτικές συνθήκες στους ελεύθερους επαγγελματίες. 
 
Τις τελευταίες μέρες, παρά την πρόσκαιρη διχογνωμία του επικοινωνιακού επιτελείου της Συγγρού, αποφασίστηκε τελικά να εγκαταλειφθεί η στρατηγική της αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα και να προωθηθεί η θετική αφήγηση της Ν.Δ. για την επομένη των εκλογών.
 
Στο πλαίσιο αυτό, τις δύο μέρες της προεκλογικής εκστρατείας θα ενταθεί η ρητορική Μεϊμαράκη για την ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας, με ένα χρονικό όριο και συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επίσης θα υπερπροβάλλει, μια και θεωρεί ότι απέδωσε τελικά ως στρατηγική, την πιστή τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, προκειμένου να τεθεί ως θέμα κάποια χαλάρωση δημοσιονομικών προβλέψεων ή διάλογος για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.
 
Ο Μεϊμαράκης προβάλλει συνεχώς ότι οι πιρουέτες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξαντλήσει την υπομονή των Ευρωπαίων και προκειμένου η χώρα να επανακτήσει την αξιοπιστία της θα πρέπει να ακολουθήσει με ευλάβεια τη συμφωνία και την πρώτη αξιολόγηση. Όπως λένε στη Συγγρού, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δείχνει την κόλαση και δεν υπόσχεται άμεσα τον παράδεισο, αλλά μια προσπάθεια να βγούμε προς τα εκεί. Ο Μεϊμαράκης μιλώντας στο Μega έδωσε και τον δικό του οδικό χάρτη των επόμενων εννέα μηνών: «Ο δρόμος είναι να πάμε σε έναν σφιχτό προϋπολογισμό και να ξεκινήσουμε τάχιστα τις μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να κυνηγήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, να ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα μέχρι τον Φεβρουάριο. Τότε θα έχουμε το περιθώριο στα φορολογικά να κινηθούμε με άλλο τρόπο». 
 
Επισημαίνουν ότι το μήνυμα αυτό, που για πρώτη φορά κατατίθεται τόσο ξερά και ωμά από πολιτικό αρχηγό κόμματος εξουσίας, θα εκτιμηθεί από τους πολίτες, που από την άλλη πλευρά, όπως λένε, διαπιστώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει το μάτι, χωρίς να το λέει ευθέως, σε μια προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης. Και συμπληρώνουν ότι στην παρούσα φάση για το συνταξιοδοτικό δεν μπορεί να γίνει τίποτα και μόνο αν η χώρα μπει σε αναπτυξιακή τροχιά θα μπορέσει να θέσει το συνταξιοδοτικό σε άλλη βάση. 
 
Στη Συγγρού επισημαίνουν ακόμα ότι ένα στοιχείο που λειτούργησε ώς τώρα θετικά υπέρ της Ν.Δ. είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ένα πειστικό επιχείρημα στο θέμα των συνεργασιών, αποκλείοντας να κυβερνήσει με άλλον πλην των ΑΝ.ΕΛΛ., παρότι η πλειονότητα των πολιτών φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι τα προβλήματα είναι τόσο πολύπλοκα, που χρειάζονται συνεργασίες και μάλιστα από πολλούς. Επίσης ότι το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθος να προβάλει ως επιχείρημα το ζήτημα ποιο κόμμα θέλει να τους κυβερνήσει, αφού η επτάμηνη κυβερνητική πορεία, ανεξάρτητα της έκβασης της διαπραγμάτευσης για το μνημόνιο, ήταν πολύ κακή και συνεπώς το σύνθημα της δεύτερης ευκαιρίας δεν ηχεί πειστικό. 
 
Αυτές τις τελευταίες μέρες η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να αποδομήσει όχι μόνο τη λογική της αυτοδυναμίας που θέτει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να φύγει από το ζήτημα των συνεργασιών, αλλά και το ζήτημα της κυβερνητικής σταθερότητας αν επικρατήσει ο Τσίπρας. Βασικό επιχείρημα, το κείμενο των 53, τις επιφυλάξεις πολλών υψηλόβαθμων στελεχών (Σακελλαρίδης, Τσακαλώτος, Φωτίου κ.λπ.) να είναι στα ψηφοδέλτια και τους υπαινιγμούς που αφήνουν για «αφομοίωση» του κόμματος από την άσκηση της μνημονιακής πολιτικής στα συστημικά κόμματα. Όπως λέει και ο Μεϊμαράκης συνεχώς, στους πρώτους εφαρμοστικούς νόμους θα έχουμε και νέα μεγάλη εσωτερική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ από όσους διατηρούν ενστάσεις για την πορεία της ηγετικής ομάδας του κόμματος, ενώ τονίζει ότι στα ψηφοδέλτια μπήκαν και πολλοί από όσους δήλωσαν παρών στην ψήφιση του μνημονίου. 
 
Η Ν.Δ. προσπαθεί αυτές τις τελευταίες ώρες να πείσει τους αναποφάσιστους ότι το εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως λέει οδήγησε τη χώρα στις εκλογές, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, κρίνοντας την ψήφο τους ως επιλογή ρίσκου. 
 
Παράλληλα επιχειρεί να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα πολιτικά απομονωμένο κόμμα χωρίς σοβαρή δυνατότητα συνεργασιών, προκειμένου να αποσείσει την κατηγορία ότι αποτελεί ένα παλιό και φθαρμένο από τη διακυβέρνηση πολιτικό σχήμα. 
 
Στη μάχη για τη συσπείρωση των νεοδημοκρατών, που έχει χτυπήσει ταβάνι, μπήκε και ο Κ. Καραμανλής, ζητώντας από τους δεξιούς ψηφοφόρους τη στήριξη Μεϊμαράκη. Όπως λένε στη Συγγρού, ο Καραμανλής έχει μια απήχηση σε απογοητευμένους ψηφοφόρους των ΑΝ.ΕΛΛ., τους οποίους επιχειρεί να επανεντάξει η Ν.Δ. 
 
Σήμερα έχει προγραμματιστεί η τελευταία συγκέντρωση της Ν.Δ., που για πρώτη φορά επέλεξε την πλατεία Ομονοίας, προκειμένου να μιλήσει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανηφορίζει στο Σύνταγμα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 00:12