search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:57
MENU CLOSE

Το ελληνικό σινεμά στις Κάννες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1914
28-04-2016
03.05.2016 03:00
pod_2804_028_cmyk_0.jpg
Μπορεί ο διεθνής προβολέας να είναι στραμμένος σε όλα τα μεγάλα ονόματα που συμμετέχουν φέτος στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών (11 έως 22 Μαΐου) – από Γούντι Άλεν, Αλμοδόβαρ και Τζιμ Τζάρμους μέχρι Σον Πεν και αδερφούς Νταρντέν –, αλλά το δικό μας ενδιαφέρον στρέφεται και στο ελληνικό σινεμά.
 
Μπορεί ο διεθνής προβολέας να είναι στραμμένος σε όλα τα μεγάλα ονόματα που συμμετέχουν φέτος στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών (11 έως 22 Μαΐου) – από Γούντι Άλεν, Αλμοδόβαρ και Τζιμ Τζάρμους μέχρι Σον Πεν και αδερφούς Νταρντέν –, αλλά το δικό μας ενδιαφέρον στρέφεται και στο ελληνικό σινεμά.
Η ελληνική παρουσία εκπροσωπείται φέτος από τρεις ταινίες. Καταρχάς με δύο συμπαραγωγές ανάμεσα στο Ελληνικό και το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου, ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2014. 
Η «Τελευταία Παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε ντελ Ντέγκαν συμμετέχει σε ειδική προβολή στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Στην τελευταία παραλία, ένας τοίχος χωρίζει τους άντρες από τις γυναίκες στην παραλιακή εγκατάσταση της Τεργέστης με τη λαϊκή ονομασία «Pedocin». Μια παραλία μοναδική στην Ευρώπη. Ένας χώρος χαμένος σα νησί, ανάμεσα σε παρκαρισμένες τουρκικές νταλίκες που περιμένουν να περάσουν το τελωνείο του λιμανιού για να μπουν στην Ευρώπη. Εδώ η θάλασσα ενώνει και χωρίζει, διευρύνει τα σύνορα, τα συγχέει και τα επανακαθορίζει, ένα θέμα που μας απασχολεί σήμερα περισσότερο από ποτέ.
Η δεύτερη ταινία είναι το «Γυρίζοντας τον Κόσμο» («Voir du Pays») των Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν, που συμμετέχει στο σημαντικότατο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα». Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ντελφίν Κουλέν, αφηγείται την ιστορία δύο φιλενάδων που, επιστρέφοντας από το Αφγανιστάν, προσπαθούν να ξεχάσουν τον πόλεμο κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου που περνάνε στο «στρατιωτικό κέντρο αποκατάστασης» σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Κύπρο. Γυρίστηκε στη Ρόδο και το Παρίσι. Στο καστ βρίσκουμε τους: Αριάν Λαμπέντ, Soko, Μάκη Παπαδημητρίου και Ανδρέα Κωνσταντίνου. 
Και, τέλος, έχουμε τη μικρού μήκους «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, θαμώνα πλέον των μεγάλων φεστιβάλ, αφού η προηγούμενή της, «Washingtonia», έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου 2014.
Η καινούργια της ταινία, με τον τίτλο «Limbo», συμμετέχει στην 55η Εβδομάδα Κριτικής των Καννών και είναι η μία από τις 10 ταινίες απ’ όλον τον κόσμο που διαγωνίζονται για τα Leica Cine Discovery Prize και Canal+ Award. Και ιδού και η εντελώς αφαιρετική υπόθεση. «Με το μικρό κατσίκι θα ξαπλώνει η λεοπάρδαλη. Οι λύκοι με τα αρνιά θα μένουν μαζί. Και το μικρό αγόρι θα τα οδηγεί. 12+1 αγόρια και το κουφάρι μιας φάλαινας ξεβρασμένο στην ακτή».
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:56