search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 01:36
MENU CLOSE

Η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο και οι εσωτερικές αναταράξεις…

04.07.2016 12:53
Γεννηματά: Οι ευθύνες της Τουρκίας και για την τελευταία αποτυχία είναι δεδομένες - Media

Η Συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του Κινήματος με τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, των Ευρωβουλευτών και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Δευτέρας αναλαμβάνει τελικά να ισορροπήσεις τις σοβαρές εσωτερικές αναταράξεις που προκάλεσε η πρόταση εκλογικού νόμου της κυβέρνησης. 

 

 

Η Συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του Κινήματος με τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, των Ευρωβουλευτών και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Δευτέρας αναλαμβάνει τελικά να ισορροπήσεις τις σοβαρές εσωτερικές αναταράξεις που προκάλεσε η πρόταση εκλογικού νόμου της κυβέρνησης. Η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά υπέρ της απλής αναλογικής δημιούργησε εσωτερική ένταση, αφού η βενιζελική πλευρά αντιδρά σθεναρά, ενώ υπάρχει και μια σειρά στελεχών (Ανδρ. Λοβέρδος, Γ. Μανιάτης κ.ά) διαφωνούν με την κυβερνητική τακτική και με οποιαδήποτε σύγκλιση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας προσχηματική και αποπροσανατολιστική την πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, όπως είπε η Γεννηματά την Κυριακή στον Σκάϊ, αναμένεται και επισήμως να απορρίψει την κυβερνητική πρόταση και να καταθέσει στη Βουλή τη δική του, που κατέθεσε πέρσι το καλοκαίρι, εμμένοντας στην διατήρηση ενός μικρού μπόνους αν υπάρχει κόμματα ή συνασπισμός κομμάτων που φτάνει το 42%, την ψήφο των αποδήμων, την κατάτμηση όλων των μεγάλων περιφερειών, τη διατήρηση του 3% για την είσοδο στη Βουλή από κόμματα που κατεβαίνουν με ψηφοδέλτια σε όλη την Επικράτεια, την ψήφο στα 17 και την καθιέιρωση απλής αναλογικής την κατανομή των εδρών. 

Στη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του Κινήματος θα συμμετέχουν τα 16 μέλη της  Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, οι Ευρωβουλευτές και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Και αναμένεται να αναζητηθεί ο τρόπος και η πολιτική ρητορική που θα αναπτυχθεί προκειμένου να λειανθούν οι αντιθέσεις και να υπάρξει ένας εύσχημος τρόπος άρνησης της ομόφωνης απόφασης του κόμματος για την προώθηση της απλής αναλογικής. Η Γεννηματά, που πιέζεται από τις συνεχείς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για υπαναχώρηση σε μια μείζονα προοδευτική θέση, όπως είναι η υιοθέτηση της απλής αναλογικής, αναμένεται να αιτιολογήσει την άρνηση του ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα της αποσπασματικότητας των ρυθμίσεων και του “ύποπτου” χρόνου κατάθεσης του εκλογικού νόμου. «Αποσπασματικές ρυθμίσεις εμείς δεν θα ψηφίσουμε. Ο νέος νόμος καθιστά ρυθμιστή τη Χρυσή Αυγή… Εμείς δεν θα βάλουμε πλάτη στους τακτικισμούς του ενός και του άλλου», είπε χαρακτηστικά στον Σκάϊ.  

Διχασμένη όμως είναι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αφού η ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται στο να αποδεχτεί τουλάχιστον 3 άρθρα από την πρόταση της κυβέρνησης, την κατάργηση του μπόνους, αλλά και την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την ψήφο στα 17. Οι πληροφορίες θέλουν τον Θ. Θεοχαρόπουλο να διάκειται θετικά απέναντι σ΄ αυτές τις προτάσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση θα τον δεσμεύσει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του που συνεδριάζει σήμερα. Παράγοντες πάντως της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισημαίνουν ότι δεν θα προκαλέσει πρόβλημα μια διαφοροποίηση στο συγκεκριμένο θέμα, αν και στο παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες να υπάρξει ενιαία γραμμή….

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58