search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:11
MENU CLOSE

Το ΠΑΣΟΚ θέτει πια σκληρούς όρους στο Ποτάμι, που επιχειρεί μισή στροφή στο διάλογο

08.09.2016 15:52
Το ΠΑΣΟΚ θέτει πια σκληρούς όρους στο Ποτάμι, που επιχειρεί μισή στροφή στο διάλογο  - Media
 
Την ώρα που το Ποτάμι επιχειρεί να επανέλθει στον διάλογο, τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποφασίζουν να συνεχίσουν μάλλον μόνοι τους, σε μια παρτίδα πιέσεων προς τη Σεβαστουπόλεως να πάρει ανοιχτά θέση αν επιθυμεί ή όχι τον αυτόνομο πόλο.
 
Το Ποτάμι την ώρα που συνεδρίαζαν όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών δημοσιοποίησε την Πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού για συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ όποια από τις επόμενες μέρες επιλέξουν.
 
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση την πρόταση αυτή διαβίβασε ο γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Παντελής Αβραμίδης, στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Ξεκαλάκη και όπως είπε “στόχος είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ένα «νέο Κίνημα», πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, με κοινή συνέντευξη Τύπου της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη”.
 
Όμως η Δημοκρατική Συμπαράταξη δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διάλογο αν πρώτα δε ξεκαθαριστεί ο ρόλος του νέου φορέα και οι ισότιμες και ουδέτερες σχέσεις με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στην συνεδρίαση που ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης άσκησε σκληρή κριτική κατά του Σταύρου Θεοδωράκη: “Έγινε σε όλους σαφές ότι η ηγεσία του Ποταμιού δεν θέλει να προχωρήσει το εγχείρημα και  το παραπέμπει στις Ελληνικές καλένδες. Και το κυριότερο στην «ανοιχτή επιστολή» τους, ανατρέπουν τον βασικό λόγο της δημιουργίας της νέας παράταξης, εγκαταλείποντας την βασική στρατηγική επιλογή του αυτόνομου πολιτικού πόλου, της ιδεολογικής και πολιτικής οριοθέτησης τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και απέναντι στη ΝΔ.Νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς και παράρτημα ή συμπλήρωμα της Ν.Δ., είναι παντελώς ασύμβατες έννοιες για τον χώρο μας. Όπως και υπενθυμίζω ότι ανάλογα αρνηθήκαμε και την πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου για να συμπεριλάβουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς.Η οριοθέτησή μας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι σαφής και ξεκάθαρη.”
 
Η Γεννηματά ωστόσο θέλησε να αφήσει μια πόρτα “μισάνοιχτη”, θέτοντας όμως συγκεκριμένο πια πλαίσιο συζήτησης με το Ποτάμι, θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο: “Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς πρέπει να μείνει ζωντανό και να προχωρήσει δυναμικά. Προϋποθέτει όμως πίστη στους στόχους του και μπέσα μεταξύ όσων συμμετέχουν. Δεν γυρίζουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε το εγχείρημα με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στην κοινωνία, μέσα από πρωτοβουλίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενδυναμώνοντας και εμβαθύνοντας την συσπείρωσή μας, μαζί με όσους αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Συνεχίζουμε. Θα πρέπει όμως να βάλουμε ένα τέλος στους δήθεν και τα δήθεν. Ναι, οι πόρτες είναι και θα παραμείνουν ανοιχτές σε όλους όσοι είναι έτοιμοι να απαντήσουν καθαρά στα θεμελιώδη ερωτήματα:
 
  • Τι λέμε για την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ του κοινού εγχειρήματος; Επιμονή σε αυτοδύναμη στρατηγική ή άγχος για συμπληρωματικούς ρόλους στα παιχνίδια πολιτικής εξουσίας;
  • Πώς βλέπει την υπόθεση των πολιτικών συμμαχιών;
  • Ποιες κοινωνικές ΑΝΑΦΟΡΕΣ οφείλουμε να έχουμε;
  • Πώς θα εκπροσωπήσουμε τα κομμάτια της κοινωνίας που οδηγούνται στο περιθώριο;
  • Ποιος είναι ο χαρακτήρας, το πρόσημο των μεταρρυθμίσεων; 
 
Και κατέληξε λέγοντας ότι αναλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλιών που θα  περιλαμβάνουν:
 
  • Διάλογο με την κοινωνία, συζήτηση επί του πορίσματος της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, όπως και των θέσεων της Συνδιάσκεψής μας, σε ανοιχτές εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.
  • Συγκρότηση των Περιφερειακών Οργάνων της Συμπαράταξης, και την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε αυτά μαζί με τα τοπικά κοινωνικά κινήματα, για την ανάπτυξη δικτύων σε όλη την Ελλάδα.
 
Τόνισε, δε, ότι “είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιον φορέα, κίνηση, ή προσωπικότητα του χώρου το θέλει πραγματικά και αποδέχεται το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί. Αρκεί να θέτουν  την κοινή προσπάθεια, πάνω από επί μέρους σκοπιμότητες, εγωισμούς, μικροσυμφέροντα”.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:09