search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 12:22
MENU CLOSE

Eurogroup: Αισιοδοξία των Ευρωπαίων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ

10.10.2016 12:16
Eurogroup: Αισιοδοξία των Ευρωπαίων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ - Media

 

Η απόφαση για την έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ κρίνεται σήμερα στο Λουξεμβούργo μέσα από διαδοχικές συνεδριάσεις του Euroworking Group (ΕWG), του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και του Eurogroup.

«Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) ανοίγει ο δρόμος για τη συνολική καταβολή της δόσης» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά ενημερωμένη κοινοτική πηγή. Η έκθεση επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει «καταρχήν» ολοκληρώσει επαρκώς τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ, σημείωσε η ίδια κοινοτική πηγή.

Το πρώτο «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να ανάψει το EWG που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο στις 3.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), εφόσον κρίνει ότι τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί επαρκώς, ενώ την απόφαση για την εκταμίευση θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕSM που θα συνεδριάσει αμέσως μετά. Στη συνέχεια, στο Eurogroup που ξεκινάει 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου.

 

Μοσκοβισί: «Κανονικά» θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ

Την ελπίδα ότι σήμερα θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Εurogroup, στο Λουξεμβούργο.

«Ελπίζω να μπορέσουμε να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, γιατί η Ελλάδα έχει κάνει τρομακτική δουλειά για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος. Ο ίδιος σημείωσε πως η Κομισιόν έχει καταθέσει την έκθεσή της, στην οποία επισημαίνεται ότι τα 15 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και «κανονικά» θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η έγκριση των 2,8 δισ. ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε πριν το τέλος του έτους να εξεταστούν τα μέτρα για το χρέος. Όπως υπογράμμισε, όλες οι πλευρές, τόσο η Ελλάδα, όσο και οι χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και οι θεσμοί, πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να βρεθεί μία συνολική συμφωνία έως το τέλος του χρόνου. Μία συμφωνία, την οποία, όπως είπε, αναμένουν και ο ελληνικός λαός, αλλά και η διεθνής κοινότητα. «Πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα», επεσήμανε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να εργαστούν για να γίνει η Ελλάδα ένα «success story». «Αν η Ελλάδα αναλάβει τις ευθύνες της, πρέπει και η Ευρωζώνη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να προχωρήσει με το ζήτημα του χρέους», ανέφερε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο τόνισε στη συνάντησή του με τη διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσινγκτον. Παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ έχει τις δικές του απαιτήσεις όσον αφορά το ζήτημα του χρέους και ότι υπάρχει συζήτηση με τη Γερμανία γι’ αυτό το θέμα.

 

Αισιοδοξία και από Ντάισελμπλουμ

Εφόσον οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση της εφαρμογής των 15 προαπαιτουμένων, το Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, ανέφερε με τη σειρά του και ο πρόεδρος του συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, στο Λουξεμβούργο.

«Φτάνουν αισιόδοξα νέα, ωστόσο, προτιμώ να ενημερωθώ απευθείας από τους θεσμούς» υπογράμμισε ο κ. Ντάισεμπλουμ και σημείωσε πως η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα, επιστρέφει η ανάπτυξη αλλά και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο, στην οποία το Ταμείο εκδηλώνει την πρόθεσή του να συμμετάσχει και στο χρηματοδοτικό σκέλος. Επίσης, υποστήριξε ότι σήμερα δεν θα διεξαχθεί καμία συζήτηση για το χρέος και δεν θα «ανοίγει» αυτό το θέμα κάθε μήνα.

 

Σαπέν: Η Ελλάδα υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερες από αυτές που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Σαπέν και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα υλοποιεί το δικό της κομμάτι του συμβολαίου. Και όταν υλοποιείται αυτό έρχεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως σήμερα θα πρέπει να αναγνωριστούν αυτές οι προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα.

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Πέτερι Όρπο, υποστήριξε πως γίνονται καλές κινήσεις στην Ελλάδα και η οικονομία βελτιώνεται. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων, όπως είχε συμφωνηθεί.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 12:22