search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 22:15
MENU CLOSE

Γρίφος οι επενδύσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1942
10-11-2016
12.11.2016 04:00
pits.jpg

 

Συνωστισμός αρμόδιων και… μη αρμόδιων στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Οι παλιές καραβάνες, που έχουν φάει τα υπουργεία και τους ανασχηματισμούς με το κουτάλι και που υπομειδιούν με τις δηλώσεις που ακούμε εδώ και χρόνια περί της ανάπτυξης που έσκασε μύτη από τη γωνία, λένε μια φράση – «κλειδί»: «Οι επενδύσεις προωθούνται από τους κάτω και όχι από τους πάνω». 
 
Εν ολίγοις λένε ότι οι σκιώδεις διαχειριστές του συστήματος μπορούν να μπλοκάρουν ή να ξεμπλοκάρουν μια επένδυση, εκτός κι αν εκείνοι που βρίσκονται στα επάνω πατώματα και γενικά… στα πάνω τους μπορούν να αντιληφθούν πώς παίζεται το παιχνίδι.
 
Η εισαγωγή αυτή ήταν άκρως απαραίτητη μια και η μετά τον ανασχηματισμό κυβέρνηση έχει βασικό της αφήγημα την προώθηση των επενδύσεων ή, καλύτερα, την πρόθεση για άμεση προώθηση επενδύσεων.
Μόνο που, όπως επίσης λένε οι παλιές καραβάνες, όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει. Και αυτό φαίνεται ότι δεν έχει περάσει απαρατήρητο και από τα στελέχη των Βρυξελλών, που έπειτα από έξι μνημονιακά χρόνια θέλουν να έχουν λόγο στο ποιοι θα είναι οι συνομιλητές τους. Έτσι μπορεί να αισθάνθηκαν άνετα με την είσοδο του Στέργιου Πιτσιόρλα στην κυβέρνηση, δεν αισθάνθηκαν όμως άνετα με την έξοδό του από το ΤΑΙΠΕΔ. 
 
Το μεγάλο παζάρι
Ο συνωστισμός αρμοδίων και μη στον τομέα των επενδύσεων είναι ένας γρίφος που το επόμενο διάστημα θα διαπιστώσουμε εάν μπορεί να λυθεί. Ένας γρίφος που, μάλιστα, ενισχύθηκε μετά την απόφαση για αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού και την απόφαση για την είσοδο του μέχρι σήμερα προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ στην κυβέρνηση ως υφυπουργού Επενδύσεων στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. 
 
Και μιλάμε για μεγάλο παζάρι, αφού στο πλάνο παραμένουν ισχυρά πρόσωπα της κυβέρνησης, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, που αναβαθμίστηκε από υφυπουργός σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και έχει όλο τον τομέα των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων του ΕΣΠΑ, ενώ, παράλληλα, μεγάλο ρόλο παίζει το υπουργείο Οικονομικών με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, όπου λειτουργεί και το Γραφείο Ελληνικού.
 
Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στους διαδρόμους των υπουργείων επισήμαναν στο «Π» ότι από τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα ποιος θα κρατάει τα κλειδιά και τίνος η αναβάθμιση, που τόσο θορύβησε κάποια κυβερνητικά στελέχη, θα μείνει στα χαρτιά ως ευσεβής πόθος. Όλα θα φανούν, μας επισήμαναν, από το εάν για παράδειγμα ο Στέργιος Πιτσιόρλας θα πάρει τις αρμοδιότητες που είχε η Θεοδώρα Τζάκρη στον τομέα της Βιομηχανίας ή θα μεταφερθούν αρμοδιότητες και από άλλα υπουργεία. Διότι, εάν μείνει με τις αρμοδιότητες της προηγούμενης υφυπουργού, τότε, όπως λένε, τα περί αναβάθμισής του χωράνε πολύ νερό…
 
Η κρίσιμη γραμματεία
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, όπως και κάθε Γενική Γραμματεία, μπορεί να αποτελεί είτε αποφασιστικό πόλο είτε κενό γράμμα, ανάλογα με τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο.
Έτσι πολλοί θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμο το εάν αυτή η Γραμματεία θα μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο λόγος είναι ότι στην αρμοδιότητά της έχει την εποπτεία, τον συντονισμό και τον έλεγχο εφαρμογής «της κυβερνητικής πολιτικής από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα για τη διοίκηση, διαχείριση, αξιοποίηση και προστασία της δημόσιας και κοινωφελούς περιουσίας, καθώς και της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου».
 
Στη Γενική Γραμματεία λειτουργεί, επίσης, το αυτόνομο Γραφείο Ελληνικού με τις εξής αρμοδιότητες:
 Παρακολούθηση της εφαρμογής του Σχεδίου Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και των πράξεων που εκδίδονται σε εκτέλεση αυτού.
 Ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τη διαδικασία αδειοδότησης των έργων, δραστηριοτήτων, εγκαταστάσεων και κτηρίων εντός Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.
 Παραλαβή αιτήσεων, έλεγχος και μέριμνα για την πληρότητα των φακέλων και διαβίβασή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες.
 Έκδοση αδειών δόμησης και κατεδάφισης εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 Χορήγηση κάθε άλλης άδειας ή έγκρισης που είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση των έργων και δραστηριοτήτων στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, καθώς και για την ανέγερση των πάσης φύσης κτηρίων και εγκαταστάσεων, λειτουργώντας ως υπηρεσία μιας στάσης.
 
Ερωτήματα για το ΤΑΙΠΕΔ
Η υπουργοποίηση του Στέργιου Πιτσιόρλα αφήνει ακέφαλο προς το παρόν το ΤΑΙΠΕΔ. Και ενώ όλοι ρωτούν ποιος θα είναι ο διάδοχός του, ξεχνούν ότι πλέον όλες οι διοικήσεις θα πρέπει να περάσουν από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. – το γνωστό Υπερταμείο –, της οποίας το Εποπτικό Συμβούλιο θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο. 
Και αυτό γιατί το Διοικητικό θα έχει και την ευθύνη για τη συγκρότηση των διοικήσεων των άμεσων θυγατρικών της εταιρείας, εκτός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Εποπτικό θα απευθύνει διεθνή πρόσκληση για την πρόσληψη συμβούλου και στη συνέχεια η επιλογή θα γίνει από τη short list που θα προκύψει από τον σύμβουλο. 
 
Η διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο αναμένεται να ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, γεγονός που προβληματίζει τους εκπροσώπους των δανειστών που θέλουν να τρέξουν εντός του χρονοδιαγράμματος του μνημονίου οι ιδιωτικοποιήσεις που έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ. Στο πακέτο του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται δυο ιδιωτικοποιήσεις που καίνε πολύ τους έξω και συγκεκριμένα το 17% της ΔΕΗ αλλά και η Εγνατία Οδός.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 22:12