search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:39
MENU CLOSE

Politico: Η Ελλάδα δεν είναι μέρος για πρόσφυγες

14.12.2016 18:22
Πάνω από 5.000 οι πρόσφυγες στον Καρά Τεπέ - Media

 

Τις έντονες αντιδράσεις τόσο των προσφύγων όσο και των ανθρωπιστικών οργανώσεων για τη σταδιακή επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου για την Ελλάδα, με κίνδυνο να παραταθεί η κατάσταση «ομηρίας» που βρίσκονται χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι στην ελληνική επικράτεια, σημειώνει με κείμενό του το Politico.

Εάν η πρόταση της Κομισιόν για εκ νέου έναρξη της επαναπροώθηση των προσφύγων προς την Ελλάδα περάσει από του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, τότε οι χώρες τις ΕΕ θα μπορούν να αρχίσουν να στέλνουν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες που φτάνουν στα εδάφη τους και έχουν ως χώρα εισόδου την ΕΕ.

Το 2011  ο Κανονισμός του Δουβλίνου είχε παύσει να ισχύει προσωρινά για την Ελλάδα ύστερα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία το ελληνικό σύστημα υποδοχής και ασύλου αποτύγχαναν συστηματικά να συμοφωρθούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Τώρα, η Κομισιόν υποστηρίζει πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα αναφορικά στο σύστημα υποδοχής των προσφύγων καθώς και απονομής ασύλου.

Ωστόσο, οι εθελοντικές οργανώσεις που βρίσκονται στα νησιά καθώς και οι πρόσφυγές έχουν διαφορετική άποψη.

«Νιώθω σαν να είμαι ξανά στη Συρία», λέει ο Αμπντουλάχ, ο οποίος περιμένει από τον περασμένο Μάρτιο να εξεταστεί το αίτημά του για άσυλο. Ο ίδιος θυμάται τις επιθέσεις των ακροδεξιών σε στρατόπεδο προσφύγων της Σούδας στη Χίο, τις πέτρες, τις βόμβες μολότοφ που πετούσαν στα αντίσκηνα και την γυναίκα έγκυο σε δίδυμα που απέβαλε ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης. «Φοβάμαι ότι θα υπάρξει κι άλλη φωτιά στον καταυλισμό» δηλώνει ένα 12χρονο κορίτσι από το Ιράν και προσθέτει: «Η μητέρα μου κλαίει κάθε βράδυ».

Ως Αχμέντ, ένας ανήλικος στη Χίο, δηλώνει: «Είμαστε φυλακισμένοι σε αυτό το νησί και δεν έχουμε τρόπο να βγούμε από αυτή την κόλαση». Ο Χάνις, ενας ανήλικος Κούρδους προσθέτει: «Υπάρχουν κρυολογήματα και σοβαρές ασθένειες. Πολλοί άνθρωποι, παιδιά και γυναίκες κοιμούνται έξω στο κρύο».

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει ως «εξωφρενικά υποκριτική» την απόφαση της Κομισιόν, τονίζοντας ότι η δεινή κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται «ως επί το πλείστον από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, και επιδεινώνεται από την έλλειψη αλληλεγγύης από άλλες χώρες της Ε.Ε. να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα».

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20