search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:05
MENU CLOSE

Σε δόσεις η μείωση των εισακτέων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1963
06-04-2017
08.04.2017 03:00
vas.jpg

 

Πολιτικός πόλεμος για τις θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Σε πεδίο μάχης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχει μετατραπεί το ζήτημα της μείωσης του αριθμού των εισακτέων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, που ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
 
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αντιλαμβανόμενη ότι η περικοπή θέσεων εισακτέων κυρίως στα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και σε σχολές υψηλής ζήτησης θα προκαλούσε εύλογες εντάσεις στους υποψηφίους, αλλά ενδεχομένως και στρεβλώσεις στις βάσεις εισαγωγής, προχώρησε σε αλλαγή πλεύσης, ανακοινώνοντας ότι οι περικοπές θέσεων δεν θα γίνουν μια κι έξω, αλλά σε δύο – ετήσιες – δόσεις, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση έβγαλε ακόμα και το «βαρύ πυροβολικό» της, τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να «ρίξει» στο υπουργείο Παιδείας.
 
Στις πλάτες των εισακτέων
Την αρχή με το ζήτημα των εισακτέων έκανε η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως, η οποία μόλις ανακοινώθηκε η πρόθεση του υπουργείου για «ψαλίδι» τόνισε ότι «η μείωση του αριθμού των εισακτέων, δυο μήνες πριν από τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, αλλά και την ψυχολογία των μαθητών, που πασχίζουν για μια θέση στα πανεπιστήμια της χώρας.
 
Ο αριθμός των εισακτέων είναι ανάγκη να καθορίζεται τουλάχιστον από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε οι μαθητές να έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις σχολές που επιθυμούν και, συνεπώς, για τα αντίστοιχα επιστημονικά πεδία». Λίγες ημέρες μετά, τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έγραψε σε tweet ότι «το ράβε-ξήλωνε με τις Πανελλήνιες προσθέτει και άλλο άγχος σε μαθητές και γονείς. Προς υπ. Παιδείας: σταματήστε τις παλινωδίες τώρα», ενώ στον «χορό» μπήκε και το ΚΚΕ, το οποίο κάλεσε την κυβέρνηση «να δεσμευτεί ότι δεν θα αλλάξει τίποτε στον αριθμό των εισακτέων την τελευταία στιγμή, καθώς και ότι οι επαναληπτικές θα γίνουν όπως γίνονταν μέχρι τώρα, τον Ιούλη, διασφαλίζοντας τα αναγκαία μέτρα για τη διεξαγωγή τους» (αναφερόμενο και στο ζήτημα της διεξαγωγής των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων για όσους υποψηφίους δεν μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτές στον «κανονικό» χρόνο διεξαγωγής τους).
 
Μείωση σε δύο δόσεις
Μπροστά στις πολιτικές αντιδράσεις για τη μείωση των εισακτέων, αλλά και την γκρίνια από γονείς και υποψηφίους, το υπουργείο Παιδείας ανέκρουσε πρύμναν και ανακοίνωσε ότι η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί σταδιακά και για φέτος θα περιοριστεί στους 500 για όλες τις σχολές αντί της αρχικής μείωσης κατά 1.000 θέσεις (π.χ. στο σύνολο των Ιατρικών η μείωση θα είναι 110 θέσεις αντί των 220 θέσεων), ενώ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι θα πρέπει «να δούμε το ζήτημα με αποδραματοποιημένο τρόπο», καλώντας τους υποψηφίους «να μην επηρεάζονται από πρωτοσέλιδα, κακοήθειες και τέτοιου είδους πράγματα που θέλει να αξιοποιήσει η αντιπολίτευση». Απαντώντας, δε, στον Μητσοτάκη, τόνισε ότι «δεν αρμόζει στον ρόλο του να κάνει δηλώσεις για την παιδεία. […] Θα παρακαλούσα, λοιπόν, πολιτικά και κοινωνικά να σταματήσει αυτού του τύπου τις ανακοινώσεις. Μπορεί όποιος επιθυμεί να πάρει τηλέφωνο στο γραφείο μου και να του δώσω έναν κατάλογο θεμάτων, για τα οποία μπορεί να μας κάνει αντιπολίτευση. Υπάρχουν άλλα σοβαρότερα θέματα που μπορείτε να κάνετε αντιπολίτευση, αυτό ας το αφήσουμε έξω».
 
Σχολές-«φιλέτα»
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι αντιδράσεις για τη μείωση των εισακτέων προήλθαν και από κάποιες από τις λεγόμενες σχολές-«φιλέτα», δηλαδή από σχολές που κατά τεκμήριο συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), με τον πρόεδρο της Σχολής Αλέξανδρο Πολυχρονίδη να τονίζει ότι «η µείωση του αριθµού των εισακτέων στα Τµήµατα Ιατρικής κατά 220, από 1.055 σε 835, αντιστοιχεί στους εισακτέους του Τµήµατος Ιατρικής του Δηµοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης, του Τµήµατος Ιατρικής Θεσσαλίας και ακόµη 20 παραπάνω. Και αν ενδεχοµένως επανέλθουµε του χρόνου στις φετινές αντιστοιχίες φοιτητών-καθηγητών και τα δεδοµένα που ισχύουν έως τώρα, είναι προφανές ότι τα δύο αυτά Τµήµατα δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, καθώς ο µικρός πλέον αριθµός των φοιτητών τους θα µπορεί να εκπαιδευτεί στα κεντρικά Τµήµατα Ιατρικής».
 
Τι θα γίνει με τις βάσεις
Εν τω μεταξύ, εκπαιδευτικοί με τους οποίους επικοινώνησε το «Π» εκτιμούν ότι ακόμα και η… μισή μείωση στην οποία θα προχωρήσει φέτος το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να τινάξει στη… στρατόσφαιρα τις βάσεις εισαγωγής σε σχολές υψηλής ζήτησης, όπως η Νομική ή η Ιατρική, σχολές που ούτως ή άλλως έχουν υψηλές βάσεις. Παράλληλα, οι ίδιοι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι ουδείς εγγυάται ότι οι υποψήφιοι θα κινηθούν ντε και καλά προς τις Σχολές και τα τμήματα των οποίων αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων, δεδομένου ότι η κρίση έχει αλλάξει τη συμπεριφορά των υποψηφίων, οι οποίοι, πλέον, επιδιώκουν την εισαγωγή τους σε ανώτατα ιδρύματα που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους, μαζί με τα υπόλοιπα κριτήρια βάσει των οποίων συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:58