search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:56
MENU CLOSE

Ταραμά: Λευκό ή κόκκινο; Τι να προτιμήσουμε και γιατί

18.02.2018 15:16
Ταραμά: Λευκό ή κόκκινο; Τι να προτιμήσουμε και γιατί - Media

 

Είναι ίσως ο πλέον εκλεκτός από τους μεζέδες στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Για όσους αναρωτιέστε έχει σαν βάση του ένα «αγαπημένο» Ελληνικό ψάρι, τον μπακαλιάρο. Πιο συγκεκριμένα τα αυγά του ψαριού συλλέγονται και γίνονται παστά. Συντηρούνται δηλαδή μέσα στο αλάτι. Ποια είναι όμως η «ανατομία» του καλού ταραμά;

Η συνταγή

Οι παραλλαγές του ταραμά είναι πολλές, σχεδόν όσες και οι παραδοσιακές κουζίνες ανά την Ελλάδα. Στη βάση όμως όλων είναι τα αυγά του ψαριού, που ενδεχομένως μπορεί να είναι και καπνιστά. Σειρά έχει το «λιπαρό» συστατικό, που συνήθως είναι ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο σπορέλαιο. Την υφή στον ταραμά δίνουν η πατάτα ή το ψωμί. Προτιμήστε το ψωμί εάν θέλετε να ισορροπήσετε την αλμύρα του ψαριού, και την πατάτα για περισσότερο μαστιχωτό αποτέλεσμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεσμένο αμύγδαλο που δίνει ελαφρώς πιο γλυκιά γεύση στον ταραμά. ΑΚόμη, όταν έρθει η ώρα για τα μυρωδικά αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. Βασικά υλικά είναι το κρεμμύδι, ο χυμός λεμονιού και το σκόρδο.

Λευκός & κόκκινος

Μπορεί ο κόκκινος ταραμάς να κλέβει τις εντυπώσεις στο τραπέζι, θυμηθείτε όμως πως συνήθως πρόκειται για χρώμα που προστίθεται για αισθητικούς λόγους. Το μαγειρικό χρώμα του κόκκινου ταραμά, αποτελεί και τη μοναδική διαφορά του με την περισσότερο παραδοσιακή λευκή εκδοχή του. Εάν θέλετε να χρωματίσετε τον ταραμά με φυσικό χρώμα δοκιμάστε το χυμό από παντζάρια ή την πιο έντονη γευστικά πάπρικα.

Πόσο υγιεινός είναι ο ταραμάς;

Τα συστατικά του σπιτικού ταραμά βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής πυραμίδας και περιέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά:

  • Ωμέγα 3 λιπαρά: Βρίσκονται στα αυγά του μπακαλιάρου και προστατεύουν τα μάτια, τον εγκέφαλο και το δέρμα. Καλά λιπαρά κρύβει και το ελαιόλαδο για να προστατεύσει την καρδιά!
  • Βιταμίνη D: Βρίσκεται και αυτή στα αυγά του ψαριού, ενώ μεγαλύτερη δόση θα εξασφαλίσετε εάν προσθέσετε αμύγδαλο στο ταραμά σας! Είναι απαραίτητη για τα οστά, το ανοσοποιητικό, το δέρμα και όχι μόνο.
  • Ενέργεια: Θα την πάρετε κυρίως από τους υδατάνθρακες, δηλαδή το ψωμί ή τις πατάτες.
  • Αντιοξειδωτικά: Προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, που αυξάνετε ιδιαίτερα τις ημέρες που το διατροφικό πρόγραμμα είναι λιγότερο ισορροπημένο! «Κρύβονται» στα μπαχαρικά, και μάλιστα όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα!

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δώσετε στην ποσότητα που θα καταναλώσετε, καθώς ένα μόλις κουταλάκι ταραμά περιέχει 100 θερμίδες! 

Πηγή: healthview.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:55