search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:54
MENU CLOSE

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το «μαύρο» στην ΕΡΤ

23.05.2018 09:36
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το «μαύρο» στην ΕΡΤ - Media

 

Στο κατώφλι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο βρίσκεται η υπόθεση του λουκέτου της ΕΡΤ ΑΕ από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου στις 11 Ιουνίου 2013. Η προσφυγή κατατέθηκε από την ΠΟΣΠΕΡΤ και τον πρόεδρό της Παναγιώτη Καλφαγιάννη, υποστηρίζοντας πως το λουκέτο αποτελεί παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εγγυάται την ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης.

Η προσφυγή έγινε αρχικώς παραδεκτή από το Δικαστήριο και ύστερα από προσωπικές ενέργειες του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Βασίλη Κωστόπουλου έχει την ανοικτή στήριξη της EBU, με πληθώρα επιχειρημάτων. Απομένει η έκφραση γνώμης από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ζήτησε και έλαβε νέα παράταση, αυτήν τη φορά ως τις 31 Μαΐου 2018. Θυμίζουμε πως το ΣτΕ είχε κρίνει πως ήταν συνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Εκπομπών (EBU) σε δήλωσή της συντάσσεται με την ΠΟΣΠΕΡΤ και προσθέτει πως το κλείσιμο της ΕΡΤ θεωρήθηκε ως ένα πρωτοφανές πλήγμα στην ελευθερία και τον πλουραλισμό των Μέσων Ενημέρωσης στην Ευρώπη και οι αιτούντες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη μελέτη που ανέθεσε η EBU στο παρελθόν στους Walter Berka και Hannes Tretter.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι λόγω της γενικής σημασίας της υπόθεσης το Δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα να παρέμβει στην υπόθεση. Το κείμενο της διαβούλευσης συντάχθηκε σε στενή συνεργασία με τους συντάκτες της συγκεκριμένης μελέτης και σε διαβούλευση με την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Πολιτικών της Ένωσης και υποβλήθηκε στα τέλη Απριλίου.

Πηγή: typologies

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:53