search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 05:09
MENU CLOSE

«Σουλτάνος» και στο δημόσιο fund της Τουρκίας ο Ερντογάν

12.09.2018 16:41
«Σουλτάνος» και στο δημόσιο fund της Τουρκίας ο Ερντογάν - Media
 
Την ώρα που η τουρκική οικονομία κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή και οι ξένοι επενδυτές έχουν εκφράσει δημοσίως την ένστασή τους σχετικά με την επιρροή του Τούρκου προέδρου στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βάζει χέρι» και στο δημόσιο επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας.
 
Όπως αναφέρει το Bloomberg ο Ερντογάν με μια από τις γνωστές κινήσεις του, απέλυσε όλη τη διοίκηση του δημοσίου ταμείου επενδύσεων της Τουρκίας και διόρισε τον… εαυτό του πρόεδρο του φορέα, ορίζοντας ως γενικό διευθυντή τον στενό συνεργάτη του Ζαφέρ Σονμέζ και τον γαμπρό του και υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ μέλος του Δ.Σ.
 
Το ταμείο, που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια και διαχειρίζεται δημόσια περιουσιακά στοιχεία αξίας 200 δισ. δολαρίων, ωστόσο, μέχρι σήμερα η στρατηγική του ταμείου κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη ήταν, όσον αφορά στην αξιοποίηση του δημοσίου πλούτου της Τουρκίας, ενώ καταγράφηκαν και κόντρες στο Δ.Σ., γεγονός που εξόργισε τον Ερντογάν, ο οποίος και αποφάσισε να αναλάβει δράση ο ίδιος.
 
Το fund κατέχει ποσοστά σε επιχειρήσεις όπως η Turkish Airlines και η Turk Telekom, τις μεγάλες τράπεζες TC Ziraat Bankasi AS και Turkiye Halk Bankasi AS, τα ταχυδρομεία, την τουρκική εταιρεία στοιχημάτων, τους σιδηροδρόμους και της δημόσιες επιχειρήσεις πετρελαίου και αγωγών.
 
Η μάχη για τη στρατηγική του fund κινούταν σε τρεις άξονες: η μια πλευρά υποστήριζε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των περιουσιακών στοιχείων, η άλλη ζητούσε την αξιοποίησή τους για να ηρεμήσουν οι αγορές και η Τρίτη άποψη πίεζε για μετοχοποίησή τους και χρήση τους ως εγγυήσεις για τον δανεισμό του κράτους.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ερντογάν να «αποκεφαλίσει» του Δ.Σ. του fund είχε και μια ενδιαφέρουσα απώλεια, καθώς έδιωξε και τον διαβόητο σύμβουλό του, Γιγίτ Μπουλούτ.
 
Πληροφορίες: Bloomberg
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34