search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:03
MENU CLOSE

Γενέθλια για τον Αθήνα 9.84, και την ελεύθερη ραδιοφωνία

31.05.2019 10:53
Γενέθλια για τον Αθήνα 9.84, και την ελεύθερη ραδιοφωνία - Media

 

Τέτοια μέρα, σαν σήμερα,. πίσω στο 1987, ακούγεται για πρώτη φορά στα ερτζιανά, και συγκεκριμένα στους 98.4 των FM, το όνομα «Αθήνα 9.84».

Πρώτος του διευθυντής ο Γιάννης Τζανετάκος, έχοντας στο πλευρό του δημοσιογράφους όπως ο Νίκος Δήμου, ο Στέλιος Κούλογλου, ο Σταύρος Λυγερός, η Μαρία Ρεζάν, ο Παύλος Τσίμας, ο Νίκος Χατζηνικολάου και πολλοί άλλοι.

Το ιστορικό δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας ήταν δημιούργημα του (αείμνηστου) Μιλτιάδη Έβερτ, ένα από τα πρώτα έργα που υλοποίησε ως δήμαρχος Αθηναίων.

Ο σταθμός δεν είχε άδεια λειτουργίας και οι εγκαταστάσεις του βρισκόταν στο κτίριο του Δήμου στην οδό Λιοσίων. Για να παραμείνει η κεραία αρχικά στο ύψος του Λυκαβηττού και στην συνέχεια στον Υμηττό δόθηκε “μάχη” με τα ΜΑΤ.

Το 1999 οι εγκαταστάσεις του Αθήνα 9.84 μεταφέρθηκαν από την οδό Λιοσίων στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων στην οδό Πειραιώς, στο Γκάζι.

Πολλοί γνωστοί Έλληνες δημοσιογράφοι ξεκίνησαν την καριέρα τους από εκεί, μεταξύ τους η Όλγα Τρέμη, η Έλενα Κατρίτση κ.ά. Επίσης πέρασαν και γνωστοί παραγωγοί του ραδιοφώνου, όπως ο Ιωσήφ Αβράμογλου, ο Άκης Εβένης, ο Γιώργος Πολυχρονίου κ.ά.

Επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου και όταν Πρόεδρος του ραδιοφώνου ήταν o ίδιος ο δήμαρχος, μεταγκαταστάθηκε.

Στα “χνάρια” του Μιλτιάδη Έβερτ “βάδισαν” και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, πρώην Δήμαρχος του Πειραιά και ο Σωτήρης Κούβελας, πρώην Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ιδρύοντας ο καθένας στην πόλη του (Κανάλι 1, FM 100) Δημοτικά Ραδιόφωνα τα οποία λειτουργούν έως σήμερα με διαδοχικές αλλαγές στη διοίκησή τους.

 

Αξίζει να σημειωθεί, όσο και εαν φαίνεται απίστευτο σήμερα, ότι μέχρι την λειτουργία του Αθήνα 984 απαγορευόταν η λειτουργία ιδωτικών ραδιοφωνικών σταθμών και εξέπεμπαν μονο το Πρώτο, το Δεύτερο, το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ 2.

Στην πρώτη περίοδο μετά την ίδρυσή τους, τα δημοτικά ραδιόφωνα είχαν ευρεία διάδοση και προσέλκυαν το κοινό των περιοχών όπου εξέπεμπαν, αλλά αργότερα επικράτησαν οι ιδιωτικοί σταθμοί που ήταν καλύτερα εξοπλισμένοι και είχαν καλύτερη χρηματοδότηση.

Η απουσία σαφούς πλαισίου έφερε την έκρηξη της ραδιοφωνίας, με πολλούς (άγνωστο πόσους ακριβώς) ημινόμιμους σταθμούς.

Το 1994 υπολογίζεται ότι σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν 1.200 ραδιοφωνικοί σταθμοί, απο τους οποίους 256 ήταν στο λεκανοπέδιο.

Μια δεκαετία αργότερα, το 2005, καταμετρώνταν από το ΕΣΡ 777 σταθμοί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:02