search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:07
MENU CLOSE

Grexit: Δολιοφθορά στην Τράπεζα της Ελλάδος στα σχέδια της ΕΚΤ το 2015;

19.06.2019 10:44
Grexit: Δολιοφθορά στην Τράπεζα της Ελλάδος στα σχέδια της ΕΚΤ το 2015; - Media

 

Συζητήσεις προκάλεσε η προδημοσίευση αποσπασμάτων του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα», των δημοσιογράφων Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτωρίας Δενδρινού που αφορά το σχέδιο των δανειστών για το πώς θα γινόταν διαχείριση σε μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Στο βιβλίο περιγράφεται αναλυτικά τι θα γινόταν σε καταθέσεις και συντάξεις, πώς θα τυπωνόταν το νέο νόμισμα και όλες οι λεπτομέρειες του Grexit.

Ωστόσο ένα σημείο το οποίο «πέρασε στα ψιλά» είναι αυτό που κάνει λόγο για «κλιμάκιο» της ΕΚΤ το οποίο θα διασφάλιζε τον εντοπισμό και την καταστροφή υλικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτονομισμάτων, μετά τη ρήξη με την ελληνική κυβέρνηση.

Το επίμαχο απόσπασμα:

«Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ είχε πάρει τα μέτρα της για να εξασφαλίσει ότι τα ευρώ που είχαν παραμείνει στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα χρησιμοποιούνταν από την κυβέρνηση. Ειδική ομάδα επιτήρησης θα πήγαινε στη χώρα «για να κάνει δειγματοληψία στα 16 παραρτήματα της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου αυτά τα εναπομείναντα ευρώ βρίσκονταν την εποχή εκείνη». Το δεύτερο βήμα θα ήταν η αναστολή της απαραίτητης διαπίστευσης ασφαλείας, την οποία χρειάζεται από την ΕΚΤ η Τράπεζα της Ελλάδος για την παραγωγή ευρώ.

Τρίτο βήμα θα ήταν ότι η ΕΚΤ θα απαγόρευε σε προμηθευτές να στέλνουν στην Ελλάδα τα απαραίτητα υλικά για την παραγωγή ευρώ. Τέταρτο βήμα θα ήταν αυτή η ειδική ομάδα να εντοπίσει και να διασφαλίσει ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτονομισμάτων (χαρτί, μελάνι, πλάκες και φιλμ) «θα καταστρέφονταν αμέσως», ενώ τα εναπομείναντα ευρώ θα επέστρεφαν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόσβαση [της ομάδας της ΕΚΤ] ή στη χειρότερη περίπτωση να χρησιμοποιήσει τα περισσευούμενα ευρώ για πληρωμές.»

Στο απόσπασμα δεν γίνεται σαφές πως αυτή η «ειδική ομάδα» θα διασφάλιζε τον εντοπισμό και την καταστροφή των υλικών, χωρίς να εμπλακεί ενεργά η ίδια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:07