search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 00:01
MENU CLOSE

Σκοπιανό, ασφαλιστικό και πιστοληπτική γραμμή, τα όπλα του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2080
4-7-2019
04.07.2019 03:00
drummer_copy.jpg

 

Οι λόγοι της σφοδρής επίθεσης σε Καραμανλή

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσπάθεια να πετύχει βέβαιη αυτοδυναμία, και μάλιστα ισχυρή, «απειλεί» τους ψηφοφόρους με επαναληπτικές εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, από την απέναντι πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να φοβίσει τους εκλογείς επισημαίνοντας ότι η «ισχυρή αυτοδυναμία» της Ν.Δ., εφόσον επιτευχθεί, θα ισοδυναμεί με «λευκή επιταγή». Σε αυτή την περίπτωση η Ν.Δ. θα εφαρμόσει απρόσκοπτα και χωρίς αναστολές το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της, αρχής γενομένης από το ψαλίδισμα του κοινωνικού κράτους και το ασφαλιστικό.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το ασφαλιστικό, από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να κάνουν λίγο πιο σαφές τι είναι το λεγόμενο «ασφαλιστικό Πινοσέτ», στο οποίο πάντως πρώτος είχε αναφερθεί με αυτό τον χαρακτηρισμό – και με εγκωμιαστικό τρόπο – ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης. Αξιοποιώντας και σχετικά αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Αυγής» ο πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες προεξοφλεί μείωση επικουρικών συντάξεων, εφόσον η Ν.Δ. τις εντάξει στον τρίτο πυλώνα (ιδιωτική ασφάλιση), που σημαίνει ότι θα σταματήσει η ροή εισφορών στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Χθες στο μεταξύ, βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε αναφορά του πρώην δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ και υποψήφιου με τη Νέα Δημοκρατία Μπάμπη Παπαδημητρίου περί απόδοσης του «μαξιλαριού» των 37 δισ. στις τράπεζες και ένταξης σε προληπτική γραμμή πιστοληπτικής στήριξης. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει αν πράγματι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης που στήριζε πέρυσι και ο Γιάννης Στουρνάρας και που στην πράξη σημαίνει νέο μνημόνιο, διαφορετικά να το διαψεύσει καθαρά.

Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη διέψευσε λέγοντας πως «δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο», ενώ εκτίμησε πως ο Μπάμπης Παπαδημητρίου «μπορεί να εκφράζει τα σενάρια που υπήρχαν πέρυσι στον δημόσιο διάλογο».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν να μην παίρνουν στα σοβαρά τη διάψευση αυτή, με την Έφη Αχτσιόγλου να κάνει λόγο για διγλωσσία της Ν.Δ. λίγες μέρες πριν από τις κάλπες και μάλιστα σε τόσο κρίσιμα θέματα. Άλλωστε η δήλωση αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι η επιστροφή στα μνημόνια και το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε πως η Ν.Δ. υποστηρίζει τη θέση μιας «εθελοντικής επιστροφής σε ένα κλουβί επιτροπείας, το οποίο όχι απλώς είναι αχρείαστο, είναι και κοινωνικά ανάλγητο» και πρόσθεσε πως η πιστοληπτική γραμμή στήριξης έχει συνέπειες για τους πολίτες, «έχει νέα μέτρα, προαπαιτούμενα και νέα επιτροπεία».

Αν η παραπάνω ατζέντα έχει στόχο να φοβίσει μια μερίδα προοδευτικών, αντιδεξιών και αντινεοφιλελεύθερων ψηφοφόρων, το επιτελείο Τσίπρα 10 μέρες σχεδόν πριν από τις εκλογές επιστράτευσε ακόμη ένα εργαλείο, την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Κάτι που σαφώς προκάλεσε αίσθηση, δεδομένης της στάσης που κράτησε απέναντί του τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, αυτή μιας άτυπης «συμμαχίας» ή έστω ενός ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας.

Αποδόμηση του «Βουκουρεστίου»

Στάση που από το ΚΙΝΑΛΛ, λόγου χάρη, επικρίθηκε ως «ασυλία» από κάθε κριτική για την οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Η «παραταξιακή» εμφάνιση του τελευταίου στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Τετάρτη και η κριτική που άσκησε στο πρώτο επτάμηνο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 καθώς και στο Σκοπιανό, φαίνεται να εξόργισε τον πρωθυπουργό και παράλληλα να τον αποδέσμευσε από κάθε «αναστολή». Σημειώνεται πάντως ότι τους τελευταίους μήνες είχε σταδιακά αυξήσει την ένταση της κριτικής λόγω της στρατηγικής επιλογής εν όψει των εκλογών να στραφεί στην Κεντροαριστερά με την Προοδευτική Συμμαχία.

Μετά τις ευρωεκλογές την επιλογή αυτή σηματοδότησε πιο ηχηρά η απόφαση της κυβέρνησης να προτείνει για πρόεδρο του Αρείου Πάγου τη δικαστικό Ειρήνη Καλού, ανακρίτρια στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Μία μέρα μετά την εμφάνιση Καραμανλή στο Βελλίδειο, από το δελτίο του Open εξαπέλυσε πυρ κατά του Κώστα Καραμανλή λέγοντας μαζεμένα όσα δεν έχει πει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μίλησε για καθεστώς ασυδοσίας που εξέθρεψε η διακυβέρνηση 2004 – 2009 και καταλόγισε στον Κώστα Καραμανλή ότι αυτό το καθεστώς και η συνολική οικονομική του διακυβέρνηση «άνοιξαν την πόρτα στα μνημόνια» και πως ο ίδιος συνειδητά απέδρασε για να μην τα εφαρμόσει. Επί της ουσίας τον τοποθέτησε στο κάδρο της κρίσης, δίπλα στους Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά.

Η επίθεση κλιμακώθηκε με αφορμή «αποκαλυπτικά» δημοσιεύματα φίλα προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδων («Documento», «Εφημερίδα των Συντακτών») σχετικά με επιστολές Καραμανλή (το 2005) προς την αμερικανική, γερμανική και ευρωπαϊκή ηγεσία της εποχής αναφορικά με το όνομα που θα δεχόταν η κυβέρνηση ως βάση συζήτησης στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων (το όνομα Μακεδονία – Σκόπια). Μετά την αρχική επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό τυπικά η κυβέρνηση στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη στον Κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για σκευωρία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποκρισία, αφού η παράταξή του είχε παραχωρήσει το όνομα από το 2005. Σε κάθε περίπτωση η οργή για τα όσα είπε ο Καραμανλής πυροδότησε αυτή την εξέλιξη, αν και θεωρείται ότι εξυπηρετεί και εκλογικούς στόχους, καθώς εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η προσπάθεια αποδόμησης του πρώην πρωθυπουργού σε αυτό που θεωρεί βασική του παρακαταθήκη, τα εθνικά κι εν προκειμένω το Βουκουρέστι, μπορεί να κόψει ψήφους από τη Ν.Δ. και να συσπειρώσει κεντροαριστερούς ψηφοφόρους στον ΣΥΡΙΖΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 23:57