search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 02:03
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Στις τελικές δημοπρασίες κρίθηκε το πρόσημο της συνεδρίασης

20.09.2019 16:10
Αντεξαν οι άμυνες στο Χρηματιστήριο  - Media

 

Κυριολεκτικά στο φίνις και πιο συγκεκριμένα στις τελικές δημοπρασίες, κρίθηκε το πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης, η οποία χαρακτηρίστηκε από την σημαντική αύξηση του τζίρου και το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα υψηλά ημέρας, αποτέλεσμα του rebalancing των διεθνών δεικτών FTSE.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο γενικός δείκτης, όσο και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης και έκλεισαν με οριακά κέρδη, μέσω των τελικών δημοπρασιών.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 866,7 μονάδες (-0,83%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας και στις 876,21 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,26%.

Ο τζίρος στα 130 εκατ., από τα οποία τα 15,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Παρά το τελικό +1,14% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών και το κλείσιμό του στα υψηλά ημέρας, η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή (Alpha Bank -0,06%, Εθνική +3,25%, Eurobank +2,59%, Πειραιώς -2,59%).

Από εκεί και πέρα, ανάπτυξη που φέτος θα φτάσει το 1,9% του ΑΕΠ (2,3% το β’ εξάμηνο της χρονιάς) και θα κινηθεί πάνω από το 2% το 2020, προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής της σε ομιλία του στο “Annual Stavros Niarchos Foundation Lecture”, στο πανεπιστήμιο Yale. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν κίνδυνοι, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εγχώριο περιβάλλον, αναφέροντας χαρακτηριστικά την παγκόσμια οικονομία, τις εμπορικές εντάσεις αλλά και τους δημοσιονομικούς κινδύνους που πιθανόν προκύψουν από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις.

Υπουργοί και υφυπουργοί από αρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης συναντήθηκαν σήμερα, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, με σημαντικά ονόματα από διεθνείς και ιδιώτες επενδυτές στη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης για άμεσες διεθνείς επενδύσεις (Foreign Direct Investments Roundtable), που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η συνάντηση, που ήταν κλειστή για κοινό και δημοσιογράφους, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, προσέφερε σε θεσμικούς επενδυτές διεθνών επενδυτικών ομίλων και εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα, πρόσβαση σε έναν οδικό χάρτη, με τις νέες ευκαιρίες επενδύσεων και ανάπτυξης στη χώρα μας.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, με οριακό πλεονέκτημα των αγοραστών.

Από τις μετοχές που διεκδίκησαν και πέτυχαν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+1,45%), Ελλάκτωρα (+2,79%) και Μυτιληναίο (+1,60%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για Cenergy Holdings (-1,42%), 3E (-1,22%), Lamda Development (-2,71%) και Fourli (-1,48%).

Δεν έδειξαν προθυμία να δώσουν υπεραξίες οι περισσότερες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα κινήθηκαν, μεταξύ άλλων και οι Βαράγκης (+19,30%), Ίντεργουντ (+11%), Αλουμύλ (+6,77%), Forthnet (+17,17%), Άβαξ (+5,57%), Κτήμα Λαζαρίδη (+3,23%), ΑΕΓΕΚ (+3,77%), Ικτίνος (+2,77%) και Ευρωπαϊκή Πίστη (+2,17%).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 01:44