search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 09:22
MENU CLOSE

Έκθεση Φωτογραφίας του Φωκίωνα Ζησιάδη στο Μουσείο Μπενάκη: Το μεγαλειώδες θέαμα των παγόβουνων (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2093
26-9-2019
29.09.2019 03:00
iceberg-kap-tobin-2-1.jpg

 

Η έκθεση φωτογραφίας «Παγετώνες. Από τη Γένεση στην Εξαΰλωση» του Φωκίωνα Ζησιάδη παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, προσφέροντας στο κοινό ένα ταξίδι στη Γροιλανδία, στο απόκοσμο τοπίο της Αρκτικής, και το μεγαλειώδες θέαμα των παγόβουνων.

Άλλωστε, είναι γνωστή η έλξη που του ασκεί η Αρκτική, η οποία τον οδήγησε και στην έκδοση του photo art book «Island» με φωτογραφίες του από το ομώνυμο ταξίδι που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο teNeues.

Έχοντας επισκεφθεί τη Γροιλανδία πάνω από τέσσερις φορές, σε διαφορετικές εποχές, με σκληρές θερμοκρασίες – κάποιες φορές και κάτω των -30 βαθμών Κελσίου –, ο Φωκίων Ζησιάδης την εξερευνά σε βάθος από το 2016. Στο διάστημα αυτών των ετών, σε κάθε αρκτική του περιπέτεια, έχει διασχίσει απομακρυσμένες τοποθεσίες, προσεγγίζοντας ιδιαίτερα δύσβατες περιοχές είτε με τη χρήση επίγειων snowmobiles και ελκήθρων είτε ακόμη και ελικοπτέρων ή ευέλικτων σκαφών.

Με κύριο προσόν του την αφοσίωση στον στόχο του και με οδηγούς την αντοχή και την πειθαρχία, ο φωτογράφος κατορθώνει να απεικονίσει το φυσικό περιβάλλον και τοπία που φαντάζουν απόκοσμα, επιβεβαιώνοντας πόσο ασήμαντος είναι ο άνθρωπος μπροστά στο μεγαλείο της φύσης.

Τα παγόβουνα, που αποτελούν και το αντικείμενο του έργου του Φωκίωνα Ζησιάδη, αναδεικνύουν μια θαυμαστή μεταμόρφωση που εξελίσσεται συνεχώς κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου, η οποία προηγήθηκε της σύγχρονης ιστορίας κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια – σε μερικές περιπτώσεις άνω των 400.000 ετών. Πρόκειται για αυτά τα υπέροχα φυσικά γλυπτά, που μεταβάλλονται συνεχώς κινούμενα στα παγωμένα νερά.

«Το μυστηριώδες, συχνά μοναχικό, ταξίδι τους στα παγωμένα νερά αναδεικνύει τη διττή τους φύση – πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αποθεώνοντας όχι μόνο τη χαρισματική δυναμική ενός pendre l’ eau, αλλά και τη σπουδαιότητα του ρόλου τους σε ό,τι αφορά το κλίμα» επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης Σταύρος Καβαλλάρης, προσθέτοντας:

«Με αυτήν τη διττή ιδιότητα, το νερό αποτελεί τη γενεσιουργό δύναμη των παγόβουνων με τρόπο προφανή και, συνάμα, απόκρυφο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου το 90% της μάζας τους βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ένα συμπαγές κάτω μέρος διαμορφώνεται, σε συνεχή αντίδραση με τη στασιμότητα, ενώ η απόληξη τους διχοτομείται ανάμεσα σε μία κρυσταλλική ευθραυστότητα και την επιβλητικότητα μίας μαρμάρινης κατασκευής.

Αυτό ακριβώς αποθανατίζει στον φακό, με την ιδιαίτερη ματιά του, ο Φωκίων Ζησιάδης, αποκαλύπτοντας, μέσα από το σκηνικό του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού, την άρρηκτη δομή των παγόβουνων. Οι φωτογραφίες του προσθέτουν στη μαγεία ενός τοπίου που κυριαρχείται από την αέναη περιπλάνησή τους, καθώς και την, απόλυτα πιστή στην αρχή του Αρχιμήδη, πλευστότητά τους».

Ο Φωκίων Ζησιάδης κατορθώνει με θαυμαστό τρόπο να αποτυπώσει φωτογραφικά την πεμπτουσία του επιβλητικού θέματός του, το οποίο προσεγγίζει με τη δική του, προσωπική ματιά, ενώ, παράλληλα, με την ώριμη οπτική του συμπαρασύρει το κοινό σε ένα νοερό ταξίδι, αποκαλύπτοντας την εξελικτική διαδικασία της σχέσης του με τον τόπο, με ειλικρίνεια, ανθρωπιά και σεμνότητα.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρούν τις φωτογραφίες που εκτίθενται, ενώ παράλληλα θα ακούν και τους ήχους από τους οποίους θα πλαισιώνονται. Πρόκειται για ήχους της Αρκτικής, που επιμελείται ο Θανάσης Ζαλάνος του Studio Lollipop.

Οι εκτυπώσεις της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο αρχειακών εκτυπώσεων της Colour Consulting Group των αδελφών Γράνη, στη Θεσσαλονίκη, με τη τεχνική OptiPlex και οι εσωτερικές και εξωτερικές σημάνσεις μεγάλης κλίμακας της έκθεσης στην εταιρεία Whale Graphics της Άντζελας Αθανασίου.

Ο φωτογραφικός εξοπλισμός του Φωκίωνα Ζησιάδη αποτελείται κυρίως από συστήματα κάμερας της Phase One για τοπία, της Cannon για wild life και Olympus για τις υποβρύχιες λήψεις.

INFO

Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, Πειραιώς 138, Αθήνα

Εγκαίνια: 16 Οκτωβρίου 2019, ώρα 20.00
Ωράριο: Πέμπτη – Κυριακή:10.00 – 18.00 | Παρασκευή – Σάββατο: 10.00 – 22.00

Περισσότερες πληροφορίες / κρατήσεις: www.benaki.org

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 09:22