search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:42
MENU CLOSE

Ισπανία: Το φάντασμα του Φράνκο ζει και βασιλεύει – Απόστρατοι θέλουν πραξικόπημα

20.12.2020 13:23
Ισπανία: Το φάντασμα του Φράνκο ζει και βασιλεύει - Απόστρατοι θέλουν πραξικόπημα  - Media

 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, τα ισπανικά δικαστήρια διέταξαν τους κληρονόμους του Φράνκο να αποδώσουν το αργότερο έως τις 10 Δεκεμβρίου στο ισπανικό Δημόσιο το εξοχικό «παλάτι» του δικτάτορα, στο Πάθο ντε Μεϊράς της Γαλικίας.

Η αντίδραση του εγγονού του, επίσης Φρανσίσκο Φράνκο, ήταν αντάξια του ονόματός του: «Το τσίρκο γιορτάζει μαζί με τους κλόουν του. Εμείς δεν θα γίνουμε μέρος του τσίρκου», δήλωσε απαξιωτικά για τους θεσμούς της Δημοκρατίας ενώ παρέδιδε στο κράτος τα κλειδιά του κτήματος.

Το περιστατικό θα ανήκε στη σφαίρα της παραπολιτικής, αν δεν συνέπιπτε με την εκδήλωση ενός μαζικού κινήματος ανταρσίας αποστράτων αξιωματικών, που καλούν ανοιχτά τον βασιλιά Φελίπε σε εκτροπή, για τη «σωτηρία της πατρίδας» από κομμουνιστές και αυτονομιστές!

«Σταγονίδια»

Τα στρατιωτικά «σταγονίδια», νοσταλγοί της φασιστικής δικτατορίας του 1939-75 και του επίδοξου πραξικοπηματία Τεχέρο Μολίνα, που αποπειράθηκε να καταλύσει τη Δημοκρατία τον Φεβρουάριο του 1981 αλλά εμποδίστηκε από τον βασιλιά Χουάν Κάρλος, μοιάζουν πλέον με χείμαρρο που κατακλύζει με επιστολές τον μονάρχη, κατακρίνει τον κοινοβουλευτισμό και προπαγανδίζει λύσεις ανωμαλίας -δυστυχώς με την αφανή υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox αλλά και κορυφαίων στελεχών του Λαϊκού Κόμματος!

Εντονο προβληματισμό προκάλεσε, φέρ’ ειπείν, η δήλωση της περιφερειάρχου της Μαδρίτης, Ιζαμπέλ Αγιούσο, ότι «συμμερίζεται την αγωνία» των 400 και πλέον αποστράτων, που συνυπέγραψαν τουλάχιστον τρεις -εμφυλιοπολεμικές και άκρως διχαστικές επιστολές προς τον βασιλιά- ή απειλούν «με φωτιά και τσεκούρι» τους αντιφρονούντες στα κοινωνικά δίκτυα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι έως τώρα η 42χρονη πολιτικός όχι μόνο δεν είχε δείξει ακραίο προφίλ, αλλά θεωρήθηκε γενικά πετυχημένη στη διαχείριση της πανδημίας στην ισπανική πρωτεύουσα και προβάλλει ως υπ’ αριθμόν 1 δελφίνος του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο!

Τι ακριβώς, όμως, ζητούν οι φιλοφασιστικοί κύκλοι των αποστράτων; Το βασικό τους αίτημα προς τον Φελίπε είναι να παύσει τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και την «κομμουνιστική» του κυβέρνηση μαζί με τους Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, επειδή θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της χώρας, μέσα από το φλερτ με τους αριστερούς αυτονομιστές της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων (ERC και Bildu αντίστοιχα). Αν οι επίδοξοι πραξικοπηματίες προκάλεσαν αμηχανία στο παλάτι της Θαρθουέλα και στο Λαϊκό Κόμμα, τα εγκωμιαστικά σχόλια που απέσπασαν από το ακροδεξιό Vox δεν ήταν έκπληξη. «Είναι δικοί μας άνθρωποι», δήλωσε η βουλευτής του Vox, Μακαρένα Ολόνα, αναφερόμενη κατ’ αρχάς στις δύο ομάδες αποστράτων από τον Στρατό Ξηράς (39) και την Πολεμική Αεροπορία (79), που κατήγγειλαν με επιστολές προς τον Φίλιππο ότι κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού η κυβέρνηση στηρίχθηκε από «τρομοκράτες και οπαδούς των αποσχιστικών κινημάτων».

Ακολούθησε μία ακόμη επιστολή διαμαρτυρίας, που υπέγραψαν 271 απόστρατοι, ενώ έκπληξη και ανησυχία προκάλεσαν η δημοσίευση ιδιωτικής συνομιλίας στο Whatsapp, στην οποία απόστρατοι βρίζουν σκαιά τον πρωθυπουργό Σάντσεθ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ιγκλέσιας. Το περιεχόμενο της συνομιλίας δημοσιεύθηκε στην κρατική τηλεόραση RTVE και άλλα ισπανικά ΜΜΕ χωρίς να διαψευστεί.

Μεταξύ άλλων, οι αξιωματικοί επαινούν τον Φράνκο που «εξαφάνισε» τουλάχιστον 100.000 αντιπολιτευομένους και ζητούν την κατάργηση της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ενώ ένας από αυτούς, ο στρατηγός Φρανθίσκο Μπέκα, καλεί τους συνομιλητές του να εκτελέσουν «26 εκατομμύρια καθάρματα» και να «ετοιμαστούν για τον αγώνα».

Παρά τις αλλεπάλληλες καθησυχαστικές δηλώσεις της υπουργού Αμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, ότι οι εν ενεργεία αξιωματικοί παραμένουν πιστοί στη νόμιμη κυβέρνηση και το δημοκρατικό πολίτευμα, έμπειροι Ισπανοί αναλυτές προειδοποιούν ότι το φαινόμενο δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με ελαφρότητα.

Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:41