search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:27
MENU CLOSE

Όχι άλλο ακορντεόν και οριζόντια μέτρα

17.03.2021 12:01
koronoios-aagora

Να που βρεθήκαμε πάλι σε σταυροδρόμι στη διαχείριση της πανδημίας.

Παρότι έχουμε, σύμφωνα και με την αξιολόγηση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το σκληρότερο λοκντάουν στην Ευρώπη, η επιδημιολογική κατάσταση είναι τραγική και το σύστημα Υγείας τρίζει επικίνδυνα.

Οι απαγορεύσεις έχουν ολοφάνερα αποτύχει, η οικονομία παραμένει κλειδωμένη και επιδοτούμενη, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους πιέζονται και η κοινωνία δεν αντέχει άλλους περιορισμούς, τους οποίους τώρα, ύστερα από την απώλεια ελέγχου, εκτός από σκληρούς, τους θεωρεί πλέον αποτυχημένους.

Αυτό που όλο και περισσότεροι διαπιστώνουν είναι ότι έχει αποτύχει παταγωδώς η οριζόντια επιβολή περιοριστικών μέτρων. Αυτό που έπρεπε να γίνει (και δεν έγινε) ήταν η επιβολή στοχευμένων μέτρων, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.

Επίσης δεν δόθηκε σημασία στην πρόληψη της διάδοσης του ιού, στον διαχωρισμό και τη διαφορετική διαχείριση κρουσμάτων και υγιών πολιτών, κόκκινων και πράσινων ή πορτοκαλί περιοχών.

Τα οριζόντια μέτρα περιορισμού δεν κατάφεραν να συγκαλύψουν μια σειρά σοβαρές αδυναμίες του συστήματος:

– Την κακή κατάσταση των συγκοινωνιών, για τις οποίες δεν υπήρξε κανενός είδους παρέμβαση.

– Τη μη αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τον διαχωρισμό των κρουσμάτων.

– Την απουσία επαρκούς οργάνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπει τα νοσοκομεία σε εστίες μετάδοσης.

– Την έλλειψη γιατρών, νοσηλευτών και εντατικολόγων.

Επίσης είναι φανερό ότι τα σκληρά λοκντάουν έχουν νόημα στα λίγα κρούσματα, ώστε να ξεπεραστεί σύντομα το πρόβλημα και να λειτουργήσουν ομαλά η κοινωνία και η οικονομία. Η κυβέρνηση άργησε.

Το σκληρό λοκντάουν του Μαρτίου στα λίγα κρούσματα κράτησε δύο μήνες και επέτρεψε οικονομική δραστηριότητα πέντε μηνών. Το ακορντεόν που επιβλήθηκε στο τέλος Οκτωβρίου είναι στον πέμπτο μήνα και μπορεί να φτάσει μέχρι τον Μάιο κλείνοντας έξι μήνες. Η διαφορά είναι προφανής.

Η ουσία είναι ότι αυτό το σύστημα έχει αποτύχει και ότι τώρα το ζητούμενο είναι να ξαναβρούμε μια ισορροπία, αφού το καλοκαίρι πλησιάζει, ο εμβολιασμός έχει προβλήματα και η γενική κατάσταση δεν είναι καλή.

Τώρα η επιστημονική επιτροπή και η κυβέρνηση πρέπει να αξιολογήσουν ποιες δραστηριότητες συμβάλλουν και πόσο στη μετάδοση του ιού, ποιες μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια, πόσες μπορεί (αν μπορεί) να χαλαρώσουν και ποιες δεν μπορεί να ανοίξουν μέχρι τα κρούσματα να πέσουν πολύ χαμηλά.

Δεν έγινε στην αρχή του δεύτερου κύματος, όταν μπορούσαμε να προλάβουμε. Ας γίνει τώρα, αλλά όχι πάλι οριζόντια, όχι καταστροφικά για την οικονομία. Αυτό το μοντελάκι απέτυχε εντελώς…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:27