search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:01
MENU CLOSE

«Παγώνει» η ΕΕ τις κυρώσεις στην Τουρκία

18.03.2021 19:28
eu-turkey-flags-new-01
© Eurokinissi

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παγώσει τα σχέδιά της για επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον ανώτερων στελεχών της κρατικής τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO), δήλωσαν τέσσερις διπλωμάτες στο Reuters. Πρόκειται για σαφής ένδειξη ότι οι διπλωματικές προσπάθειες της Άγκυρας αποδίδουν.

Οι ηγέτες της ΕΕ τον Δεκέμβριο είχαν προτείνει να επιβληθεί πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιών για τις “μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης” της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο, αν και δεν προσδιορίζονταν συγκεκριμένα άτομα.

Η ΕΕ συμφώνησε επίσης να εξετάσει αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις στη σύνοδο κορυφής στις 25-26 Μαρτίου, μετά από μια δύσκολη χρονιά κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε δημόσια την ελπίδα ότι οι διαδηλωτές στη Γαλλία θα ανατρέψουν τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Αλλά, όπως σχολιάζει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, ο πιο εποικοδομητικός τόνος από τον Ερντογάν φέτος, η υποστήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για μια πιο συμβιβαστική προσέγγιση και οι πρώτες άμεσες συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας μετά από πέντε χρόνια βοήθησαν στην αλλαγή του κλίματος στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τις Βρυξέλλες να μην επιβάλουν κυρώσεις σε μια περίοδο που η Τουρκία, χώρας – μέλους του NATO και υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, φαίνεται πιο πρόθυμη να συμβιβαστεί, δήλωσαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες.

Οι εργασίες έχουν σταματήσει για ένταξη νέων αξιωματούχων στην μαύρη λίστα και δεν μιλάμε πλέον για οικονομικές κυρώσεις“, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι η συγκεκριμμένη εργασία «δεν ξεκίνησε ποτέ» και ένας τρίτος είπε ότι «δίνεται προτεραιότητα πλέον στη διπλωματική οδό».

Η υπηρεσία εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι διπλωμάτες λένε ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ερντογάν και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στις 9 Ιανουαρίου, ακολουθούμενη από τις συνομιλίες του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και ξεχωριστά με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ σηματοδότησαν την αλλαγή στην τουρκική διπλωματία.

Η ΕΕ είχε εντάξει στην μαύρη λίστα δύο στελέχη της TPAO τον Φεβρουάριο του 2020, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της Mehmet Ferruh Akalin. Μετά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ τον Δεκέμβριο, το μπλοκ αναμενόταν να εντάξει περισσότερα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της TPAO, Μελίχ Χαν Μπιλίν, δήλωσε ο τέταρτος διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Άγκυρα αρνήθηκε οποιαδήποτε παρανομία και θεώρησε ότι οι προτεινόμενες κυρώσεις είναι μεροληπτικές και άδικες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:01