search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 20:43
MENU CLOSE

Κλιμακώνεται η σύγκρουση Βαρουφάκη-Δραγασάκη: «Καταθέτω την αλήθεια» – «Χρήσιμος λαγός»

28.03.2021 14:10
dragasakis_varoufakis_new

Διαστάσεις λαμβάνει η σύγκρουση μεταξύ του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, και του βουλευτή δυτικού τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη με αφορμή τις καταγγελίες του πρώτου για την υπόθεση του ΟΠΑΠ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Το Βήμα“, σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες του στη Βουλή για μεθοδεύσεις «πίσω από την πλάτη» του ίδιου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών υπέρ του ΟΠΑΠ, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Ποτέ δεν υπονοώ. Καταθέτω την αλήθεια που, εν προκειμένω, έχει ως εξής. Όταν ανέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών “κληρονόμησα” σύμβαση που έδινε στον ΟΠΑΠ το δικαίωμα, όπως είχε πει ο Κώστας Καραμανλής, να μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντο καζίνο σπέρνοντας 14 χιλιάδες μαγαζιά παιγνιομηχανημάτων τζόγου (VLTs) σε κάθε γειτονιά της χώρας – τα ΟΠΑΠ Play. Η σύμβαση ήταν νομικά ισχυρή κι η ακύρωσή της πράγματι θα κόστιζε υπερβολικά στο Δημόσιο. Για αυτό δεν την προσέβαλα. Αυτό που έκανα, όπως είχα δικαίωμα αλλά και ιερή υποχρέωση να κάνω, ήταν να προστατεύσω τους πολίτες, ιδίως τους πιο ευάλωτους, από τις Σειρήνες του Τζόγου. Πώς; Μέσω της ρυθμιστικής αρχής, της Επιτροπής Παιγνίων, που έχει την ευθύνη για τον ορισμό των κανόνων.

Ο βασικός κανόνας που εισαγάγαμε ήταν η μέγιστη “χασούρα” ανά άτομο ανά ημέρα να μην υπερβαίνει τα 60 ευρώ – ένα ποσό ουκ ευκαταφρόνητο για τους ήδη πτωχοποιημένους “πελάτες” που έβαζε στο στόχαστρό του ο ΟΠΑΠ. Αμέσως άρχισα να δέχομαι επιθέσεις επειδή τόλμησα να ορθώσω έστω κι αυτό το χαμηλό τείχος προστασίας γύρω από, ως επί το πλείστον, φτωχούς ανθρώπους τους οποίους ο ΟΠΑΠ δελεάζει με φρούδες ελπίδες ώστε να τους ξεζουμίσει. Εκείνο που δεν περίμενα ήταν ότι την βρώμικη δουλειά του τσέχικου ΟΠΑΠ θα έφερε εις πέρας ο σύντροφος αντιπρόεδρος της κυβέρνησής μας».

Στην ερώτηση ότι «ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σας κατηγορεί ότι με δικές σας “πρόχειρες αποφάσεις” και “άστοχες παρεμβάσεις” παρείχατε το δικαίωμα στον ΟΠΑΠ να διεκδικεί τεράστιες αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο. Τελικά, ποιος έχει δίκαιο;» ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε:

«Ο περιορισμός των 60 ευρώ ήταν και εύλογος και νόμιμος και ηθικός. Κανένα ελληνικό δικαστήριο δεν θα επιβράβευε τις απειλές του αρπακτικού ΟΠΑΠ! Πράγματι, όσο ήμουν υπουργός οικονομικών, ούτε μία φορά δεν μου ειπώθηκε από κανέναν συνάδελφο, ούτε από τον κ. Δραγασάκη, ότι ο περιορισμός των 60 ευρώ ήταν “άστοχος” ή ότι θα επέφερε “τεράστιες αποζημιώσεις”. Τσιμουδιά. Απλά, υποχθόνια, άνθρωποι της Αντιπροεδρίας υπονόμευαν το έργο της Επιτροπής Παιγνίων υπέρ του ΟΠΑΠ. Κι όταν παραιτήθηκα, εν μια νυκτί το θεσμικό πλαίσιο μεταμορφώθηκε σύμφωνα με τις εντολές του ΟΠΑΠ.

Το ότι ο κ. Δραγασάκης ακόμα και σήμερα παρουσιάζει τις αξιώσεις εκείνες του ΟΠΑΠ ως πραγματική απειλή για το δημόσιο ταμείο απλά καταδεικνύει ότι, και σήμερα, παραγοντίζει εκούσια ή ακούσια εκ μέρους της εταιρείας. Πρόκειται για θέμα διαχρονικής σημασίας: Φαντάζεστε ένα κράτος να κάνει “πίσω” κάθε φορά που κάποιος ισχυρός το απειλεί με μηνύσεις αν δεν του γίνει το χατίρι;».

Απάντηση Δραγασάκη: «Χρήσιμος λαγός» της ΝΔ

Για «ολοφάνερη συμπαιγνία ΝΔ – Βαρουφάκη – επιχειρηματικών συμφερόντων» κάνει λόγο ο Γιάννης Δραγασάκης, με αφορμή τις καταγγελίες του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 για την υπόθεση του ΟΠΑΠ.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής δυτικού τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει σχετικά: «Ολοφάνερη συμπαιγνία ΝΔ-Βαρουφάκη-επιχειρηματικών συμφερόντων: Ο Γ. Βαρουφάκης σε ξεκάθαρο συντονισμό με συμφέροντα επαναλαμβάνει σήμερα τις συκοφαντίες του. Η ΝΔ με καθυστέρηση τον αξιοποιεί ως ‘’χρήσιμο λαγό’’. Η αθλιότητα όμως δεν θα μένει αναπάντητη. Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ήδη καταγραφεί επίσημα σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Όσοι ενδιαφέρονται για την αλήθεια, θα τη βρουν εκεί.»

Επισυνάπτει δε τη σχετική επιστολή:

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» κάνει λόγο για υπονόμευση του έργου της Επιτροπής Παιγνίων υπέρ του ΟΠΑΠ.

ΝΔ: Ο κ. Δραγασάκης ας αφήσει τα ανέκδοτα

«Μόνο γέλιο προκαλεί η ανακοίνωση του κ. Δραγασάκη περί δήθεν συμπαιγνίας με τον κ. Βαρουφάκη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ας απαντήσει στα όσα καταγγέλλει ο πρώην υπουργός Οικονομικών του κ. Τσίπρα κι ας αφήσει τα ανέκδοτα. Όσο για την επιστολή την οποία επικαλείται, προφανώς δεν απαντάει στις καταγγελίες του κ. Βαρουφάκη, ότι έκανε τη βρώμικη δουλειά της εταιρείας», αναφέρει σε ανακοίνωση – απάντηση στον Γιάννη Δραγασάκη η ΝΔ.

Ο κ. Δραγασάκης ή θα απαντήσει επί της ουσίας στις καταγγελίες του κ. Βαρουφάκη ή θα κινηθεί άμεσα δικαστικά εναντίον του. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει να πετάει τη μπάλα στην κερκίδα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 20:42