search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:11
MENU CLOSE

Κύπρος: Αναγνωρίστηκε επίσημα ως προϊόν ΠΟΠ το χαλούμι

31.03.2021 11:26
haloumi-new

To χαλούμι τώρα δικαιώνεται. Έγινε ΠΟΠ με τη βούλα της ΕΕ.  

Η προσπάθεια εγγραφής του χαλουμιού στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) αποτέλεσε μια διαχρονική προσπάθεια της Κύπρου, με τις συζητήσεις να είχαν ξεκινήσει ένα χρόνο πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Από τότε, πέρασαν 18 ολόκληρα χρόνια μέχρι την οριστική πλέον απόφαση της εγγραφής του χαλουμιού.

Αυτό που απομένει είναι η υιοθέτηση της απόφασης από το Κολλέγιο των Επιτρόπων της Κομισιόν και δημοσίευση του εκτελεστικού κανονισμού για κατοχύρωση του χαλουμιού στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ στα μέσα Απριλίου.

Με βάση την απόφαση, από την 1η Οκτωβρίου 2021, η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος στην ΕΕ που θα μπορεί να παρασκευάζει χαλούμι προϊόντος ΠΟΠ και να το εμπορεύεται στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Περαιτέρω, το χαλούμι θα περιλαμβάνεται και στις διμερείς εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, οι οποίες προστατεύουν τα προϊόντα ΠΟΠ εντός της επικράτειάς τους.

Με την εγγραφή του προϊόντος στους καταλόγους, όλα τα προϊόντα μιμητισμού παύουν να χρησιμοποιούν την επωνυμία «χαλούμι» και δημιουργείται μια ισχυρή ασπίδα προστασίας, διαφυλάσσοντας τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων  στην αλυσίδα παραγωγής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:10