search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:48
MENU CLOSE

Η πρώτη επετειακή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2171
1-4-2021
03.04.2021 07:00
opera-antrea-senie

Ο εορτασμός για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση πραγματοποιήθηκε με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια και η Εθνική Λυρική Σκηνή μόλις ξεκίνησε την πρώτη της παραγωγή του επετειακού της προγράμματος, που θα παραμείνει στην nationalopera.gr/GNO TV έως τις 31 Ιουλίου του 2021.

Πρόκειται για την εμβληματική όπερα «Αντρέα Σενιέ» του Ουμπέρτο Τζορντάνο, η οποία παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν, σκηνοθεσία – σκηνικά – κοστούμια – φωτισμούς Νίκου Πετρόπουλου και με σημαντικούς ερμηνευτές, όπως οι Μαρσέλο Άλβαρες, Δημήτρης Πλατανιάς, Μαρία Αγκρέστα κ.ά. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της ΕΛΣ.

Θέμα της όπερας είναι τα τελευταία χρόνια από τη ζωή του Γάλλου ποιητή Αντρέ Σενιέ (1762-1794), η οποία και ενέπνευσε τον συνθέτη, που υπήρξε ένας από τους αντιπροσωπευτικότερους εκπροσώπους της σχολής του βερισμού. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Σκάλα του Μιλάνου στις 28 Μαρτίου 1896, έναν αιώνα μετά τη Γαλλική Επανάσταση – στην περίοδο αυτή τοποθετείται και η δράση του έργου –, οι ιδέες της οποίας επηρέασαν καθοριστικά τις εξελίξεις στον ελληνικό χώρο που οδήγησαν στην Επανάσταση του 1821.

Τον φερώνυμο ήρωα, ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από Γάλλο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, τον συναντάμε αρχικά το 1789 στους αριστοκρατικούς κύκλους του Παρισιού να υποστηρίζει την Επανάσταση και να συντάσσεται με τον Ζεράρ στο επαναστατικό κίνημα. Ο Ζεράρ (ρόλος βασισμένος εν μέρει στον ήρωα της Γαλλικής Επανάστασης Ζαν-Λαμπέρ Ταλλιάν) από υπηρέτης των αριστοκρατών γίνεται ηγετική φιγούρα των ανθρώπων που ηγήθηκαν στην Επανάσταση. Ωστόσο ο έρωτας για την ίδια γυναίκα μετατρέπει τη φιλία των δύο ανδρών σε αντιζηλία. Τρία χρόνια αργότερα ο Σενιέ συλλαμβάνεται ως συνωμότης κατά της Επανάστασης επειδή άσκησε κριτική στις ακρότητες της τρομοκρατίας και ο Ζεράρ θα συντάξει την καταδίκη του. Αργότερα ο Ζεράρ, συνειδητοποιώντας το λάθος του, θα προσπαθήσει να ελευθερώσει τον ποιητή, αλλά μάταια. Ο Σενιέ θα οδηγηθεί στην γκιλοτίνα.

Σ’ αυτό το «Δράμα σε ιστορικό περιβάλλον…», όπως επισημαίνεται στη σελίδα τίτλου της παρτιτούρας, προβάλλονται διαχρονικές αξίες – όπως το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης: Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη – συνδυασμένες με το έντονο ερωτικό και δραματικό στοιχείο, ενώ αναδεικνύονται μέσα από την εμβληματική μουσική του Τζορντάνο.

Για τη μετάδοση της όπερας από την GNO TV προπωλούνται εισιτήρια των 10 ευρώ στην ticketservices.gr.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση στον χρόνο που θα επιλέξετε από τον υπολογιστή, την τηλεόραση, το τάμπλετ ή και το κινητό τηλέφωνο. Έχετε τη δυνατότητα απεριόριστων προβολών για διάστημα 30 ημερών από την πρώτη προβολή. Επίσης έχετε πρόσβαση στο online πρόγραμμα της παράστασης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:48