search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:58
MENU CLOSE

«Βροχή» από νέα οικονομικά Portals – Ανακατατάξεις και «καραμπόλες» στους ιντερνετικούς Ομίλους

10.04.2021 07:00
site_new

Πρωτοφανή κινητικότητα παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες η αγορά των οικονομικών portals στα ελληνικά media σε σημείο μάλιστα που να θυμίζει τις «ένδοξες» μέρες του 1999 λίγο πριν σκάσει η περιβόητη «φούσκα» του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Το τελευταίο διάστημα σχεδόν όλοι οι μεγάλοι δημοσιογραφικοί όμιλοι της χώρας έχουν δημιουργήσει τα δικά τους εξειδικευμένα site για την οικονομική επικαιρότητα, ενώ τα ήδη υφιστάμενα έκαναν σημαντικές ανανεώσεις τόσο σε τεχνολογικό όσο και στελεχιακό επίπεδο.

Το πιο πρόσφατο σημαντικό deal ήταν η αγορά μέσω πλειστηριασμού της «Ναυτεμπορικής» από το Δημήτρη Μελισσανίδη μέσω της εταιρείας συμφερόντων του Ζοfrank Holding Co ltd. η οποία κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά.

Το τίμημα έφτασε τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ προσφορά με τα μισά περίπου χρήματα κατέθεσε και η Alter Ego συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη

Με αυτό τον τρόπο μπήκε και ο Δημήτρης Μελισσανίδης στο «παιχνίδι» του οικονομικού ηλεκτρονικού τύπου, στον οποίο δραστηριοποιούνται ήδη η Καθημερινή του Γιάννη Αλαφούζου, η οποία πρόσφατα δημιούργησε το Money Review και ο όμιλος Παραπολιτικά του Γιάννη Κουρτάκη με το επίσης «φρέσκο» Powergame.gr.

Ήδη στην αγορά είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα ο όμιλος του Πρώτου Θέματος με το  newmoney.gr το οποίο πρόσφατα ανανεώθηκε, ενώ με νέο στελεχιακό δυναμικό ενισχύθηκε και το insider.gr του ομίλου Οντόνι.

Σημαντική προσθήκη στα οικονομικά portals ήταν και η επανεμφάνιση του imerisia.gr που είχε σταματήσει τη λειτουργία του όταν ανεστάλη η κυκλοφορία της εφημερίδας «Ημερησία»

Επίσης πληροφορίες θέλουν το CNN του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να ετοιμάζει και αυτό νέο οικονομικό portal, καθώς πρόσφατα πήρε «στις τάξεις του» τον δημοσιογράφο Δημήτρη Πεφάνη που είχε διευθυντική θέση στο insider.gr.

Αλλά και η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη παρά το γεγονός ότι δεν πήρε τελικά τη «Ναυτεμπορική» ετοιμάζει δικό της οικονομικό σάιτ και γι αυτό το λόγο έχει ήδη εντάξει στο δυναμικό της έμπειρους δημοσιογράφους του οικονομικού και επιχειρηματικού ρεπορτάζ. 

Πάντως ενδεικτικό της τάσης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι σημαντικές εταιρείες media ετοιμάζουν ακόμα πιο εξειδικευμένα portals που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την αγορά της Ενέργειας

Τώρα σε ότι αφορά τους λόγους για τους οποίους οι μεγάλοι όμιλοι Media της χώρας στρέφουν ξανά το ενδιαφέρον τους στην οικονομία, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι οι διοικήσεις τους, πιστεύουν σε μία απότομη ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς, όταν θα αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, ενώ δεν αποκλείεται αυτή να συνοδευτεί και από αντίστοιχο χρηματιστηριακό ράλι.

Επίσης η ισχυρή οικονομική στήριξη των 32 δις που αναμένεται την επόμενη εξαετία στην Ελλάδα από το Ταμείο ανάκαμψης, συν το επερχόμενο  ΕΣΠΑ αλλά και τις ιδιωτικές τοποθετήσεις που θα τα συνοδεύσουν λογικά θα πυροδοτήσει μεγάλες επενδύσεις σε κρίσιμους κλάδους όπως είναι η ενέργεια, οι υποδομές, οι κατασκευές, οι τράπεζες και η τεχνολογία.

Αυτό σημαίνει ότι θα λάβουν χώρα τεράστια επιχειρηματικά deals και οικονομικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια  

Η εποχή της πρώτης άνθησης του οικονομικού τύπου

Πάντως η κατάσταση  με την «άνοιξη» οικονομικών μέσων θυμίζει λίγο την περίοδο της χρηματιστηριακής φρενίτιδας πριν 20 περίπου χρόνια όταν ο (έντυπος) τότε οικονομικός τύπος μετρούσε πάνω από δέκα τίτλους εφημερίδων καθημερινών και εβδομαδιαίων ενώ υπήρχε και πλήθος οικονομικών περιοδικών.

Στη συνέχεια βέβαια ήρθε η χρηματιστηριακή καταστροφή  με το γενικό δείκτη να πέφτει από το ζενίθ των 6.400 μονάδων στο ναδίρ των 500 με εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεγαλύτερους επενδυτές να χάνουν τις περιουσίες τους ή ακόμα να βγαίνουν και χρεωμένοι  καθώς «έπαιζαν» με τον λεγόμενο «αέρα» δηλαδή χρήματα που δεν είχαν και θα ξεπλήρωναν αργότερα με τα κέρδη των…μετοχών .

Όλα αυτά οδήγησαν το χρηματιστήριο σε μία κατάσταση μόνιμης απαξίας, από την οποία ακόμα και σήμερα 20 χρόνια μετά δεν έχει συνέλθει.

Ο πλειστηριασμός της Ναυτεμπορικής

Η εξέλιξη αυτή της ελληνικής χρηματαγοράς συμπαρέσυρε μοιραία τις οικονομικές εφημερίδες και περιοδικά τα οποία έκλεισαν σχεδόν όλα με την Ναυτεμπορική, να είναι ο τελευταίος εκπρόσωπος που κατόρθωσε να επιβιώσει παρά τα πολύ σοβαρά εδώ και χρόνια οικονομικά της προβλήματα.

Προσφορές για την απόκτηση της Ναυτεμπορικής είχαν καταθέσει και η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, η Cairo της Do Value και η Τεχνική Ολυμπιακή του Κ. Στέγγου

Όπως αναφέρεται και παραπάνω τελικά, πλειοδότρια αναδείχθηκε η Ζοfrank Holding Co ltd.

Το τίμημα που προσέφερε φαίνεται ότι ήταν σχεδόν διπλάσιο από αυτό που προσέφερε η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η Cairo της Do Value και η Τεχνική Ολυμπιακή της οικογένειας Στέγγου προσέφεραν 1.500.000 ευρώ.

Η πώληση έγινε συνολικά σε τρεις φάσεις, με ισάριθμους διαγωνισμούς:

  • Ακίνητα
  • Περιουσιακά στοιχεία
  • Τίτλοι
  • Πιεστήριο
  • ιστοσελίδες
  • Pestaola Media (η διαγωνιστική διαδικασία επίκειται)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:58