search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:57
MENU CLOSE

21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Επιστρέφει ανανεωμένο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2172
8-4-2021
11.04.2021 07:00
festival-kinimatografos

Το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός επιστρέφει ανανεωμένο.

Το καθιερωμένο ανοιξιάτικο γεγονός της Αθήνας κλείνει 21 χρόνια και ανοίγει τις «πόρτες» του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο λόγος, φυσικά, για το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου το οποίο επανέρχεται δριμύτερο, αποφασισμένο να μην λείψει ξανά από το κοινό του.

Προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία της Covid-19 και τα μέτρα περιορισμού, το φεστιβάλ παραμένει ενεργό και μπαίνει σε κάθε σπίτι, προσφέροντας στους θεατές του ένα διαδικτυακό ταξίδι στον κόσμο του γαλλόφωνου σινεμά.

Επιστρέφοντας με νέες συνεργασίες και «συμμαχίες», το φεστιβάλ αναθερμαίνει τους δεσμούς του με το κοινό παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα – ελπίδα για αντάμωση και επικοινωνία.

Ο τρεις ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος έχουν διακριθεί κερδίζοντας βραβεία.

Πρόκειται για το «Ντε Γκωλ» με Swann d’or καλύτερου ηθοποιού στον Lambert Wilson στο Φεστιβάλ Cabourg 2020, το «Ένας γιος», με Cesar 2021 καλύτερου ηθοποιού και βραβείο Orizzonti καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στη Βενετία το 2019 για τον Sami Bouajila και το «Καλοκαίρι του ‘85» με δυο βραβεία: ένα καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού στους Felix Lefebvre και Benjamin Voisin και ένα βραβείο φωτογραφίας στα Lumieres de la presse etrangere 2020.

Με τη συμμετοχή αυτών των ταινιών στο φεστιβάλ οι διανομείς που τις επέλεξαν εστιάζουν στην αισιοδοξία, επιχειρώντας να περάσουν ένα μήνυμα και μια μεγάλη ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στον χώρο του κινηματογράφου μετά την πανδημία.

Το «Champs-Elysees Film Festival», το οποίο τη φετινή χρονιά κατέχει το προνόμιο της λευκής κάρτας – κλείνοντας, παράλληλα, και τα δέκα του χρόνια –, εστιάζει με τις τέσσερις ταινίες που παρουσιάζει σε ένα ανεξάρτητο γαλλικό σινεμά.

Ακολουθεί το καθιερωμένο, πια, πανόραμα γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών, το οποίο παρουσιάζει δεκαοκτώ πολύ αξιόλογες ταινίες, εκ των οποίων οι έξι είναι συμμετοχές γαλλόφωνων πρεσβειών στην Αθήνα.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχει επίσης το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσιάζοντας τέσσερις ταινίες μικρού μήκους για εφήβους και άλλες δύο μεγάλου μήκους. Όλες μαζί συνθέτουν τις Νεανικές Προβολές του φετινού φεστιβάλ, που στόχο έχουν να παροτρύνουν τους νεαρούς θεατές να προβληματιστούν μέσα από την κινηματογραφική έκφραση.

Σε μια τόσο συμβολική χρονιά για την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείψει από το φετινό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ένα πλούσιο αφιέρωμα στα ιερά τέρατα της 7ης Τέχνης.

Η γαλλόφωνη παραγωγή συνεργάζεται με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και παρουσιάζουν το αφιέρωμα «Ελλάδα – Γαλλία: Κινηματογραφικές συναντήσεις», όπου οκτώ Έλληνες και Ελληνίδες σκηνοθέτες καλούνται να επιλέξουν γαλλικές ταινίες που αποτέλεσαν σταθμούς στην ιστορία του κινηματογράφου.

Μάλιστα, το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος για ακόμη μια χρονιά στηρίζει εμπράκτως τους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Gros Plan, δημιουργεί ένα ερωτηματολόγιο με το οποίο επιχειρεί αφενός να γνωρίσει καλύτερα τους θεατές και αφετέρου να εισπράξει τις κριτικές τους για τις ταινίες.

Επιπλέον, συνεργάζεται με το δημιουργικό γραφείο Nowhere Studio για το εικαστικό του επικοινωνιακού υλικού, ενώ αναθέτει τη δημιουργία του spot του φεστιβάλ στον Έλληνα σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο.

Τέλος, καλεί μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου Κινηματογράφου του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Αθηνών και της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά να δώσουν το δυναμικό «παρών» ως μέλη της κριτικής επιτροπής η οποία θα δώσει, μάλιστα, και ένα εκ των δύο βραβείων.

Οι ταινίες όλων των τμημάτων του φεστιβάλ εκτός του Διαγωνιστικού θα παραμείνουν διαθέσιμες για όλη τη διάρκειά του μέχρι να εξαντληθούν τα εισιτήρια. Οι θεατές που θα προμηθευτούν το εισιτήριο (3 ευρώ η κάθε προβολή) και θα εξασφαλίσουν τη θέση τους, θα έχουν στη διάθεσή τους 48 ώρες να ολοκληρώσουν την ταινία από την ώρα που θα ξεκινήσουν την προβολή της.

Όλες οι θεάσεις θα σταματήσουν να προβάλλονται αυτόματα τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου.

INFO

Τιμή εισιτηρίου ταινιών Διαγωνιστικού: 4 ευρώ η κάθε προβολή

Οι ταινίες του Διαγωνιστικού θα είναι διαθέσιμες για συγκεκριμένες ημερομηνίες, η καθεμία για δυο μέρες

Πρόσθετες πληροφορίες | Κρατήσεις: igf.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:57