search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:32
MENU CLOSE

Μικρολίμανο: Αλλάζει τελείως η περιοχή – Πώς θα γίνει (Photos)

12.04.2021 13:02
mikrolimano-new

Eνα από τα γραφικότερα μέρη του Πειραιά αλλά και της Αττικής, το Μικρολίμανο, αλλάζει όψη.

Οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως κέντρο εστίασης και αναψυχής, αφού, ειδικά τα Σαββατοκύριακα ήταν η πρώτη επιλογή για φαγητό και βόλτα τόσο των Πειραιωτών όσο και των Αθηναίων από τη δεκαετία του ’60.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Μικρολίμανου είναι ένα από τα εμβληματικότερα έργα της σημερινής δημοτικής αρχής του Πειραιά, η οποία αναμένεται να αναβαθμίσει πλήρως και να αλλάξει προς το καλύτερο όχι μόνο μία από τις πιο όμορφες περιοχές του, αλλά και όλης της Αττικής.

Μάλιστα αυτή προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, παρά τις όποιες καθυστερήσεις έχουν προκύψει λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων και των διαδικασιών που διέπουν συνήθως τα δημόσια έργα.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και εβδομάδες έχουν κατεδαφιστεί και οι 28 αυθαίρετες κατασκευές-πέργκολες των καταστημάτων σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου, ενώ παράλληλα προχωρά και η υπογειοποίηση των καλωδίων ρευματοδότησης των ακινήτων μέσω και της δημιουργίας νέου υποσταθμού από τον ΔΕΔΔΗΕ, η δημιουργία νέων και παράλληλα η αντικατάσταση των παλαιών αγωγών ομβρίων υδάτων, η αντικατάσταση του αγωγού παροχής ύδρευσης και άλλα πολλά σημαντικά έργα.

Η ανάπλαση συνιστά μια στρατηγική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας του Δήμου Πειραιά, επιφανείας 15.600 τ.μ.

Προβλέπει ελεύθερο χώρο περιπάτου στο θαλάσσιο μέτωπο για τους επισκέπτες, μετακίνηση των τραπεζοκαθισμάτων σε νέο οριοθετημένο σημείο των κοινόχρηστων χώρων, δρόμο ήπιας κυκλοφορίας 3,5 μέτρων, όπου θα απαγορεύεται η στάθμευση, ανακατασκευές των πεζοδρομίων και των πλακοστρώσεων, καθώς και ασφαλτικά έργα και καθορισμό νέων χώρων στάθμευσης για δημότες και επισκέπτες.

Επίσης, αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων με νέας τεχνολογίας, νέο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, αναβάθμιση του αποχετευτικού και του δικτύου ομβρίων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η ολοκλήρωση υλοποίησης του έργου υπολογίζεται με βάση τα τωρινά δεδομένα και εφόσον δεν υπάρξουν νέα ευρήματα τον Ιούνιο του 2021.

Το έργο θα κοστίσει περίπου 3.500.000 ευρώ και τη χρηματοδότησή του έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής, συν 250.000 που θα δοθούν από ιδίους πόρους του Δήμου Πειραιά.

Η ιστορία του λιμανιού

Το Μικρολίμανο ή Φανάρι ή λιμένας Κουμουνδούρου, ήταν γνωστό ως Τουρκολίμανο, ενώ στην αρχαιότητα ονομαζόταν λιμένας Μουνιχίας. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Πειραϊκής Χερσονήσου, συνορεύοντας με το Νέο Φάληρο.

Τη μεταπολεμική περίοδο πολλοί Πειραιώτες και Αθηναίοι κατέβαιναν εκεί όχι μόνο για να γευματίσουν στις ψαροταβέρνες, αλλά και για να κολυμπήσουν.

Μάλιστα η μεγάλη κολυμβητική αυτοκρατορία του Ολυμπιακού άρχισε να χτίζεται τη δεκαετία του ’60 στο Μικρολίμανο.

Εκείνη την εποχή ο Ολυμπιακός έστελνε προπονητές και στελέχη του σε αναζήτηση αυθεντικών ταλέντων ανάμεσα στα δεκάδες παιδιά που κολυμπούσαν στην περιοχή. Από τα νερά του μικρού αυτού λιμανιού ξεπήδησαν μεγάλα ονόματα της ελληνικής κολύμβησης.

Επίσης είναι η μήτρα της ελληνικής ιστιοπλοΐας, αφού εκεί ανδρώθηκαν ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές του αθλήματος.

Πάνω στον μικρό λόφο που δεσπόζει στην περιοχή έχτισε την έπαυλή του ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες πολιτικούς του 19ου αιώνα, ο οποίος διετέλεσε δέκα φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας για συνολικό διάστημα 7,5 ετών.

Στο σημείο αυτό, μετά την κατεδάφιση της έπαυλης, χτίστηκε ο Ναυτικός Ομιλος της Ελλάδος.

Το 1967 ο τότε δήμαρχος Πειραιά, Αριστείδης Σκυλίτσης, με απόφασή του καθιέρωσε το νέο όνομα Μικρολίμανο στη θέση του Τουρκολίμανου, όπως ήταν γνωστό έως τότε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:28