search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:26
MENU CLOSE

ΜΜΕ: Της… λογοκρισίας γίνεται

22.04.2021 21:00
logokrisia-mme

Το φαινόμενο της λογοκρισίας στα ΜΜΕ επανέρχεται στην επιφάνεια, καθώς «κόβονται» ρεπορτάζ στην ΕΡΤ, ενώ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έσπευσαν να ζητήσουν να γίνεται έλεγχος στο περιεχόμενο εκπομπών της δημόσιας τηλεόρασης.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάχη Νικολάρα περιέγραψε σε ανάρτησή της στη σελίδα της στο Facebook πώς «κόπηκε» ένα ρεπορτάζ που είχε ετοιμάσει για τη… λογοκρισία στα social media.

«Ήμουν στο μοντάζ όταν έμαθα ότι το ρεπορτάζ μου κόβεται και ετοιμάζεται εσπευσμένα άλλο θέμα για να αντικαταστήσει το δικό μου. Ακολούθως ενημερώθηκα και επισήμως ότι το ρεπορτάζ μου δεν θα παίξει αν και ήταν πλέον έτοιμο και προγραμματισμένο για το επεισόδιο της εκπομπής “Ειδικές Αποστολές” που προβλήθηκε τη Δευτέρα 12.4» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Γιατί κόπηκε ένα θέμα για τη λογοκρισία στα social media; Εξήγηση σοβαρή και τεκμηριωμένη δεν έλαβα αν και το ζήτησα πολλές φορές και γραπτώς και προφορικά» προσθέτει. Μάλιστα, επισήμανε ότι και στο προηγούμενο επεισόδιο της εκπομπής κόπηκε την τελευταία στιγμή ρεπορτάζ για την αστυνομική βία.

Επιπλέον, τόνισε, δεν έχουν παίξει εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον δύο θέματα που έχουν δουλευτεί για αυτή την εκπομπή, ενώ στο «συρτάρι» παραμένουν και δύο ωριαία επεισόδια της εκπομπής «EΡT Report» που κόπηκε, χωρίς την παραμικρή εξήγηση, με την αλλαγή διοίκησης στην ΕΡΤ μετά τις εκλογές.

«Τα ρεπορτάζ αφορούσαν στο προσφυγικό και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις για την τοξικοεξάρτηση. Η ατζέντα όμως έχει αλλάξει με τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ» είπε η δημοσιογράφος. «Οπότε είπα να το βγάλω από μέσα μου και να καθησυχάσω και εκείνους τους ευαίσθητους βουλευτές ότι δεν χρειάζεται να τρέχουν στη Βουλή για να ζητήσουν από την ΕΡΤ να ελέγχει το περιεχόμενο των εκπομπών. Το κάνει ήδη από μόνη της» καταλήγει.

Οι αντιδράσεις

Από την πλευρά της η ΠΟΣΠΕΡΤ επισημαίνει ότι «για μια ακόμα φορά βγήκε στον “αφρό” η επιβολή στυγνής λογοκρισίας στη δουλειά των συναδέλφων δημοσιογράφων της ΕΡΤ». «Μακάρι αυτή τη φορά η ΕΣΗΕΑ, στο Δ.Σ. της οποίας η συναδέλφισσα Νικολάρα μετέχει ως ειδική γραμματέας, να δείξει καλύτερα συνδικαλιστικά αντανακλαστικά από εκείνα που συνήθως δείχνει» πρόσθεσε.

Πρόσφατα, η δημοσιογράφος Μάχη Νικολάρα ανέφερε σε ανάρτησή της στη σελίδα της στο Facebook ότι «με ενημέρωσαν από το Α Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ ότι θα διερευνήσουν αυτεπάγγελτα την υπόθεση».

Η διοίκηση της ΕΡΤ «εξαφανίζει δημοσιογραφικές έρευνες προκειμένου να μην προβληθούν ρεπορτάζ που ενοχλούν» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Αναστασία Γκαρά έκαναν λόγο για «κρεσέντο λογοκρισίας και παρεμβατικότητας στην ΕΡΤ του κ. Μητσοτάκη».

Μάλιστα, για το ζήτημα αυτό κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Πάνου Σκουρλέτη με θέμα «Λογοκρισία στην ΕΡΤ Α.Ε. και έλεγχος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης»

Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως οι καταγγελίες αποτελούν μια τρανή απόδειξη ότι η ΕΡΤ έχει μετατραπεί σε κομματικό μέσο της κυβέρνησης της Ν.Δ. και προσθέτουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει την απόλυτη ευθύνη για τα φαινόμενα αυτά».

Το φαινόμενο… Σπύρος Γραμμένος

Μέχρι και στη Βουλή έφτασε η ενόχληση ορισμένων βουλευτών της Ν.Δ. για τους στίχους ενός τραγουδιού που ερμήνευσε ο μουσικός Σπύρος Γραμμένος σε εκπομπή της ΕΡΤ.

«Πιο συγκεκριμένα, στην εκπομπή “φλΕΡΤ” της ΕΡΤ στις 12 Απριλίου 2021 παρουσιάστηκε τραγουδιστής που με προκλητικό τρόπο και από το βήμα της δημόσιας τηλεόρασης που τροφοδοτείται από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών ερμήνευσε, κατόπιν επιθυμίας της αρχισυντάκτριας της εκπομπής, τραγούδι με το οποίο εξυμνούσε και εξωράϊζε τη δράση αυτουργών παραβατικών πράξεων παρόμοιων με αυτές που οδήγησαν στον εμπρησμό και τη δολοφονική επίθεση στη Marfin, στέλνοντας λάθος μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση» ανέφεραν σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος, ενώ κάλεσαν τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει εάν θα υπάρξει έλεγχος για το περιεχόμενο της εκπομπής προκειμένου να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες που προκαλούν την κοινή γνώμη.

Η ΕΣΗΕΑ εξέφρασε τη στήριξή της στην αρχισυντάκτρια της εκπομπής Γιώτα Παππά και τόνισε ότι «η ενέργεια δύο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσουν επερώτηση στην οποία ζητούν, μεταξύ άλλων, να γίνεται έλεγχος στις εκπομπές της ΕΡΤ, είναι τουλάχιστον ακατανόητη, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι η δημόσια τηλεόραση και κατ’ επέκταση η ελληνική κοινωνία δεν “κινδυνεύουν” από στίχους τραγουδιών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:21